Σκοπός του blog είναι οι αλήθειες για αυτά που συζητάμε τόσο καιρό μεταξύ μας και μας προβληματίζουν.
Επίσης όσοι επιθυμείτε να δημοσιευθεί κάποιο δικό σας κείμενο,μαρτυρία ή ντοκουμέντο μπορείτε να το στείλετε στην παρακάτω διεύθυνση.
Όσοι επιθυμείτε να επικοινωνήσετε μπορείτε να στέλνετε τα email σας και τις παρατηρήσεις σας στο amoirakagem@gmail.com

Δείτε ΕΔΩ το blog της Ένωσης συνεργατών των εταιριών "ΓΕΡΜΑΝΟΣ ΑΒΕΕ" και "COSMOTE Κινητές Τηλεπικοινωνίες Α.Ε."

Τρίτη 6 Οκτωβρίου 2009

Δρομολογούνται εξελίξεις στον ΟΤΕ με τη νέα κυβέρνηση


Η συγκρότηση νέας κυβέρνησης, με βάση τα όσα έχουν δηλωθεί κατά την προεκλογική περίοδο, δρομολογεί εξελίξεις στον ΟΤΕ. Ο Οργανισμός παραμένει «ευαίσθητος» σε κάθε αλλαγή πολιτικού σκηνικού, παρά το γεγονός ότι πλέον το 30% του μετοχικού του κεφαλαίου έχει εξαγοραστεί από τη γερμανική Deutsche Telekom και μόνον το 20% ανήκει στο ελληνικό Δημόσιο (έμμεσα ή άμεσα).

Οι δηλώσεις στελεχών του κόμματος,

που θα σχηματίσουν τη νέα κυβέρνηση, αν και οι περισσότερες προσεκτικές, δεν αφήνουν αμφιβολία για το τι θα ακολουθήσει. Θα προηγηθεί η ενημέρωση περί της σύμβασης με τους Γερμανούς από τους αρμόδιους υπουργούς (Οικονομίας και με βάση το σχήμα κυβέρνησης που γνωρίζουμε και Μεταφορών και Επικοινωνιών) και τα στελέχη τους, οπότε εκτιμάται ότι οι όποιες διαδικασίες συζήτησης εκ νέου διαπραγμάτευσης με τους Γερμανούς δεν θα ξεκινήσουν από την επομένη του ορισμού της νέας κυβέρνησης, αλλά θα παρέλθει ένα εύλογο χρονικό διάστημα.

Στο μεταξύ και καθώς τα στελέχη της D.T., όπως αποδείχθηκε πρόσφατα, ενημερώνονται για τα ελληνικά θέματα που τους αφορούν, εκτιμάται ότι, αν δεν έχουν ήδη επιλέξει το νέο διευθύνοντα σύμβουλο, θα το επισπεύσουν. Να σημειώσουμε σχετικά ότι, εντός του Οργανισμού, υπάρχει η εκτίμηση ότι για τη θέση αυτή προορίζεται ο κ. Ιορδ. Αϊβάζης, σημερινός εκτελεστικός γενικός διευθυντής, ωστόσο πιθανόν τα σχέδια των Γερμανών να διαφοροποιηθούν, ανάλογα με το αποτέλεσμα της συζήτησης - διαπραγμάτευσης με τη νέα κυβέρνηση.

Με βάση τη σύμβαση που έχει υπογραφεί μεταξύ του Δημοσίου και της D.T., εφόσον ο πρόεδρος και ο διευθύνων είναι δύο διαφορετικά πρόσωπα, ο πρώτος ορίζεται από το Δημόσιο και ο δεύτερος από τη γερμανική εταιρεία, με τη συναίνεση της ελληνικής κυβέρνησης.

Το δικαίωμα του διορισμού του προέδρου το έχει το Δημόσιο για όσο διάστημα διατηρεί το 15% του μετοχικού κεφαλαίου του ΟΤΕ, ενώ για όσο χρονικό διάστημα το Δημόσιο κατέχει τουλάχιστον 5% του μετοχικού κεφαλαίου, θα διορίζει τα 5 από τα 11 μέλη του διοικητικού συμβουλίου.

Με βάση τα όσα έχει δηλώσει προεκλογικά το ΠΑΣΟΚ δεν θεωρείται πιθανό να προχωρήσει, τουλάχιστον άμεσα, σε νέα μείωση του ποσοστού του Δημοσίου, αξιοποιώντας την option που του δίνει η σύμβαση για την πώληση στη γερμανική εταιρεία ενός επιπλέον 10%.

Εκτιμάται όμως παράλληλα με δεδομένη τη γενικότερη οικονομική κατάσταση της χώρας ότι δεν θα μπει στη λογική επαναγοράς μετοχών από τους Γερμανούς. Αλλωστε, όπως έχει ήδη προλάβει να δηλώσει το μέλος του διοικητικού συμβουλίου της γερμανικής εταιρείας, Guido Kerkhoff «έχουμε επενδύσει πολλά στον ελληνικό οργανισμό -περί τα 3,8 δισ. ευρώ- και είναι δύσκολο να λάβουμε μία αντιπρόταση, που να μας ικανοποιεί».

Η D.T. έχει δημοσιοποιήσει τις απόψεις της για το όλο θέμα. Ο κ. Kerkhoff, μιλώντας σε εκδήλωση, που οργάνωσε το Ελληνογερμανικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο στην Αθήνα, σημείωσε με έμφαση ότι η D.T. σέβεται και τηρεί τις συμφωνίες και αναμένει να κάνουν το ίδιο όλα τα συμβαλλόμενα μέρη.

Πρωταγωνιστικό ρόλο σε μια συζήτηση - διαπραγμάτευση μεταξύ των Γερμανών και της νέας κυβέρνησης αναμένεται να παίξουν τα θέματα προσωπικού. Η διοίκηση του ΟΤΕ [OTEr.AT] Σχετικά άρθρα έχει ήδη θέσει θέμα ανάγκης μείωσης του αριθμού των εργαζομένων κατά 2.000 άτομα, η οποία θα μπορούσε να εξοικονομήσει ετησίως 130 εκατ. ευρώ.

Με βάση τους υπολογισμούς που είδαν το φως της δημοσιότητας, η προαναφερόμενη μείωση θα επιφέρει 20% αύξηση στο EBITDA και 10% αύξηση στη ρευστότητα του Οργανισμού. Είναι σαφές ότι το ζήτημα της μείωσης προσωπικού και μάλιστα από κατηγορίες που δεν βρίσκονται κοντά στη σύναξη, είναι κρίσιμο ειδικά στην εποχή που διανύουμε όπου προβλέπεται μεγάλη αύξηση της ανεργίας. Αποτελεί ταυτόχρονα και ένα ισχυρό διαπραγματευτικό ατού στα χέρια της D.T., που σε καμιά περίπτωση δεν επιθυμεί να διαταραχθούν τα σχέδιά της που συμπεριλαμβάνουν τον ΟΤΕ.

Απώλειες γραμμών

Οι νέες «αναταράξεις» στον ΟΤΕ θα λάβουν χώρα, ενώ στην υπόλοιπη τηλεπικοινωνιακή αγορά συντελούνται σημαντικές αλλαγές. Οι εταιρείες οργανώνονται σε μεγαλύτερα σχήματα, διεκδικώντας ακόμα μεγαλύτερο μερίδιο αγοράς. Από τις αρχές του χρόνου και μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με πληροφορίες, ο ΟΤΕ έχει απολέσει περί τις 234.000 γραμμές -συνδρομητές που επέλεξαν να εξυπηρετούνται από άλλες εταιρείες.

Συνολικά ο ανταγωνισμός - εναλλακτικοί φορείς σταθερής τηλεφωνίας- έχει αποσπάσει 884.000 γραμμές (απελευθερωμένες). Το πώς θα διατηρήσει το μερίδιό του στην αγορά ο ΟΤΕ αποτελεί ένα μείζον ζήτημα για τη διοίκησή του, ειδικά τώρα που πλέον και η Cosmote αναμένεται να εμφανίσει αρνητικούς ρυθμούς ανάπτυξης και ως εκ τούτου παύει να αποτελεί το «σωσίβιο», όσον αφορά στα έσοδά του.

http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=1724219