Τετάρτη 11 Νοεμβρίου 2009
Στο μικροσκόπιο της εφορίας όλες οι δαπάνες και τα περιουσιακά στοιχεία
Ριζικές αλλαγές στον τρόπο δήλωσης των εισοδημάτων, στη λογική ενός νέου «πόθεν έσχες», προανήγγειλε ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου, παρουσιάζοντας σε συνέντευξη Τύπου τα αποτελέσματα των συμβουλίων Eurogroup και Ecofin.
Τον προσεχή Φεβρουάριο θα είναι γνωστή η περίοδος δημοσιονομικής προσαρμογής που θα δοθεί στην....
Ελλάδα προκειμένου να μειώσει το δημοσιονομικό έλλειμμα κάτω από το 3% του ΑΕΠ. Μέχρι τότε «είναι βέβαιο», όπως είπε ο υπουργός, ότι η χώρα θα υπαχθεί στο καθεστώς αυστηρής επιτήρησης.
Νέο «πόθεν έσχες»
Όπως είπε ο κ. Παπακωνσταντίνου, στις φορολογικές δηλώσεις που θα υποβληθούν το 2010 θα αποτυπώνονται όσο το δυνατόν πληρέστερα όλα τα περιουσιακά στοιχεία των φορολογουμένων και συνολικά οι δαπάνες διαβίωσής τους.
Το σχετικό φορολογικό νομοσχέδιο αναμένεται να είναι έτοιμο τον ερχόμενο Μάρτιο και δεν θα βασίζεται σε λογική τεκμηρίων, αλλά σε ένα νέο «πόθεν έσχες» και στην καλύτερη αποτύπωση του συνόλου των περιουσιακών στοιχείων.
Με το νέο σύστημα, εφόσον οι ετήσιες δαπάνες αποκλίνουν από τα δηλωθέντα εισοδήματα, θα προκαλείται έλεγχος «πόθεν έσχες» για τη δικαιολόγηση τις προέλευσης των περιουσιακών στοιχείων.
Για τις φοροαπαλλαγές ο κ. Παπακωνσταντίνου είπε ότι θα καταργηθούν όσες δεν έχουν κοινωνικό όφελος αλλά μόνο ατομικό και δεν εντάσσονται στη λογική του δημοσίου συμφέροντος.
Παράλληλα θα καταργηθεί και η αυτοτελής φορολόγηση των εισοδημάτων ορισμένων κατηγοριών φορολογουμένων.
Ερωτηθείς για τις μεταχρονολογημένες επιταγές είπε ότι σε συνεργασία με την υπουργό Οικονομίας Λούκα Κατσέλη το υπουργείο Οικονομικών θα προχωρήσει στη σταδιακή μείωσή τους καθώς αυτές αποτελούν και κρυφό χρέος.
Τέλος, απηύθυνε έκκληση στις τράπεζες να μετακυλήσουν την ρευστότητα που διαθέτουν τόσο στους καταναλωτές όσο και στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
Ζητούμε χρόνο
Ο κ. Παπακωνσταντίνου ανακοίνωσε ότι στο Συμβούλιο Ecofin που θα συνέλθει τον Φεβρουάριο θα αποφασιστεί η περίοδος δημοσιονομικής προσαρμογής που θα δοθεί στην Ελλάδα.
«Θεωρώ -πρόσθεσε- ότι πρέπει να υπάρχει απαραίτητος χρόνος, για να γίνει η δημοσιονομική προσαρμογή. Να μην φορτωθεί στην πλάτη των νοικοκυριών».
Ο υπουργός Οικονομικών διέψευσε τις πιο απαισιόδοξες εκτιμήσεις, περί διατήρησης του ελλείμματος σε επίπεδα αντίστοιχα του φετινού.
«Δεν συμμεριζόμαστε τις προβλέψεις (της ΕΕ) για διαμόρφωση του ελλείμματος άνω του 12% τα επόμενα χρόνια. Η πρόβλεψη έγινε χωρίς να συμπεριληφθεί η αλλαγή πολιτικής. Εμείς αλλάζουμε πολιτική και αυτό θα αποτυπωθεί στους προϋπολογισμούς» είπε.
Παραδέχτηκε, πάντως, ότι «μία χώρα η οποία έχει έλλειμμα 12,7% του ΑΕΠ και ένα χρέος με την δυναμική που έχει το δικό μας χρέος είναι προφανές ότι δημιουργεί ένα ευρύτερο θέμα στην Ευρωζώνη».
Τόνισε δε ότι είναι βέβαιο πως η Ελλάδα θα ενταχθεί στο άρθρο 104 παρ. 9 όσον αφορά την αυστηρότερη επιτήρηση της ελληνικής οικονομίας. Διέψευσε, όμως, ότι αυτό συνεπάγεται και έλεγχο των κονδυλίων του ΕΣΠΑ καθώς και εγκατάσταση κοινοτικού επιτρόπου στην Ελλάδα.
Newsroom ΔΟΛ