Σκοπός του blog είναι οι αλήθειες για αυτά που συζητάμε τόσο καιρό μεταξύ μας και μας προβληματίζουν.
Επίσης όσοι επιθυμείτε να δημοσιευθεί κάποιο δικό σας κείμενο,μαρτυρία ή ντοκουμέντο μπορείτε να το στείλετε στην παρακάτω διεύθυνση.
Όσοι επιθυμείτε να επικοινωνήσετε μπορείτε να στέλνετε τα email σας και τις παρατηρήσεις σας στο amoirakagem@gmail.com

Δείτε ΕΔΩ το blog της Ένωσης συνεργατών των εταιριών "ΓΕΡΜΑΝΟΣ ΑΒΕΕ" και "COSMOTE Κινητές Τηλεπικοινωνίες Α.Ε."

Τετάρτη 27 Μαΐου 2009

Πληρωμές με μακρά παράδοση


Oι παράνομες πληρωμές στον ΟΤΕ από τη Siemens είχαν μακρά παράδοση. Αυτό αναφέρει σε κατάθεσή του στην εισαγγελία του Μονάχου ο προκάτοχος του Ράινχαρντ Σίκατσεκ στη διαχείριση των «μαύρων ταμείων», Ράινερ Πέτερ Νιντλ. Ο κ. Νιντλ, ο οποίος είναι κατηγορούμενος στο Μόναχο, σε κατάθεσή του την 27η Νοεμβρίου 2007 αναφέρει ότι οι συνομιλητές του ήταν οι κ. Γεωργίου και Καραβέλλας, που έχουν κληθεί από τον 4ο ειδικό ανακριτή κ. Νίκο Ζαγοριανό να απολογηθούν την επόμενη Παρασκευή.



«Οταν έγινα υπεύθυνος για την Ελλάδα, ρώτησα τον κ. Ρούντολφ και εκείνος μου είπε ότι οι πληρωμές στην Ελλάδα γίνονταν από χρόνια, τουλάχιστον από την εποχή του κ. Χαρντς (σ. σ. αρχές δεκαετίας ’90), που ήταν ο προκάτοχος του κ. Κοχ και του κ. Μπερνσάου. Σε αυτό το πλαίσιο υπογράφτηκαν οι συμφωνίες - πλαίσια με την Ελλάδα...». Στην κατάθεση, η οποία δεν περιλαμβάνεται στο ελληνικό κατηγορητήριο, ο κ. Νιντλ αναφέρει ότι οι πληρωμές συνεχίστηκαν επί της θητείας του κ. Πρόδρομου Μαυρίδη. «Η θυγατρική εταιρεία στην Ελλάδα έπαιρνε το 8% για να μπορεί να κάνει δωροδοκίες. Ενα τμήμα πήγαινε στους προγραμματισμένους παραλήπτες, δηλαδή απευθείας στους συνεργάτες του ΟΤΕ». Σύμφωνα με τον κ. Νιντλ, ο κ. Μαυρίδης έθετε υπ’ όψιν του τους λογαριασμούς και εκείνος έκανε εμβάσματα σε λογαριασμούς «μέσω Αυστρίας…».

«Ο λογαριασμός “Φραντς” δεν μου λέει το παραμικρό, το γνωρίζω μόνο ως όνομα λογαριασμού. Ποιος ακριβώς βρίσκεται από πίσω δεν γνωρίζω… Τον κ. Σκαρπέλη φυσικά τον γνωρίζω. Υπήρξε στο παρελθόν ένας από τους διευθυντές του ΟΤΕ, που εργαζόταν εκεί για μεγάλο χρονικό διάστημα …», αναφέρει. Ο κ. Νιντλ καταθέτει ακόμα ότι το νόημα των πληρωμών στη χώρα μας ήταν το εξής: Με την Ελλάδα «υπήρχαν μακροχρόνιες συμφωνίες - πλαίσια και στον τομέα των τηλεπικοινωνιών οι τιμές έπεφταν στο μισό κάθε 3 - 4 χρόνια. Οι Ελληνες όμως δεν διαπραγματεύονταν και περιέκοπταν τις τιμές λιγότερο από όσο θα επέβαλε η αγορά. Εμείς από την άλλη θέλαμε να εχουμε νέες παραγγελίες και αυτό το πετυχαίναμε μόνο με πληρωμές». Το στέλεχος της μητρικής Siemens, που έχει υπογράψει και μεγάλες πολιτικές πληρωμές, όπως τα 4,5 εκατομμύρια μάρκα που «μοιράστηκαν» τα χρόνια 1998 - 1999 στην Ελλάδα, υποστηρίζει ότι «δεν θυμάται» ποιοι ήταν οι τελικοί αποδέκτες των χρημάτων, παρά το γεγονός «ότι ο κ. Μαυρίδης διηγούνταν ποιον πλήρωνε». Ο κ. Χριστοφοράκος, πάντα σύμφωνα με την ίδια κατάθεση, πλήρωνε και τα δύο κόμματα αλλά αντλούσε τα χρήματά του «από αλλού».

Ερχεται ο Γιουνγκ

Εν τω μεταξύ, ο τέως πρόεδρος της Siemens Hellas (1998 - 2003) Φόλκερ Γιουνγκ θα προσέλθει, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, ενώπιον του 4ου ειδικού ανακριτή κ. Ν. Ζαγοριανού, προκειμένου να απολογηθεί, αλλά είναι πολύ πιθανό να ζητήσει ολιγοήμερη προθεσμία. Κατηγορείται για τα αδικήματα της ενεργητικής δωροδοκίας και της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες.

Πηγή http://news.kathimerini.gr