Σκοπός του blog είναι οι αλήθειες για αυτά που συζητάμε τόσο καιρό μεταξύ μας και μας προβληματίζουν.
Επίσης όσοι επιθυμείτε να δημοσιευθεί κάποιο δικό σας κείμενο,μαρτυρία ή ντοκουμέντο μπορείτε να το στείλετε στην παρακάτω διεύθυνση.
Όσοι επιθυμείτε να επικοινωνήσετε μπορείτε να στέλνετε τα email σας και τις παρατηρήσεις σας στο amoirakagem@gmail.com

Δείτε ΕΔΩ το blog της Ένωσης συνεργατών των εταιριών "ΓΕΡΜΑΝΟΣ ΑΒΕΕ" και "COSMOTE Κινητές Τηλεπικοινωνίες Α.Ε."

Παρασκευή, 11 Δεκεμβρίου 2009

Ανοίγει θέμα Κυριακής για τους εμπόρους


Ζήτημα λειτουργίας των καταστημάτων και τις Κυριακές, καθώς και πιθανές αλλαγές στο ωράριο με διεύρυνση ή ακόμη και περαιτέρω απελευθέρωσή του, ανοίγει η κυβέρνηση.
Το νέο θεσμικό πλαίσιο πρόκειται να είναι έτοιμο μέσα στο δεύτερο εξάμηνο του 2010, αφού πρώτα θα έχει προηγηθεί διαβούλευση με τους εμπλεκόμενους φορείς. Το θέμα αναμένεται να....ξεσηκώσει αντιδράσεις από την πλευρά των μικρομεσαίων εμπόρων και των εργαζομένων στα καταστήματα που διαφωνούν με την προοπτική αυτή σε αντίθεση με τα πολυκαταστήματα και τις αλυσίδες που πιέζουν προς τη συγκεκριμένη κατεύθυνση.
Το θέμα άνοιξε χθες δημοσίως για πρώτη φορά η υπουργός Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας Λούκα Κατσέλη μιλώντας σε ημερίδα που διοργάνωσε η Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή (ΟΚΕ) με θέμα «Το λιανικό εμπόριο ως συνιστώσα της οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης ιδιαίτερα σε περιόδους οικονομικής κρίσης». Η κ. Κατσέλη μίλησε για «θεσμικές αγκυλώσεις που πρέπει να ξεπεραστούν», εννοώντας τόσο τη νομοθεσία για το ωράριο όσο και για το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές.
Εξήγησε μάλιστα η υπουργός πως έχει συσταθεί στο υπουργείο ειδική ομάδα αξιολόγησης του σημερινού θεσμικού πλαισίου, προκειμένου να της παραδώσει εισήγηση, ώστε να προχωρήσει σε αλλαγές το δεύτερο εξάμηνο του 2010, που θα αφορούν ρυθμίσεις για το ωράριο και για τη λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές. «Χρειάζεται να δούμε το θέμα με πιο φρέσκια ματιά. Πρέπει να δούμε τι έχουν κάνει οι άλλες χώρες», είπε χαρακτηριστικά η υπουργός.
Ανοιχτά μόνο την 20ή Δεκεμβρίου
Για την ώρα πάντως δεν πρόκειται να υπάρξει καμία αλλαγή στο σημερινό καθεστώς και κατά τη διάρκεια της εορταστικής περιόδου τα εμπορικά καταστήματα θα μείνουν ανοιχτά μόνο μία Κυριακή, στις 20 Δεκεμβρίου 2009. Παρά το αίτημα του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Λιανικών Πωλήσεων Ελλάδος, που διατύπωσε προ ημερών και προς την αρμόδια υπουργό, να λειτουργήσουν δύο Κυριακές στη διάρκεια των εορτών, αντί για μία που προβλέπει ο νόμος, τελικά δεν επετεύχθη συμφωνία μεταξύ των εμπόρων και τα καταστήματα θα μείνουν ανοιχτά μόνο μία Κυριακή. Το ζήτημα της λειτουργίας των καταστημάτων κάποιες Κυριακές τον χρόνο είχε τεθεί παλαιότερα και από τον Δημήτρη Σιούφα, ως υπουργό Ανάπτυξης, χωρίς ωστόσο να προχωρήσει σε κάποιο μέτρο. Το επιχείρημα πάντως του ΣΕΛΠΕ, που τάσσεται υπέρ της λειτουργίας των καταστημάτων για κάποιες Κυριακές, είναι ότι θα δώσει ανάσα στις επιχειρήσεις, ο τζίρος των οποίων πέφτει συνεχώς. Το Σεπτέμβριο τα πολυκαταστήματα κατέγραψαν πολύ μεγάλες απώλειες (18,8%), ενώ οι εκτιμήσεις των επιχειρηματιών για τον Νοέμβριο είναι πως η πτώση κυμάνθηκε από 15% έως και 30%.
Τι λένε οι έμποροι
Μιλώντας στην ημερίδα της ΟΚΕ, ο πρόεδρος του ΣΕΛΠΕ Θεόδωρος Βάρδας επανέλαβε τη θέση τού συνδέσμου για λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων 8 Κυριακές τον χρόνο, υποστηρίζοντας ότι η πρόταση αυτή δεν αποτελεί «κερκόπορτα» για τη λειτουργία όλες τις Κυριακές του χρόνου. Κατηγορηματικά αντίθετος στο ενδεχόμενο διεύρυνσης του ωραρίου εμφανίστηκε από την πλευρά του ο αντιπρόεδρος της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών, Βιοτεχνών, Εμπόρων Ελλάδας (ΓΣΕΒΕΕ) κ. Γιάννης Καββαθάς.

http://digital.tanea.gr/