Σκοπός του blog είναι οι αλήθειες για αυτά που συζητάμε τόσο καιρό μεταξύ μας και μας προβληματίζουν.
Επίσης όσοι επιθυμείτε να δημοσιευθεί κάποιο δικό σας κείμενο,μαρτυρία ή ντοκουμέντο μπορείτε να το στείλετε στην παρακάτω διεύθυνση.
Όσοι επιθυμείτε να επικοινωνήσετε μπορείτε να στέλνετε τα email σας και τις παρατηρήσεις σας στο amoirakagem@gmail.com

Δείτε ΕΔΩ το blog της Ένωσης συνεργατών των εταιριών "ΓΕΡΜΑΝΟΣ ΑΒΕΕ" και "COSMOTE Κινητές Τηλεπικοινωνίες Α.Ε."

Τρίτη 2 Ιουνίου 2009

Σε πτώση τα έσοδα των εταιρειών κινητής


Tου Δημήτρη Μαλλά

Την εκτίμηση ότι το 2009 θα υπάρξει μείωση των εσόδων των τριών εταιρειών κινητής τηλεφωνίας δείχνουν να επιβεβαιώνουν τα στοιχεία του α’ τριμήνου της φετινής χρονιάς. Οι νέες συνδέσεις για τους τρεις πρώτους μήνες του 2009 έφθασαν μεν στο εντυπωσιακό νούμερο των 737.772 και το σύνολο των συνδέσεων στα 19,584 εκατ. (ποσοστό ονομαστικής διείσδυσης 178,62%), όμως, όλες οι εταιρείες του κλάδου είδαν το μέσο έσοδο ανά πελάτη να μειώνεται σε σημαντικό βαθμό.



Συγκεκριμένα, το μέσο μηνιαίο έσοδο ανά πελάτη (ARPU) διαμορφώθηκε στα 18,3 ευρώ για την Cosmote (από 23,6 ευρώ το δ’ τρίμηνο του 2008), στα 16,7 ευρώ για τη Vodafone (από 19,8 ευρώ) και στα 14 ευρώ για τη Wind (από 16,8 ευρώ).

Αντίστοιχα, και τα έσοδα των τριών εταιρειών ήταν μειωμένα. Η Cosmote, η οποία αύξησε το μερίδιο αγοράς της στο 43%, είδε τον κύκλο εργασιών της να μειώνεται κατά 4,1% στα 716,4 εκατ. ευρώ για το α’ τρίμηνο, ενώ η Wind, που ανακοίνωσε τα αποτελέσματα της την περασμένη Παρασκευή είδε τα έσοδα της από τις υπηρεσίες κινητής τηλεφωνίας να διαμορφώνονται στα 219,7 εκατ. ευρώ (-14,4%).

Η Vodafone δεν ανακοινώνει αποτελέσματα τριμήνου για κάθε θυγατρική της, όμως, στο οικονομικό έτος που έληξε στις 31 Μαρτίου 2009 παρουσίασε μειωμένες πωλήσεις κατά 3% -εφόσον γίνουν οι μετατροπές λόγω διαφορετικών συναλλαγματικών ισοτιμιών- στην Ελλάδα.

Οι εταιρείες αποδίδουν τη μείωση των εσόδων τους σε τρεις παράγοντες: τη μείωση των τελών τερματισμού για τις κλήσεις προς τα δίκτυα τους, τη μείωση των χρεώσεων περιαγωγής αλλά και στον ανταγωνισμό που εντάθηκε τον περασμένο Φεβρουάριο με τα εξαιρετικά φθηνά πακέτα της καρτοκινητής.

Η εκτίμηση της Cosmote, όπως ανέφερε στην πρόσφατη τηλεδιάσκεψη του ΟΤΕ με τους αναλυτές, ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Μ. Τσαμάζ, είναι ότι η ελληνική αγορά κινητής τηλεφωνίας θα παρουσιάσει μείωση περίπου 8%-10% το 2009, ήτοι ένα ποσό της τάξεως των 360 εκατ. ευρώ.

Το ερώτημα είναι αν η τάση για χαμηλότερα έσοδα ανά πελάτη θα συνεχιστεί και μετά το 2009. Πρόσφατη μελέτη της εταιρείας ερευνών IE Market Research εκτιμά ότι το 2013 το μέσο ARPU θα διαμορφωθεί στα 15,99 ευρώ από 22,04 που ήταν το 2008. Μόνο που ήδη το ARPU βρίσκεται στα επίπεδα που προβλέπει η εν λόγω έρευνα, οπότε οι εταιρείες του κλάδου θα πρέπει να αναζητήσουν νέες πηγές εσόδων.

Wind
Αρκετά δύσκολη δείχνει να είναι η κατάσταση της Wind, τα ενοποιημένα αποτελέσματα της οποίας (συμπεριλαμβανομένης και της Tellas) παρουσίασαν μείωση το α’ τρίμηνο του 2009. Συνολικά, ο κύκλος εργασιών μειώθηκε κατά 12,6% (σε σχέση με το α’ τρίμηνο του 2008) στα 264,8 εκατ. ευρώ με τα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) να φθάνουν στα 72,5 εκατ. ευρώ (-23,4%). Οι ζημίες ήταν αυξημένες 11,5% καθώς έφθασαν στα 77,1 εκατ. ευρώ έναντι 69,1 εκατ.

Πηγή http://www.imerisia.gr