Σκοπός του blog είναι οι αλήθειες για αυτά που συζητάμε τόσο καιρό μεταξύ μας και μας προβληματίζουν.
Επίσης όσοι επιθυμείτε να δημοσιευθεί κάποιο δικό σας κείμενο,μαρτυρία ή ντοκουμέντο μπορείτε να το στείλετε στην παρακάτω διεύθυνση.
Όσοι επιθυμείτε να επικοινωνήσετε μπορείτε να στέλνετε τα email σας και τις παρατηρήσεις σας στο amoirakagem@gmail.com

Δείτε ΕΔΩ το blog της Ένωσης συνεργατών των εταιριών "ΓΕΡΜΑΝΟΣ ΑΒΕΕ" και "COSMOTE Κινητές Τηλεπικοινωνίες Α.Ε."

Τετάρτη 2 Δεκεμβρίου 2009

ΟΤΕ: Μήλο της έριδος το ευρυζωνικό δίκτυο οπτικών ινών


Μήλο της έριδος μεταξύ της κυβέρνησης και του ΟΤΕ αποτελεί το σχέδιο για την κατασκευή πανελλαδικού ευρυζωνικού δικτύου οπτικών ινών. Ο ΟΤΕ αναμένεται να επενδύσει 90 εκατ. ευρώ την επόμενη τριετία για την κατασκευή του δικού του δικτύου VDSL, που στοιχίζει λιγότερο σε χρόνο και χρήμα.
Από την πλευρά της η κυβέρνηση αποφάσισε να...



διατηρήσει τον στόχο για την κατασκευή πανελλαδικού ευρυζωνικού δικτύου οπτικών ινών, επανεξετάζοντας όμως τους όρους του σχεδίου για να το καταστήσει πιο ελκυστικό στους επενδυτές, σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα επικοινωνιών στο υπουργείο Υποδομών, Σωκράτη Κάτσικα. "Οι στόχοι παραμένουν ίδιοι, αλλά όλα τα άλλα είναι υπό εξέταση", δήλωσε στο Reuters ο κ. Κάτσικας.

Το σχέδιο οπτικών ινών FTTH (fibre-to-the-home), ενδεικτικού προϋπολογισμού ύψους 2 δις ευρώ, αφορά την απευθείας σύνδεση περίπου 2 εκατ. κατοικιών με οπτικές ίνες, καλύπτοντας το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού της χώρας.

Η εισαγωγή των οπτικών ινών στο δίκτυο της χώρας έχει στόχο να την μετατρέψει από ουραγό της Ευρώπης στo γρήγορο Ίντερνετ σε πρωτοπόρο. Μόνο το 15% περίπου των Ελλήνων έχει πρόσβαση σήμερα σε ευρυζωνικές υπηρεσίες έναντι 25% κατά μέσο όρο περίπου στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Επιτροπή του υπουργείου θα επιλέξει μέχρι το τέλος Μαρτίου τον σύμβουλο που θα επεξεργαστεί την τεχνικοοικονομική μελέτη σκοπιμότητας, είπε ο Κάτσικας.

Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που θα δημοσιοποιηθεί σύντομα, η Ελλάδα θα απευθύνει πρόσκληση υποβολής προσφορών για την κατασκευή του δικτύου μέχρι τον Μάιο του 2011 και θα επιλέξει τους αναδόχους μέχρι τον Ιούλιο του 2011.

"Είναι ένας φιλόδοξος στόχος, αλλά, αν πάνε όλα καλά, τα πρώτα σπίτια θα λάβουν FTTH στα τέλη του 2011", είπε ο Κάτσικας.

Το δίκτυο στοχεύει στην αντικατάσταση του σημερινού δικτύου χάλκινων καλωδίων τεχνολογίας ADSL, ώστε να αυξήσει την ταχύτητα σύνδεσης στα 100 Mbps τουλάχιστον από τα 24 Mbps σήμερα για downloads και 1 Mbps για uploads.

Σήμερα στην χώρα υπάρχουν διασκορπισμένα μόνο κάποια δημοτικά δίκτυα οπτικών ινών.

Αρχικά, το σχέδιο προβλεπόταν να χρηματοδοτηθεί ισομερώς από εθνικούς πόρους, την Ευρωπαϊκή Ένωση και ιδιώτες επενδυτές. Ωστόσο, αυτή η κατανομή των κεφαλαίων ίσως χρειαστεί να αλλάξει για να καταστήσει στο σχέδιο πιο ελκυστικό στους επενδυτές, είπε ο Κάτσικας.

"Το επενδυτικό μοντέλο θα εξαρτηθεί από την μελέτη του συμβούλου. Μπορεί να είναι ΣΔΙΤ, μπορεί να είναι παραχώρηση, δεν ξέρουμε ακόμη", είπε.

Σύμφωνα με το σχέδιο της προηγούμενης κυβέρνησης, το έργο θα κατασκευαζόταν από τρεις εταιρίες ειδικού σκοπού.

Η διαχείριση του δικτύου FTTH θα παραχωρείτο για 30 χρόνια σε κρατικά ελεγχόμενη εταιρία, στην οποία ιδιώτες θα μπορούσαν να αποκτήσουν ποσοστό έως 49%.

Αλλά και το πλάνο αυτό θα επανεξεταστεί στα πλαίσια νέου νόμου, το προσχέδιο του οποίου θα κατατεθεί για δημόσια διαβούλευση μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου του 2010, είπε ο Κάτσικας.

Πηγή http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=12538&subid=2&pubid=22455153