Σκοπός του blog είναι οι αλήθειες για αυτά που συζητάμε τόσο καιρό μεταξύ μας και μας προβληματίζουν.
Επίσης όσοι επιθυμείτε να δημοσιευθεί κάποιο δικό σας κείμενο,μαρτυρία ή ντοκουμέντο μπορείτε να το στείλετε στην παρακάτω διεύθυνση.
Όσοι επιθυμείτε να επικοινωνήσετε μπορείτε να στέλνετε τα email σας και τις παρατηρήσεις σας στο amoirakagem@gmail.com

Δείτε ΕΔΩ το blog της Ένωσης συνεργατών των εταιριών "ΓΕΡΜΑΝΟΣ ΑΒΕΕ" και "COSMOTE Κινητές Τηλεπικοινωνίες Α.Ε."

Τρίτη, 17 Νοεμβρίου 2009

Μπλέκουν οι γραµµές τους
Δημοσιεύθηκε: Wed 05 Sep 2007
Περιγραφή: του Χ.Ε. Πολυχρονιάδη
Οι φήµες επιµένουν ότι ο Πάνος Γερµανός έχει αθετήσει τη συµφωνία του µε την Cosmote που αγόρασε τη γνωστή αλυσίδα καταστηµάτων, µε προοπτική απόσβεσης κεφαλαίου 50ετίας!

Φήµες που θέλουν τον ΟΤΕ και την Cosmote να διοικούνται από τον For-rest Gump, ελέγχονται ως ανακριβείς. Και αυτό επειδή ο «χαζός» –υποτίθεται– ήρωας στην οµώνυµη ταινία υπήρξε επιτυχηµένος επιχειρηµατίας: ξεκίνησε µε ένα σκάφος να ψαρεύει γαρίδες και κατέληξε να έχει στόλο «γαριδάδικων»…
Στην περίπτωση της υπό κρατικό –ακόµη– έλεγχο Cosmote, η επιχειρηµατική κίνηση ήταν υποδεέστερη αυτής του Forrest Gump: έδωσε 1,3 δις ευρώ για να αγοράσει τα περίπου 500 καταστήµατα «Γερµανός», τη στιγµή που θα µπορούσε ν’ αναπτύξει δίκτυο ισάριθµων καταστηµάτων µε κόστος περί τα 70 εκατ. ευρώ (σ.σ. και ενώ διέθετε ήδη τα προϊόντα της από 500 καταστήµατα ΟΤΕ και ΟΤΕ-shop).
Θα πει κανείς «εντάξει, πλήρωσε τόσα για να εξαγοράσει φήµη και πελατεία». Κι όµως, µετά την εξαγορά, τόσο η ΤΙΜ (Wind σήµερα) όσο και η Vodafone την έκαναν µε ελαφρά πηδηµατάκια από τα καταστήµατα Γερµανός, αφήνοντάς τα να «δουλεύουν» µόνο µε συνδέσεις… Cosmote!Κείμενο:
Οι φήµες επιµένουν ότι ο Πάνος Γερµανός έχει αθετήσει τη συµφωνία του µε την Cosmote που αγόρασε τη γνωστή αλυσίδα καταστηµάτων, µε προοπτική απόσβεσης κεφαλαίου 50ετίας!

Φήµες που θέλουν τον ΟΤΕ και την Cosmote να διοικούνται από τον For-rest Gump, ελέγχονται ως ανακριβείς. Και αυτό επειδή ο «χαζός» –υποτίθεται– ήρωας στην οµώνυµη ταινία υπήρξε επιτυχηµένος επιχειρηµατίας: ξεκίνησε µε ένα σκάφος να ψαρεύει γαρίδες και κατέληξε να έχει στόλο «γαριδάδικων»…
Στην περίπτωση της υπό κρατικό –ακόµη– έλεγχο Cosmote, η επιχειρηµατική κίνηση ήταν υποδεέστερη αυτής του Forrest Gump: έδωσε 1,3 δις ευρώ για να αγοράσει τα περίπου 500 καταστήµατα «Γερµανός», τη στιγµή που θα µπορούσε ν’ αναπτύξει δίκτυο ισάριθµων καταστηµάτων µε κόστος περί τα 70 εκατ. ευρώ (σ.σ. και ενώ διέθετε ήδη τα προϊόντα της από 500 καταστήµατα ΟΤΕ και ΟΤΕ-shop).
Θα πει κανείς «εντάξει, πλήρωσε τόσα για να εξαγοράσει φήµη και πελατεία». Κι όµως, µετά την εξαγορά, τόσο η ΤΙΜ (Wind σήµερα) όσο και η Vodafone την έκαναν µε ελαφρά πηδηµατάκια από τα καταστήµατα Γερµανός, αφήνοντάς τα να «δουλεύουν» µόνο µε συνδέσεις… Cosmote!

Και µέσα σε όλα αυτά, ο κόσµος το ’χει τούµπανο και αυτοί κρυφό καµάρι ότι ο επιχειρηµατίας Πάνος Γερµανός (κάτοχος του 34% των µετοχών τής οµώνυµης αλυσίδας) αθέτησε όρο τής συµφωνίας του µε την Cosmote που έλεγε ότι δεν θα πρέπει να πουλάει κινητά τηλέφωνα και συνδέσεις κινητής τηλεφωνίας: την ώρα που «συζητούσε» µε την Cosmote, off shore εταιρεία που εκπροσωπείτο από συνεργάτες του εξαγόραζε µερίδιο της e-shop.gr, που έκτοτε ξεκίνησε να πουλάει κινητά και συνδέσεις όλων των εταιρειών.

Όπως προκύπτει από τα πρακτικά τής Βουλής, οι διαπραγµατεύσεις τού Γερµανού µε την Cosmote ξεκίνησαν τον Δεκέµβριο του 2005. Τον ίδιο µήνα, δύο εφηµερίδες («Κυρ. Ελευθεροτυπία» και «Ισοτιµία») ανέφεραν σε δηµοσιεύµατά τους ότι ο Πάνος Γερµανός «µπήκε» στο e-shop.gr, χωρίς να υπάρξει τότε διάψευση από τον επιχειρηµατία.

Συµφωνίες και αιχµές

Η συµφωνία εξαγοράς των καταστηµάτων Γερµανός από την Cosm-ote ανακοινώθηκε επισήµως στις 5 Μαΐου 2006. Από τα 1,3 δις ευρώ που κατέβαλε η θυγατρική τού ΟΤΕ, περίπου 500 εκατ. ευρώ πήγαν στην τσέπη τού Πάνου Γερµανού σύµφωνα µε τον αριθµό των µετοχών που αυτός είχε στα καταστήµατα.
Από τις αρχές Δεκεµβρίου 2005 µέχρι τις αρχές Μαΐου 2006 που ανακοινώθηκε η συµφωνία, όλως τυχαίως, η τιµή τής µετοχής των καταστηµάτων Γερµανός στο Χρηµατιστήριο αυξήθηκε κατά 40% περίπου, ανεβάζοντας βέβαια ανάλογα και το ύψος τού τιµήµατος…

Αφού ανακοινώθηκε η συµφωνία, οι επικεφαλείς τού ΟΤΕ (Βουρλούµης) και της Cosmote (Μαρτιγόπουλος) κλήθηκαν στις 19/07/2006 στην επιτροπή οικονοµικών υποθέσεων της Βουλής για να δώσουν στοιχεία και εξηγήσεις για την εξαγορά. Από τη συνεδρίαση απουσίαζε το ΚΚΕ, γεγονός που οδήγησε στην ανάπτυξη φηµολογίας περί σχέσεων του Γερµανού µε το κόµµα τού Περισσού.
Για το θέµα η ΓΑΛΕΡΑ είχε απευθύνει σχετικά ερωτήµατα προς το γραφείο Τύπου τού ΚΚΕ, το οποίο απάντησε µέσω του µέλους τής Κεντρικής του Επιτροπής Παν. Μεντέκα ότι το ΚΚΕ ούτε έχει ούτε είχε µετοχές στην εταιρεία τού Γερµανού και ότι στην επιτροπή δεν παραβρέθηκε βουλευτής τού ΚΚΕ γιατί «οι βουλευτές του κόµµατός µας είναι 12 και οι επιτροπές και οι υποεπιτροπές δεκάδες».
Έκτοτε, πολλοί πολιτικοί, όπως ο Θ. Πάγκαλος τον περασµένο µήνα, έχουν αφήσει αιχµές για σχέση και συναλλαγή µεταξύ ΚΚΕ και Γερµανού, αλλά κανείς τους δεν έχει παρουσιάσει αποδείξεις.

Πενήντα χρονάκια

Σε δηµοσίευµα της εφηµερίδας «Παρόν της Κυριακής» (17/09/2006) αναφέρεται ότι µέτοχος στο e-shop.gr, µε ποσοστό τουλάχιστον 35%, είναι η ανώνυµη εταιρεία Megacon-net, στην οποία πρόεδρος και διευθύνων σύµβουλος είναι ο Αθανάσιος Κετσετσόγλου, που συµµετέχει επίσης στις εταιρείες Multirama και Mobilbeep του Πάνου Γερµανού. Η δε Megacon-net ΑΕ έχει ως µέτοχο την off-shore Megacon Ltd, αγνώστων λοιπών στοιχείων… Ως γνωστόν είναι πολύ δύσκολο ν’ αποδείξει κανείς εάν µία υπεράκτια εταιρεία είναι ελληνικών ή… γερµανικών συµφερόντων.

Στις 7 Φεβρουαρίου 2007 το ΠΑΣΟΚ κατέθεσε αναφορά προς τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, στην οποία ζητούσε να διερευνηθούν σοβαρές ενδείξεις αξιόποινων πράξεων: χειραγώγηση της τιµής τής µετοχής, χρήση προνοµιακών πληροφοριών κατά το διάστηµα των διαπραγµατεύσεων, καθώς και των αδικηµάτων της παράβασης καθήκοντος και της απιστίας «που έλαβαν χώρα κατά την κατάρτιση των συµβάσεων… µε προδήλως δυσανάλογο σε σχέση µε την παροχή υπέρογκο τίµηµα εξαγοράς…».
Πράγµατι, το στοιχείο που παρουσιάζεται στην αναφορά είναι εντυπωσιακό: το 2005 οι πωλήσεις των καταστηµάτων Γερµανός ανήλθαν στα 430 εκατ. ευρώ και τα καθαρά κέρδη στα 26 εκατ. ευρώ. Δηλαδή, η Cosmote κατέβαλε τίµηµα (1,3 δις ευρώ) που αντιστοιχεί σε ακριβώς 50 (!) φορές τα καθαρά κέρδη τής εταιρείας. Με άλλα λόγια, ακόµη και αν τα καταστήµατα Γερµανός δεν «χάσουν» µερίδιο από τη φυγή τής Wind και της Vodafone και εξακολουθήσουν να έχουν κέρδη τής τάξης των 25 εκατ. ευρώ ετησίως, η Cosmote θα βγάλει τα λεφτά της σε… 50 χρονάκια!

Ήταν σοφός, λοιπόν, ο Forrest Gump, που όταν τον ρωτούσαν εάν είναι χαζός, εκείνος απαντούσε ότι «χαζός είναι αυτός που κάνει χαζά πράγµατα». Αλήθεια, ποιος ιδιώτης επιχειρηµατίας καταβάλει τόσα πολλά λεφτά για να εξαγοράσει µία εταιρεία, όταν ξέρει πως µπορεί να του πάρει… δεκαετίες για να κάνει «απόσβεση»;
Ή µήπως ήταν «κουτές» οι Vodafone και Wind που προτίµησαν όλα αυτά τα χρόνια να αναπτύσσουν τις δικές τους αλυσίδες καταστηµάτων από το να κάνουν µία τόσο… «συµφέρουσα» εξαγορά, όπως αυτή της Cosmote;

Έχουν περάσει ήδη έξι µήνες από τότε που το ΠΑΣΟΚ κατέθεσε την αναφορά του στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, αλλά µέχρι την ώρα που γράφονταν ετούτες οι γραµµές (µέσα Ιουλίου) δεν υπήρξαν νέα από το ανώτατο δικαστήριο.

Ο Γερµανός ξανάρχεται

Νέα, ωστόσο, υπήρξαν από τα… κατώτερα δικαστήρια. Σύµφωνα µε δηµοσίευµα της εφηµερίδας «Πρώτο Θέµα» (01/07/2007) η πλευρά τού Πάνου Γερµανού βρίσκεται στα δικαστήρια µε την e-shop.gr. Οι τελευταίοι πιστεύουν «ότι ο κ. Γερµανός τούς εκβιάζει µε σκοπό να του πουλήσουν την εταιρεία και ζητούν µέσω της δικαστικής οδού την αναστροφή της πώλησης των µετοχών στην εταιρεία Megacon-net Α.Ε.».
Το e-shop.gr ιδρύθηκε από τους φοιτητές τότε (και σηµερινούς 30άρηδες) Σίµο και Κώστα Μαυροειδή και τον Απόστολο Αποστολάκη. Ξεκίνησαν το 1998 από το υπόγειο του σπιτιού των δύο αδελφών να κάνουν το «ελληνικό Amazon» και τα πήγαν αρκετά καλά: φέτος αναµένουν κύκλο εργασιών της τάξης των 70 εκατ. ευρώ.

Στο ερώτηµα γιατί έµπλεξαν µε τον Γερµανό αφού πήγαιναν τόσο καλά όλα αυτά τα χρόνια, η απάντηση είναι απλή: σχεδόν τους εξανάγκασε! Προκειµένου να τους πιέσει ξεκίνησε τη λειτουργία τής ιστοσελίδας computer4u.gr στην οποία πωλούσε τα ίδια ακριβώς προϊόντα ακόµη και κάτω του κόστους.
Ιδιοκτήτρια της ιστοσελίδας αυτής ήταν η εταιρεία Alfa Scott, στην οποία διευθύνων σύµβουλος ήταν… ποιος λέτε; Για µαντέψτε!

Ο Αθανάσιος Κετσετσόγλου! Ναι, αυτός της Megacon-net, των Multirama και της Mobil-beep…
Όταν δε, οι ιδιοκτήτες της e-shop.gr είδαν ότι δεν αντέχουν τον ανταγωνισµό και υπέγραψαν τη συµφωνία µε την Megacon-net για πώληση του 35% της εταιρείας τους, στην ιστοσελίδα computer4u.gr αναρτήθηκε ανακοίνωση ότι το ηλεκτρονικό κατάστηµα έχει έρθει σε συµφωνία µε το e-shop και ότι παύει τη λειτουργία του. Ταυτόχρονα, παρέπεµπε τους πελάτες του στο τηλεφωνικό κέντρο τής e-shop.
Αυτά τα ωραία συµβαίνουν στο εγχώριο επιχειρηµατικό γίγνεσθαι. Μία υπό κρατικό έλεγχο εταιρεία εξαγοράζει µία ιδιωτική µε τον κίνδυνο να µη βγάλει ούτε σε 50 χρόνια τα λεφτά της, ο ιδιοκτήτης τής ιδιωτικής µε 500 εκατ. ευρώ ζεστά στην τσέπη κάνει µπίζνες που δεν προβλέπονται από τη µεταξύ τους συµφωνία και το ΚΚΕ ουρλιάζει ότι δεν έχει σχέση µε τον επιχειρηµατία, αλλά δεν σχολιάζει κιόλας το ύψος τού τιµήµατος. Ο Γερµανός ξανάρθε!


Το κείμενο αρχικά δημοσιεύθηκε στην:
Ιστοσελίδα: Περιοδικό Γαλέρα
URL: http://galera.gr/magazine/modules/articles/article.php?id=834