Σκοπός του blog είναι οι αλήθειες για αυτά που συζητάμε τόσο καιρό μεταξύ μας και μας προβληματίζουν.
Επίσης όσοι επιθυμείτε να δημοσιευθεί κάποιο δικό σας κείμενο,μαρτυρία ή ντοκουμέντο μπορείτε να το στείλετε στην παρακάτω διεύθυνση.
Όσοι επιθυμείτε να επικοινωνήσετε μπορείτε να στέλνετε τα email σας και τις παρατηρήσεις σας στο amoirakagem@gmail.com

Δείτε ΕΔΩ το blog της Ένωσης συνεργατών των εταιριών "ΓΕΡΜΑΝΟΣ ΑΒΕΕ" και "COSMOTE Κινητές Τηλεπικοινωνίες Α.Ε."

Τετάρτη 7 Οκτωβρίου 2009

Ξαφνικός άνεμος προστίμων και στο βάθος ….Γερμανός


Ένας ισχυρός άνεμος… προστίμων πνέει τις τελευταίες ημέρες στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και οι παροικούντες την οδό Κολοκοτρώνη συνδέουν την ξαφνική αλλαγή κλίματος και με τις πολιτικές εξελίξεις…Η Διοίκηση της Επ. Κεφαλαιαγοράς –και πρωτίστως ο πρόεδρος, κ. Αναστάσιος Γαβριηλίδης- έχουν, όπως λένε αρκετοί παράγοντες της χρηματιστηριακής αγοράς αρκετούς λόγους να ανησυχούν από την κυβερνητική αλλαγή. Το ΠΑΣΟΚ, ως αξιωματική αντιπολίτευση, είχε σε αρκετές

περιπτώσεις στρέψει τα «πυρά» του στην οδό Κολοκοτρώνη, επί των ημερών του κ. Αλέξη Πιλάβιου.

Οι αντιπολιτευτικές βολές, για χειρισμούς της Επ. Κεφαλαιαγοράς τόσο στην υπόθεση των δομημένων ομολόγων, όσο και σε ό,τι αφορά την έρευνα για την υπόθεση της εξαγοράς της Γερμανός από τον ΟΤΕ, στρέφονταν κατά του κ. Πιλάβιου. Όπως είναι γνωστό, όμως, ο κ. Γαβριηλίδης αποτελεί το συνδετικό κρίκο των δύο διαδοχικών διοικήσεων της Επιτροπής, καθώς ήταν το «δεξί χέρι» του κ. Πιλάβιου, πριν αναλάβει το κορυφαίο αξίωμα, τον περασμένο Μάιο.

Η αντιπαράθεση του ΠΑΣΟΚ με τον κ. Πιλάβιο είχε προσλάβει «πολεμικές» διαστάσεις, ιδιαίτερα τον Ιούλιο του 2008, όταν 21 βουλευτές του κόμματος, με πρώτο υπογράφοντα τον κ. Μιχ. Καρχιμάκη (από χθες υφυπουργό Γεωργίας στο νέο κυβερνητικό σχήμα) είχαν ζητήσει ανοικτά από τον υπουργό Δικαιοσύνης να παραγγείλει τη διερεύνηση ενδεχόμενων ποινικών ευθυνών της Διοίκησης Πιλάβιου, για παρακώληση της εισαγγελικής έρευνας για την εξαγορά της Γερμανός.

Αρμόδια στελέχη του κυβερνώντος κόμματος τονίζουν, ότι δεν είναι στις άμεσες προτεραιότητες η επιδίωξη αλλαγών στη Διοίκηση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, που άλλωστε δεν έχει συμπληρώσει ούτε έξι μήνες θητείας, αλλά επισημαίνουν με νόημα ότι, ούτε για το παρελθόν υπάρχει «παραγραφή», ούτε οι χειρισμοί της Επιτροπής στο εξής θα περνούν απαρατήρητοι.

Ενδεχομένως, λοιπόν, όπως επισημαίνουν χρηματιστηριακοί παράγοντες, το νέο πολιτικό περιβάλλον που διαμορφώνεται έχει προκαλέσει σημαντικές αλλαγές στη στάση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, που ήδη από τη συνεδρίαση του δ.σ. στις 28 Σεπτεμβρίου, δηλαδή λίγες ημέρες πριν τη διαφαινόμενη εκλογική επικράτηση του ΠΑΣΟΚ, άρχισε να… βομβαρδίζει με πρόστιμα εισηγμένες και χρηματιστηριακές εταιρείες, αλλά και φυσικά πρόσωπα.

Η συνολική «ταρίφα» των χθεσινών προστίμων ξεπέρασε τα 250.000 ευρώ και φάνηκε μάλιστα ότι η Επ. Κεφαλαιαγοράς εφάρμοσε με ιδιαίτερο ζήλο τη νομοθεσία, ανακοινώνοντας ακόμη και πρόστιμο 1.000 ευρώ σε χρηματιστηριακή εταιρεία, παρότι τα πρόστιμα κάτω των 3.000 ευρώ συνηθιζόταν ως τώρα να μην γνωστοποιούνται.

Μεταξύ άλλων, χθες επιβλήθηκε πρόστιμο 150.000 ευρώ στην Forthnet, επειδή δεν δημοσιοποίησε έγκαιρα την υποβολή προσφοράς για την εξαγορά της Netmed και της Intervision, ενώ πρόστιμο 25.000 ευρώ επιβλήθηκε στην INFORMER, διότι στην εξαμηνιαία οικονομική έκθεση της περιόδου 1.1-30.6.2008 οι αμοιβές των μελών του Διοικητικού της Συμβουλίου δεν επιβάρυναν τα αποτελέσματά της.

Για την ίδια παράβαση επιβλήθηκε πρόστιμο στην ΜΑΘΙΟΣ ΠΥΡΙΜΑΧΑ, ενώ άλλο ένα πρόστιμο 10.000 ευρώ επιβλήθηκε στην COMPUCON, επειδή στις εξαμηνιαίες ενοποιημένες οικονομικές καταστάσεις της περιόδου 1.1-30.6.2008 δεν προέβη σε πρόβλεψη σε βάρος των αποτελεσμάτων της για ενδεχόμενη απώλεια είσπραξης των απαιτήσεών της σε καθυστέρηση.

Για τη διάθεση μεριδίων αμοιβαίων κεφαλαίων χωρίς άδεια επιβλήθηκε πρόστιμο 50.000 ευρώ στην ελβετική εταιρία BEST ASSET CLASS AG, ενώ στην ΔΥΝΑΜΙΚΗ ΑΧΕΠΕΥ επιβλήθηκε πρόστιμο 1.000 ευρώ για μη έγκαιρη ενημέρωση ενός επενδυτή για την κάλυψη του διατηρητέου περιθωρίου του. Επίσης, στον κ. Σπ. Φιλάρετο επιβλήθηκε πρόστιμο 15.000 ευρώ για εκπρόθεσμη γνωστοποίηση συναλλαγών επί μετοχών της Alpha Bank.

Το μπαράζ αυστηρών κυρώσεων είχε αρχίσει ήδη από την περασμένη εβδομάδα, όταν επιβλήθηκαν επίσης πολλά πρόστιμα, μικρότερου συνολικού ύψους. Τα περισσότερα πρόστιμα αφορούσαν εκπρόθεσμες γνωστοποιήσεις συναλλαγών, ενώ το σοβαρότερο πρόστιμο σε χρηματιστηριακή (15.000 ευρώ) επιβλήθηκε στην Εθνική Π&Κ, διότι παρείχε πίστωση σε επενδυτές για την κάλυψη ελλειμμάτων περιθωρίου ασφάλισης συναλλαγών τους σε παράγωγα, κατά παράβαση του άρθρου 2 παρ. 2 του ν. 2843/2000.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι επί σειρά συνεδριάσεων τους τελευταίους μήνες, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς δεν είχε επιβάλει σοβαρά πρόστιμα για χρηματιστηριακές παραβάσεις. Τα τελευταία υψηλά πρόστιμα (70.000 ευρώ) είχαν επιβληθεί τον Ιούνιο, για μια υπόθεση χειραγώγησης της μετοχής της Ελληνικές Ιχθυοκαλλιέργειες, η οποία αναγόταν όμως στην… άνοιξη του 2006! Φαίνεται, λοιπόν, ότι η αλλαγή του πολιτικού κλίματος άλλαξε αρκετά και το εποπτικό κλίμα στο ΧΑ…
http://www.sofokleous10.gr/portal2/toprotothema/toprotothema/2009-10-06-21-32-38-2009100615280/