Σκοπός του blog είναι οι αλήθειες για αυτά που συζητάμε τόσο καιρό μεταξύ μας και μας προβληματίζουν.
Επίσης όσοι επιθυμείτε να δημοσιευθεί κάποιο δικό σας κείμενο,μαρτυρία ή ντοκουμέντο μπορείτε να το στείλετε στην παρακάτω διεύθυνση.
Όσοι επιθυμείτε να επικοινωνήσετε μπορείτε να στέλνετε τα email σας και τις παρατηρήσεις σας στο amoirakagem@gmail.com

Δείτε ΕΔΩ το blog της Ένωσης συνεργατών των εταιριών "ΓΕΡΜΑΝΟΣ ΑΒΕΕ" και "COSMOTE Κινητές Τηλεπικοινωνίες Α.Ε."

Παρασκευή 13 Νοεμβρίου 2009

Αλλαγή σκηνικού στην τιμολόγηση των υπηρεσιών κινητής τηλεφωνίας


Σε νέα φάση εισήλθαν οι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας σε ό,τι αφορά τις χρεώσεις τους στα συμβόλαια και με ενδιαφέρον αναμένεται το πώς οι νέες κινήσεις τους θα αποτυπωθούν στα έσοδά τους, τα οποία, τελευταία, ακολουθούν πτωτική πορεία.
Οι πρώτες εκτιμήσεις, έτσι όπως διατυπώθηκαν πρόσφατα από το διευθύνοντα σύμβουλο της Cosmote, Μ. Τσαμάζ, αναφέρουν ότι ....



η επίπτωση από τα νέα πακέτα υπηρεσιών στα συμβόλαια σε ολόκληρη την αγορά ετησίως θα είναι της τάξης των 100 με 120 εκατ. ευρώ.

Η αρχή έγινε από τη Vodafone η Wind παρουσίασε μια διαφορετική πρόταση και ακολούθησε η Cosmote. Ουσιαστικά, οι εταιρείες κινητής έχουν μπει στη λογική της οριζόντιας χρέωσης, δηλαδή «πακέτα» υπηρεσιών, με ένα αντίτιμο για απεριόριστη χρήση τηλεφωνίας και σύνδεσης στο Διαδίκτυο.

Με τα νέα τους πακέτα για τις συνδέσεις συμβολαίου, αυξάνονται σημαντικά τα λεπτά ομιλίας που περιλαμβάνονται στην τιμή.

Το πόσο θα επηρεάσουν τα έσοδα των εταιρειών κινητής τηλεφωνίας οι νέες χρεώσεις θα φανεί κυρίως στα αποτελέσματά τους την επόμενη χρονιά, καθώς κάθε κίνηση στις συνδέσεις συμβολαίου δεν μπορεί να έχει άμεση ανταπόκριση.

Στο όλο σκηνικό έρχεται να προστεθεί και η ταυτοποίηση των καρτοκινητών. Οι εταιρείες φαίνεται πως θα προσπαθήσουν να στρέψουν τους πελάτες καρτοκινητής σε προγράμματα συμβολαίου, κάτι που επίσης θα αλλάξει τα δεδομένα και δεν είναι δυνατόν να εκτιμηθεί επακριβώς ως προς τις επιπτώσεις του στα έσοδα.

Εκτιμήσεις για 10% - 15%

Για φέτος, αναμένεται υποχώρηση των εσόδων της κινητής τηλεφωνίας κατά 10% με 15%, συνέπεια κυρίως της μείωσης των τελών τερματισμού και των εσόδων από τα καρτοκινητά, μετά τις μειώσεις στις τιμές που έγιναν στις αρχές του έτους.

Ανεξάρτητα από τα νέα πακέτα στα συμβόλαια, περαιτέρω μείωση των εσόδων αναμένεται και το 2010, καθώς από την αρχή του θα εφαρμοστούν τα νέα μειωμένα κατά 20% τέλη τερματισμού. Την ίδια στιγμή, δεν έχουν ακόμα εκτιμηθεί οι επιπτώσεις του μέτρου της αύξησης της φορολόγησης των κινητών.

Το τελευταίο… επεισόδιο στην κινητή τηλεφωνία ξεκίνησε με πρωταγωνιστή τη Vodafone, η οποία άλλαξε σημαντικά τα πακέτα συμβολαίου της, αυξάνοντας το διαθέσιμο χρόνο ομιλίας για τους χρήστες σε κάποιες περιπτώσεις έως και 10 φορές.

Η Vodafone σαφώς αντιμετώπιζε την ανάγκη να σταματήσει την «αιμορραγία» χρηστών της προς τα άλλα δίκτυα.

Η Wind παρουσίασε με μια διαφορετική πρόταση. Ανακοίνωσε ένα μόνο πακέτο με απλή λογική, το οποίο όμως αφορά σε ένα μεγάλο τμήμα των χρηστών συμβολαίου. Σύμφωνα με τα στελέχη της, υπάρχει ανάγκη επιστροφής σε απλά πακέτα που δεν μπερδεύουν τους χρήστες.

Η απάντηση της Cosmote ήταν αναμενόμενη και κινήθηκε στη λογική της Vodafone. Οπως φάνηκε πάντως, δεν υπήρξε διάθεση από την πλευρά της για πολύ μεγαλύτερες «παροχές» προς τους χρήστες, μιας που και η περίοδος που διανύουμε δεν είναι από τις ανθηρότερες στην κινητή τηλεφωνία.

Στοιχεία για τον κλάδο

Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε πρόσφατα η Ενωση Εταιρειών Κινητής Τηλεφωνίας (ΕΕΚΤ), το 2007 η αύξηση εσόδων στον κλάδο ήταν 1,5% και το 2008 2,9%, έναντι μέσου όρου αύξησης 14% την περίοδο 2001-2006.

Επίσης, η ΕΕΚΤ, με βάση τα αποτελέσματα του πρώτου εξαμήνου, εκτιμά ότι στο σύνολο της χρήσης θα υπάρξει μείωση εσόδων ανάλογα με την εταιρεία κατά 5% - 12%, ενώ συνεχής είναι και η μείωση του μέσου εσόδου ανά συνδρομητή (ARPU). Το 2008, ήταν 14%.

ΤΕΤΗ ΗΓΟΥΜΕΝΙΔΗ

Πηγή http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=1740846