Σκοπός του blog είναι οι αλήθειες για αυτά που συζητάμε τόσο καιρό μεταξύ μας και μας προβληματίζουν.
Επίσης όσοι επιθυμείτε να δημοσιευθεί κάποιο δικό σας κείμενο,μαρτυρία ή ντοκουμέντο μπορείτε να το στείλετε στην παρακάτω διεύθυνση.
Όσοι επιθυμείτε να επικοινωνήσετε μπορείτε να στέλνετε τα email σας και τις παρατηρήσεις σας στο amoirakagem@gmail.com

Δείτε ΕΔΩ το blog της Ένωσης συνεργατών των εταιριών "ΓΕΡΜΑΝΟΣ ΑΒΕΕ" και "COSMOTE Κινητές Τηλεπικοινωνίες Α.Ε."

Παρασκευή 13 Νοεμβρίου 2009

"Πρόσω ολοταχώς" ο ΟΤΕ για VDSL το 2010


Της Ρόης Χάικου
Το ADSL έφερε το γρήγορο Internet στην Ελλάδα, το VDSL από τον ΟΤΕ θα το κάνει... τούρμπο και μάλιστα στο εγγύς μέλλον.
Στόχος του οργανισμού είναι να παρέχει εμπορικά τις πρώτες υπηρεσίες VDSL εντός του 2010 εάν η υλοποίηση των έργων κυλήσει με βάση τα χρονοδιαγράμματα που έχει θέσει η διοίκηση.
Αρμόδιες πηγές του ΟΤΕ ανέφεραν στο Capital.gr ότι...


είναι σαφής και στοχευμένη η απόφαση να επενδύσει σε νέα δίκτυα, ώστε να παρέχει προηγμένες υπηρεσίες επικοινωνιών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, από τον καινούργιο χρόνο θα ξεκινήσει η υλοποίηση του έργου, το οποίο έχει προϋπολογισμό 90 εκατ. ευρώ για την τριετία 2010-2012, ώστε να μπορέσει να καλύψει τις ανάγκες αρχικά 700.000 συνδρομητών. Εντός του 2010 ο ΟΤΕ θα είναι σε θέση να παρέχει και υπηρεσίες, εφόσον δεν υπάρξουν προβλήματα στην εκτέλεση των εργασιών. Εάν δεν υπάρξουν καθυστερήσεις ή αναπροσαρμογές στα επενδυτικά πλάνα του ομίλου και επιτευχθεί ο στόχος των συνδρομητών, τότε η απόσβεση μπορεί να γίνει και σε λιγότερο από 10 χρόνια.

Ο οργανισμός ήδη προχωρά στο σχεδιασμό του VDSL και βρίσκεται σε επαφή με δήμους της χώρας, αρχικά στα δύο μεγάλα αστικά κέντρα Αθήνας και Θεσσαλονίκης, ώστε να βρεθούν οι κατάλληλοι χώροι ανάπτυξης του δικτύου. Στελέχη της εταιρείας σημείωναν ότι η υλοποίηση τέτοιων επενδύσεων αρχικά στις περιοχές με μεγάλη πληθυσμιακή κάλυψη μεγιστοποιούν την εμπορική επιτυχία και κατ΄ επέκταση τη βιωσιμότητά του.

Παράλληλα, τρέχει ήδη και η πιλοτική εφαρμογή του σε ορισμένες περιοχές της Αθήνας, όπως σε Αμπελόκηπους, Κουκάκι, Μαρούσι, Κηφισιά κ.ά., και σε ορισμένες περιοχές της Θεσσαλονίκης, ώστε να αντιμετωπιστούν τυχόν τεχνικά προβλήματα.

Με βάση τους σχεδιασμούς της διοίκησης, για το 2010 αναμένεται ότι οι οπτικές ίνες θα φτάσουν σε 2.000-3.000 ΚΑΦΑΟ. Συνολικά στο δίκτυο του ΟΤΕ περιλαμβάνονται 28.000 ΚΑΦΑΟ, οπότε θα έχει ήδη καλύψει μέσα στο 2010 περίπου το 10% του δικτύου του με VDSL. Η διοίκηση του ΟΤΕ εκτιμά ότι το έργο αυτό θα μπορούσε να αποτελέσει προάγγελο της ανάπτυξης του δικτύου οπτικών ινών προς τα 2 εκατ. ελληνικά νοικοκυριά, αρχικού προϋπολογισμού 2,1 δισ. ευρώ, στο οποίο θα μπορούσε να μετέχει και ο οργανισμός.

Η συμβολή της D.T.

Πλεονέκτημα για την ταχύτερη ανάπτυξη του νέου δικτύου οπτικών ινών του ΟΤΕ, όπως έχει ήδη επισημάνει ο πρόεδρος του Οργανισμού, κ. Παναγής Βουρλούμης, αποτελεί η σύμπραξη με την Deutsche Telekom, καθώς ο γερμανικός όμιλος διαθέτει αυξημένη εμπειρία σε επενδύσεις αυτού του τύπου.

Μάλιστα, τον περασμένο Μάρτιο η D.T. ανακοίνωσε ότι θα "ανοίξει" το VDSL της στον ανταγωνισμό, προσφέροντας μια τιμή χονδρικής για τηλεφωνικές υπηρεσίες και Internet, πάνω από το VDSL δίκτυό της. Παράλληλα, η D.T. συνεχίζει τις επενδύσεις της σε υποδομές δικτύου, καλώντας μάλιστα τους ανταγωνιστές της να συνεργαστούν, επιμερίζοντας το σχετικό κόστος.

Σε διεθνές επίπεδο, εκτός από τη Γερμανία, τέτοια δίκτυα έχουν αναπτυχθεί σε δεκάδες πόλεις σε ακόμη 29 χώρες, ενώ το κόστος μιας σύνδεσης VDSL κυμαίνεται στα επίπεδα των 50-60 ευρώ το μήνα.

Τι είναι το VDSL

Tο VDSL αποτελεί την επόμενη γενιά των τεχνολογιών της μορφής xDSL, η οποία χαρακτηρίζεται από το γεγονός ότι οι υψηλές ταχύτητες πρόσβασης προσφέρονται στους συνδρομητές χρησιμοποιώντας την υπάρχουσα τηλεπικοινωνιακή υποδομή.

H ονομαστική ταχύτητα για τη λήψη δεδομένων φθάνει τα 50 Mbit ανά δευτερόλεπτο όταν το ADSL προσφέρει μέγιστη στα 24 Μbps. Ως γνωστόν, η πραγματική ταχύτητα σύνδεσης εξαρτάται από την απόσταση που χωρίζει το κέντρο του παρόχου από το χώρο του συνδρομητή αλλά και την ποιότητα των υποδομών που έχουν αμφότεροι.

Σε σχέση με τις οπτικές ίνες στο σπίτι (FTTH) που είχαν εξαγγελθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση, το VDSL προσφέρει το πλεονέκτημα ότι δεν χρειάζεται αλλαγή της τηλεπικοινωνιακής γραμμής εκ μέρους του συνδρομητή, ενώ στο FTTH η οπτική ίνα έρχεται στο σπίτι με νέα καλώδια. Ωστόσο, η ταχύτητα είναι μικρότερη, δεδομένου ότι η οπτική ίνα προσφέρει τώρα 100 Mbps και στο προσεχές μέλλον θα ανέβει στο 1 Gbps, όταν η δεύτερη έκδοση του VDSL θα φτάσει στα 100 Mbit.

Όμως, η επένδυση που απαιτείται εκ μέρους του τηλεπικοινωνιακού παρόχου για να αναπτυχθεί FTTH είναι υπερ-πολλαπλάσια.

Πηγή