Σκοπός του blog είναι οι αλήθειες για αυτά που συζητάμε τόσο καιρό μεταξύ μας και μας προβληματίζουν.
Επίσης όσοι επιθυμείτε να δημοσιευθεί κάποιο δικό σας κείμενο,μαρτυρία ή ντοκουμέντο μπορείτε να το στείλετε στην παρακάτω διεύθυνση.
Όσοι επιθυμείτε να επικοινωνήσετε μπορείτε να στέλνετε τα email σας και τις παρατηρήσεις σας στο amoirakagem@gmail.com

Δείτε ΕΔΩ το blog της Ένωσης συνεργατών των εταιριών "ΓΕΡΜΑΝΟΣ ΑΒΕΕ" και "COSMOTE Κινητές Τηλεπικοινωνίες Α.Ε."

Τετάρτη 2 Δεκεμβρίου 2009

Επιτροπή Ανταγωνισμού : Αναθεώρηση θεσμικού πλαισίου


Την αναθεώρηση του θεσμικού πλαισίου λειτουργία της Επιτροπής Ανταγωνισμού που είναι το ίδιο από το 1977 με σκοπό να γίνει συμβατό προς τα ευρωπαϊκά δεδομένα και θα καταστήσει την Ανεξάρτητη Αρχή αποτελεσματικότερη στον έλεγχο της αγοράς προς όφελος του δημόσιου συμφέροντος σημείωσε σήμερα μετά την επίσκεψή της στα γραφεία της Επιτροπής Ανταγωνισμού η υπουργός Οικονομίας Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας κυρία Λούκα Τ. Κατσέλη. Η υπουργός ανέφερε ότι στη συνάντηση αποφασίστηκε η σύσταση ομάδας διακεκριμένων επιστημόνων με σκοπό την εισήγηση μέχρι το Μάρτιο του 2010 των απαραίτητων ρυθμίσεων για την αναθεώρηση του νομοθετικού πλαισίου, η ενδυνάμωση της λειτουργικής διασύνδεση της Επιτροπής με τη Γενική Γραμματεία Εμπορίου, ώστε να αποφεύγονται οι αλληλοεπικαλύψεις και οι δυο πλευρές να έχουν διακριτούς ρόλους στην αγορά. Μέχρι το τέλος του Δεκεμβρίου συμφωνήθηκε να ολοκληρωθεί ο νέος οργανισμός της Επιτροπής

με την τοποθέτηση του γενικού διευθυντή της επιτροπής την υπογραφή του κανονισμού λειτουργίας της επιτροπής της επιλογής νέων στελεχών, την αγορά κτιρίου και την υπογραφή διαφόρων άλλων διοικητών θεμάτων που εκκρεμούν.

Η υπουργός απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων τόνισε ότι δεν έχει ξεκαθαριστεί ακόμη ότι η Ανεξάρτητη Αντιμονοπωλιακή Αρχή που είχε αναγγελθεί προεκλογικά εάν θα είναι όντως νέα ανεξάρτητη αρχή ή εάν θα αποτελεί υπηρεσία εντός της επιτροπής ανταγωνισμού, διότι όπως είπε η υπουργός ''στόχος μας δεν είναι η ίδρυση νέων αρχών αλλά να δουλεύουν καλά οι θεσμοί που ήδη υπάρχουν και να ενισχύεται με νέο πλαίσιο όταν χρειάζεται ο ρόλος τους''.

Η υπουργός ακόμη σημείωσε ότι σκοπός είναι η Επιτροπή Ανταγωνισμού να δώσει έμφαση στους προληπτικούς ελέγχους στην αγορά και να αποκολληθεί από την εξέταση καταγγελιών. ''Πρέπει να αλλάξει το μείγμα των υποθέσεων που διαχειρίζεται η επιτροπή, να οργανωθεί καλύτερα να συνεργάζεται με το Παρατηρητήριο Τιμών και να μην ασχολείται μόνο με το πλήθος των υποθέσεων που έχει από καταγγελίες''.

Όπως είπε ο πρόεδρος της Επιτροπής κ. Δ. Κυριτσάκης μέχρι το Μάιο του 2010 θα έχουν προωθηθεί για εκδίκαση οι ώριμες υποθέσεις της επιτροπής και στο ίδιο διάστημα θα γίνει και έλεγχος συμμόρφωσης στις αποφάσεις της επιτροπής. Ανέφερε ότι προωθείται η χαρτογράφηση των κλάδων της αγοράς, ενώ ολοκληρώθηκε η απογραφή των εκκρεμών υποθέσεων και προχωρεί ο καθορισμός των στρατηγικών προτεραιοτήτων με προκαθορισμένους στόχους για τη μετατόπιση του βάρους που δίνει η επιτροπή από την εξέταση των καταγγελιών σε αυτεπάγγελτες έρευνες και εντός του Δεκεμβρίου η επιτροπή θα γνωστοποιήσει τη λίστα με τις προτεραιότητές της.


''Οι αυτεπάγγελτες έρευνες σε ποτά τρόφιμα, καύσιμα και οικοδομικά υλικά όπου η δράση καρτέλ έχει αντίκτυπο στην άνοδο των τιμών, κλάδοι όπου μετακύλιση αυξήσεων σε ενδιάμεσες επιχειρήσεις καταστάσεις όπου διαπιστώνεται ότι στη χώρα μας διαμορφώνονται υψηλότερες τιμές από επιχειρήσεις που πωλούν προϊόντα τους και στην υπόλοιπη Ευρώπη και στρεβλώσεις που υπάρχουν στο χρηματοπιστωτικό σύστημα, σε ελευθέρα επαγγέλματα και στις δημόσιες προμήθειες θα αποτελέσουν τους άξονες δράσεις που θα εστιαστεί η επιτροπή στο άμεσο μέλλον'' όπως είπε ο πρόεδρος, ενώ σημείωσε ότι έμφαση θα δοθεί και στις κανονιστικές παρεμβάσεις που θα ασκήσει η επιτροπή στο μέλλον για την εύρυθμη λειτουργία της αγοράς σε όλα τα επίπεδά της.

''Θα είμαστε αυστηροί στις κρίσεις μας προς όλους, αλλά και κοντά στους ελεγχόμενους και σε όσους έχουν ανάγκη της προστασίας που παρέχει η Ανεξάρτητη Αρχή'' πρόσθεσε ο κ. Κυριτσάκης.

http://www.sofokleous10.gr/portal2/oikonomia/oikonomia/2009-11-19-15-35-08-2009111916976/