Σκοπός του blog είναι οι αλήθειες για αυτά που συζητάμε τόσο καιρό μεταξύ μας και μας προβληματίζουν.
Επίσης όσοι επιθυμείτε να δημοσιευθεί κάποιο δικό σας κείμενο,μαρτυρία ή ντοκουμέντο μπορείτε να το στείλετε στην παρακάτω διεύθυνση.
Όσοι επιθυμείτε να επικοινωνήσετε μπορείτε να στέλνετε τα email σας και τις παρατηρήσεις σας στο amoirakagem@gmail.com

Δείτε ΕΔΩ το blog της Ένωσης συνεργατών των εταιριών "ΓΕΡΜΑΝΟΣ ΑΒΕΕ" και "COSMOTE Κινητές Τηλεπικοινωνίες Α.Ε."

Τετάρτη 7 Οκτωβρίου 2009

Ούτε γάτα ούτε ζημιά για τον «Γερμανό»


Μια υπόθεση από τα παλιά, της εξαγοράς του ομίλου Γερμανού από την Cosmote, και ένας ανακριτής, ο Απ. Ζαβιτσιάνος, που έστειλε πριν από εβδομάδες τη δικογραφία του Παυλίδη στη Βουλή, στάθηκαν ικανά την περασμένη εβδομάδα να πυροδοτήσουν τη φημολογία ότι θα σταλεί κι αυτός ο φάκελος στη Βουλή. Κάποιοι, μάλιστα, μετ' επιτάσεως επέμεναν ότι αυτή ήταν η βασική αιτία του αιφνίδιου κλεισίματος της Βουλής. Η αλήθεια όμως για τη συγκεκριμένη εν εξελίξει έρευνα βρίσκεται πολύ μακριά:
Ο ανακριτής μελετάει πράγματι την προσωποποίηση των κακουργηματικών διώξεων (έχει ήδη ασκηθεί in rem δίωξη) εις βάρος

τριών εμπλεκομένων. Η βασική κατηγορία είναι η χειραγώγηση της μετοχής, κυρίως του ιδιωτικού ομίλου, κατηγορία η οποία, πάντως, δεν φαίνεται να οδηγεί σε ποινικές ευθύνες πρώην υπουργών. Ο ανακριτής δεν πρόκειται να ασχοληθεί με αυτές όχι μόνο διότι η απόφασή του να οδηγήσει τον πρώτο φάκελο Παυλίδη στη Βουλή τον έφερε αντιμέτωπο με την ηγεσία της Δικαιοσύνης, αλλά κυρίως διότι σε αυτό το στάδιο, που εξετάζει μάρτυρες, δεν του προκύπτει κάτι τέτοιο. Επιπλέον με την παραγραφή των αδικημάτων των πρώην υπουργών δεν μπορεί να ασχοληθεί καθόλου με τις ευθύνες τους.

Συγχρόνως η απόφαση του Διοικητικού Δικαστηρίου, που δικαιώνει την εταιρεία για το πρόστιμο 580.000 ευρώ που της επέβαλε η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, αποδυναμώνει τα νομικά επιχειρήματα περί χειραγώγησης. Συγκεκριμένα το Διοικητικό Εφετείο έκρινε ομόφωνα ότι ο Π. Γερμανός και τα υπόλοιπα στελέχη της εταιρείας δεν διέπραξαν αυτό το αδίκημα.

Το κόστος της εξαγοράς

Η υπόθεση θεωρήθηκε σκάνδαλο από την αξιωματική αντιπολίτευση τόσο για το τίμημα 1,3 δισ. ευρώ που δόθηκε από τον όμιλο ΟΤΕ-Cosmote για την εξαγορά της «Γερμανός» όσο και για τις μεθοδεύσεις του επιχειρηματία και βασικού πωλητή, Πάνου Γερμανού, στο Χρηματιστήριο.

**Το τίμημα θεωρήθηκε υψηλό, καθ' ότι ισοδυναμούσε με το τριπλάσιο των πωλήσεων της Γερμανός στην τελευταία οικονομική χρήση πριν από την εξαγορά. Ηταν ίσο με 54 φορές τα κέρδη του κλάδου που αποκτήθηκε. Το δε κόστος απόκτησης κάθε καταστήματος λιανικής (σύνολο 500) έφθανε τα δύο εκατ. ευρώ, όταν η ίδια η αλυσίδα είχε ανακοινώσει ότι για τη δημιουργία 15 νέων σημείων πώλησης στη Βουλγαρία θα δαπανούσε αθροιστικά 2 εκατ. ευρώ.

**Τα επιχειρήματα των επικεφαλής των διοικήσεων του ΟΤΕ και της θυγατρικής του Cosmote, Π. Βουρλούμη και Ευάγγ. Μαρτιγόπουλου, ήταν πως ο όμιλος θα ενδυνάμωνε την παρουσία του σε Ελλάδα και Βαλκάνια (κυρίως Ρουμανία) και θα αποδυνάμωνε τον εγχώριο ανταγωνισμό, καθώς ο Γερμανός πουλούσε υπηρεσίες και των τριών μεγάλων εταιρειών κινητής τηλεφωνίας.

**Το μερίδιο αγοράς της Cosmote αυξήθηκε σε 43% το α' τρίμηνο του 2009 από 41% πριν από την εξαγορά. Η εταιρεία ενίσχυσε τη συνδρομητική της βάση στην Ελλάδα και έβαλε τα θεμέλια για γρήγορη και κερδοφόρο ανάπτυξη στην «προβληματική» μέχρι τότε, Ρουμανία. Στο α' τρίμηνο του 2009, η ελληνική εταιρεία προσέθεσε 518.465 νέους πελάτες, φτάνοντας τα 8,411 εκατομμύρια συνδρομητές. Στη Ρουμανία, προστέθηκαν 212.222 πελάτες, με το σύνολο να διαμορφώνεται στα 6,106 εκατ. Ετσι, οι διοικήσεις του ομίλου ΟΤΕ θεωρούν ότι δικαιώθηκαν.

Οι πολέμιοι της συμφωνίας υποστηρίζουν πως:

-Η αποτίμηση της εταιρείας ήταν εξαιρετικά υψηλή.

-Εάν ο ΟΤΕ ήθελε να κάνει δικό του δίκτυο μπορούσε να το πράξει με πολύ λιγότερα χρήματα, αξιοποιώντας τα δεκάδες ακίνητα που διαθέτει.

-Η συμφωνία έγινε σε μια περίοδο που οι άλλες δύο εταιρείες κινητής τηλεφωνίας δημιουργούσαν δικά τους δίκτυα λιανικής. Συνεπώς, ο Γερμανός θα έχανε έσοδα στο μέλλον.

-Ο Πάνος Γερμανός χειραγώγησε τη μετοχή για να πετύχει καλύτερο τίμημα.

**Σε ό,τι αφορά τα παιχνίδια στο Χρηματιστήριο, το πόρισμα της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς αναφέρει πως το επίμαχο διάστημα ο Πάνος Γερμανός έδινε και εισέπραττε χρήματα από παρένθετα πρόσωπα, τα οποία έπαιζαν τη μετοχή, μέσω της Eurobank Χρηματιστηριακής.

Στο πόρισμα εμπεριέχονται απομαγνητοφωνημένες συνομιλίες των ανθρώπων που έδιναν τις εντολές αγοράς και πώλησης της μετοχής και αριθμοί επιταγών που κυκλοφορούσαν. Τις επιταγές εξέδιδε η χρηματιστηριακή έπειτα από πωλήσεις μετοχών που έκαναν οι φίλοι του Πάνου Γερμανού στο όνομά τους, αλλά το προϊόν της ρευστοποίησης κατέληγε στον λογαριασμό του Πάνου Γερμανού. Επίσης, ο ίδιος ο επιχειρηματίας φέρεται να εξέδιδε επιταγές ή κατέθετε χρήματα στους λογαριασμούς των φίλων του για να πληρώνουν αυτοί τις αγορές μετοχών που έκαναν (στοιχεία που έχει στη διάθεσή της η εφημερίδα).

Οπως πάντως προαναφέραμε, το πρόστιμο για χειραγώγηση ακυρώθηκε από το δικαστήριο, αλλά η ποινική δίωξη βρίσκεται σε εξέλιξη.

**Ενα άλλο στοιχείο που έχουν οι δικαστικές αρχές που ερευνούν την υπόθεση είναι πως ο επιχειρηματίας διέθετε συμμετοχή, μέσω παρένθετων εταιρειών και προσώπων, σε ανταγωνιστική εταιρεία με τη Γερμανός. Συνδεόταν μετοχικά (μέσω κυπριακών εταιρειών) με την e-shop.gr, που ειδικευόταν στις πωλήσεις μέσω διαδικτύου. Δηλαδή, ο Πάνος Γερμανός, ο οποίος πούλησε το δίκτυο καταστημάτων του στην Cosmote και δεσμεύθηκε ότι δεν θα αναπτύξει δραστηριότητα πώλησης συνδέσεων κινητής τηλεφωνίας, διατηρούσε, αφανώς, συμμετοχή σε παράλληλο δίκτυο πώλησης ανάλογων υπηρεσιών και προϊόντων.
http://www.enet.gr/?i=issue.el.home&date=2009-05-17&id=44957