Σκοπός του blog είναι οι αλήθειες για αυτά που συζητάμε τόσο καιρό μεταξύ μας και μας προβληματίζουν.
Επίσης όσοι επιθυμείτε να δημοσιευθεί κάποιο δικό σας κείμενο,μαρτυρία ή ντοκουμέντο μπορείτε να το στείλετε στην παρακάτω διεύθυνση.
Όσοι επιθυμείτε να επικοινωνήσετε μπορείτε να στέλνετε τα email σας και τις παρατηρήσεις σας στο amoirakagem@gmail.com

Δείτε ΕΔΩ το blog της Ένωσης συνεργατών των εταιριών "ΓΕΡΜΑΝΟΣ ΑΒΕΕ" και "COSMOTE Κινητές Τηλεπικοινωνίες Α.Ε."

Πέμπτη 28 Μαΐου 2009

Και θέμα παραγραφής για Χριστοφοράκο


Ζήτημα παραγραφής των αδικημάτων της δωροδοκίας και της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα στην υπόθεση των «μαύρων ταμείων» της Siemens, για τα οποία εκδόθηκε ένταλμα σύλληψης για τον Μιχάλη Χριστοφοράκο από τον 4ο ειδικό ανακριτή Ν. Ζαγοριανό, έχει προκύψει, σύμφωνα με πληροφορίες από την Εισαγγελία του Μονάχου, γεγονός που θα έχει αποτέλεσμα, ακόμη και εάν συλληφθεί ο «μίστερ βαλίτσα» στη Γερμανία, να μην εκδοθεί ποτέ στη χώρα μας, αφού τα αδικήματα για τα οποία τον ζητούμε έχουν παραγραφεί εκεί!
Το νέο... δικονομικό αγκάθι, που εγείρει τεράστιο θέμα ευθυνών για την κυβέρνηση, καθώς και για τον τρόπο που χειρίστηκε η ελληνική Δικαιοσύνη την υπόθεση Χριστοφοράκου, προέκυψε -σύμφωνα με δικαστικές πηγές- από έγγραφα που

έστειλε η Εισαγγελία του Μονάχου στον ανακριτή Ν. Ζαγοριανό, με τα οποία ζήτησε διευκρινίσεις σχετικά με το «εάν έχουν γίνει από την ελληνική Δικαιοσύνη διαδικαστικές πράξεις μέχρι τον Οκτώβριο του 2008 και ποιες συγκεκριμένα, οι οποίες να διακόπτουν τον χρόνο παραγραφής των αδικημάτων...».

Σύμφωνα με νομικούς κύκλους, τα αδικήματα της δωροδοκίας και της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα, τα οποία φέρεται ότι έχει διαπράξει ο πρώην διευθύνων σύμβουλος της ελληνικής εταιρείας, μπορεί στην Ελλάδα να θεωρούνται κακουργήματα και ο χρόνος παραγραφής τους να είναι από 15 μέχρι 20 χρόνια, αλλά στη Γερμανία, στην οποία επίσης θα μπορούσε να δικαστεί αφού έχει τη γερμανική υπηκοότητα, είναι πλημμελήματα και παραγράφονται εντός πενταετίας.

Από τον Οκτώβριο
Κατά τις ίδιες πηγές, οι συγκεκριμένες πράξεις που αφορούν -σύμφωνα με το κατηγορητήριο- τις μίζες που δόθηκαν για τη σύμβαση με τον ΟΤΕ, στη Γερμανία φέρονται να έχουν παραγραφεί από τον Οκτώβριο του 2008.

Η γερμανική Δικαιοσύνη, στην προσπάθειά της να «ξεκαθαρίσει» το τοπίο ως προς την παραγραφή των αδικημάτων Χριστοφοράκου, προκειμένου να κρίνει στη συνέχεια εάν πρέπει να τον εκδώσει ή όχι, ζήτησε από τον ανακριτή να της γνωστοποιήσει εάν μέχρι τον Οκτώβριο του 2008 (χρόνος παραγραφής) είχαν γίνει από ελληνικής πλευράς ανακριτικές πράξεις, που βάσει του γερμανικού δικονομικού συστήματος θεμελιώνουν λόγους διακοπής της παραγραφής.

Σύμφωνα με δικαστικές πηγές, ο κ. Ζαγοριανός υποστήριξε ότι λόγους διακοπής επί 10ετία της παραγραφής των αδικημάτων Χριστοφοράκου συνιστούν μεταξύ άλλων η διενέργεια προκαταρκτικής έρευνας από το 2007, τα αιτήματα δικαστικής συνδρομής και η κλήση ως υπόπτου τον Μάιο του 2008 του πρώην διευθύνοντος συμβούλου της Siemens.

Νομικοί κύκλοι, ωστόσο, υποστήριζαν ότι «είναι χαμένη υπόθεση για την ελληνική Δικαιοσύνη η έκδοση Χριστοφοράκου, καθώς δεν θεωρείται διαδικαστική πράξη και δεν μπλοκάρει την παραγραφή των αδικημάτων η προκαταρκτική έρευνα που διενεργούσε ο εισαγγελέας Π. Αθανασίου.

Οι ίδιες πηγές υποστήριζαν ότι θα έπρεπε να είχε κληθεί ως κατηγορούμενος ο κ. Χριστοφοράκος πριν από τον Οκτώβριο του 2008, ενώ -ως γνωστόν- κλήθηκε σε απολογία από τον ανακριτή τον Απρίλιο του 2009.

Οι ίδιες πηγές θεωρούσαν χωρίς αντίκρισμα το ένταλμα σύλληψης Χριστοφοράκου για έναν ακόμη λόγο που αφορά τη διαφορά στις ποινές που επιβάλλονται για τα αδικήματα της δωροδοκίας και της νομιμοποίησης εσόδων μεταξύ Ελλάδας και Γερμανίας.

Σύμφωνα με την άποψή τους, το γερμανικό δίκαιο δεν επιτρέπει την έκδοση Γερμανού υπηκόου για αδικήματα τα οποία τιμωρούνται πολύ αυστηρότερα στη χώρα η οποία ζητάει την έκδοση, όπως είναι η Ελλάδα, όπου με την επιβαρυντική περίσταση του νόμου περί καταχραστών του Δημοσίου, με την οποία είναι χαρακτηρισμένα τα αδικήματα της δωροδοκίας και της νομιμοποίησης, ο πρώην διευθύνων σύμβουλος της ελληνικής εταιρείας αντιμετωπίζει μέχρι ισόβια κάθειρξη.

Δικαστικές πηγές ανέφεραν ότι στο συμπληρωματικό έγγραφο με το οποίο ο ανακριτής έδωσε διευκρινίσεις στην Εισαγγελία του Μονάχου, σχετικά με τις ποινές που αντιμετωπίζει στην Ελλάδα ο Μ. Χριστοφοράκος, γίνεται μεταξύ άλλων και μνεία ότι στη χώρα μας όταν λέμε ισόβια κάθειρξη... εννοούμε 16 χρόνια κάθειρξη!...

ΜΑΙΡΗ ΜΠΕΝΕΑ
Από http://www.ethnos.gr

kagem:Σ'αυτή τη χώρα μη κλέψεις περίπτερο την έβαψες,για όλα τ'αλλα ....