Σκοπός του blog είναι οι αλήθειες για αυτά που συζητάμε τόσο καιρό μεταξύ μας και μας προβληματίζουν.
Επίσης όσοι επιθυμείτε να δημοσιευθεί κάποιο δικό σας κείμενο,μαρτυρία ή ντοκουμέντο μπορείτε να το στείλετε στην παρακάτω διεύθυνση.
Όσοι επιθυμείτε να επικοινωνήσετε μπορείτε να στέλνετε τα email σας και τις παρατηρήσεις σας στο amoirakagem@gmail.com

Δείτε ΕΔΩ το blog της Ένωσης συνεργατών των εταιριών "ΓΕΡΜΑΝΟΣ ΑΒΕΕ" και "COSMOTE Κινητές Τηλεπικοινωνίες Α.Ε."

Κυριακή 31 Μαΐου 2009

Γερμανικός εκνευρισμός για τον... δικαστικό τουρισμό


«Απίστευτο, ασφαλώς αστειεύεστε», ήταν η αυθόρμητη αντίδραση ανώτερου δικαστικού από το Μόναχο όταν πληροφορήθηκε από τους δημοσιογράφους ότι ένας ακόμη κατηγορούμενος για την υπόθεση των μαύρων ταμείων της Siemens ακολούθησε ενδεχομένως τον Μιχάλη Χριστοφοράκο στην πρωτεύουσα της Βαυαρίας. Οι Γερμανοί δυσφορούν.
Το πρωτότυπο

αυτό ρεύμα «δικαστικού τουρισμού», που εγκαινίασε ο πρώην ισχυρός άνδρας της Siemens Hellas, προκαλεί εκνευρισμό όχι μόνο στις Αρχές που καλούνται να ασχοληθούν τώρα με την ελληνική πτυχή του σκανδάλου που συγκλόνισε τη Γερμανία.
Μολονότι κανείς δεν θέλει να πιάσει την καυτή πατάτα που ήλθε από την Αθήνα, όλα δείχνουν ότι δεν μπορεί να γίνει διαφορετικά. «Το σκάνδαλο επιστρέφει εκεί από όπου ξεκίνησε», λέει βετεράνος δημοσιογράφος που παρακολουθεί την υπόθεση από τον Νοέμβριο του 2006.

Και ενώ οι δικαστικές Αρχές του Μονάχου αποφεύγουν ακόμη και σήμερα να δώσουν την παραμικρή πληροφορία αναφορικά με το ένταλμα σύλληψης σε βάρος του Μιχάλη Χριστοφοράκου, η άφιξη στη χώρα ενός δεύτερου υπόπτου περιπλέκει περισσότερα τα πράγματα. Η Γενική Εισαγγελία Εφετών του Μονάχου δεν έχει ενημερωθεί φυσικά για την πιθανή άφιξη του Χρήστου Καραβέλλα στη Γερμανία και κατά συνέπεια δεν γνωρίζει τίποτε για το διεθνές ένταλμα σύλληψης που εκδόθηκε σε βάρος του από τις ελληνικές Αρχές.

Στο ερώτημα εάν μπορεί να αποφύγει την έκδοση κατηγορούμενος με ελληνική μόνο υπηκοότητα, που κατηγορείται για αδίκημα που στη Γερμανία έχει παραγραφεί, η απάντηση έγκυρων δικαστικών κύκλων της Γερμανίας ήταν αρνητική.

«Εάν είναι μόνο Ελληνας υπήκοος η παραγραφή δεν παίζει κανέναν ρόλο, ακολουθείται κανονικά η διαδικασία της έκδοσης». Σε αντίθεση με την περίπτωση Χριστοφοράκου, που το ενδεχόμενο της έκδοσής του στην Ελλάδα θα κριθεί στις νομικές λεπτομέρειες, η υπόθεση του δεύτερου φυγόδικου θεωρείται πιο απλή, σε πρώτη τουλάχιστον ανάγνωση.

Νομικοί κύκλοι του Μονάχου εκτιμούν ότι ο Χρήστος Καραβέλλας έχει έλθει σε επαφή με δικηγόρους που υπερασπίστηκαν άλλα στελέχη της Siemens και γνωρίζουν πράγματα και καταστάσεις. Καθώς τα αδικήματα που του αποδίδονται αφορούν στην τριετία 1997-1999 θεωρούνται παραγεγραμμένα με βάση τη γερμανική νομοθεσία. Ωστόσο αυτό δεν σημαίνει ότι δεν εφαρμόζεται το ένταλμα σύλληψης.

Την ίδια ώρα, στο οικονομικό περιοδικό Wirtschaftswoche, δημοσιεύεται ρεπορτάζ το οποίο αναφέρεται στην κλήση του πρώην διευθύνοντος συμβούλου της Siemens Hellas, Φόλκερ Γιουνγκ, να απολογηθεί ενώπιον των ελληνικών εισαγγελικών αρχών.

«Δεν είμαι κάποιος που το σκάει και για τον λόγο αυτόν τίθεμαι στη διάθεση της δικαιοσύνης», δηλώνει ο Γιουνγκ.

Ο ΤΥΠΟΣ ΣΤΗ ΒΟΝΝΗ
«Αν μιλήσει ο Χριστοφοράκος, θα κάψει πολλούς υπουργούς»

Οι εξελίξεις στην ελληνική πτυχή του σκανδάλου της Siemens περνούσαν μέχρι τις αρχές της εβδομάδας απαρατήρητες. Ελάχιστα ήταν τα σχετικά δημοσιεύματα και ανάλογα μικρό το δημόσιο ενδιαφέρον στη Γερμανία.

Αυτά μέχρι την περασμένη Τετάρτη, οπότε έσκασε σαν βόμβα το δημοσίευμα της «Suddeutsche Ζeitung» με τίτλο: «Βγαίνοντας στην παρανομία, στο Μόναχο». Το δημοσίευμα αναφερόταν στην περίπτωση του πρώην επικεφαλής της Siemens στην Ελλάδα, Μιχάλη Χριστοφοράκου, «ο οποίος εδώ και δύο περίπου εβδομάδες διαμένει στο Μόναχο ή στα περίχωρά του, αλλά ουδείς γνωρίζει πού ακριβώς κρύβεται ούτε καν οι δικηγόροι του», παρατηρεί η «Suddeu-tsche Ζeitung» και προσθέτει: «Ο Χριστοφοράκος είναι πρόσωπο-κλειδί σε μια υπόθεση που θα μπορούσε να προκαλέσει στην Ελλάδα πολιτικό σεισμό. Μέσω αυτού διοχετεύθηκαν στην Ελλάδα χρήματα στα μεγάλα κόμματα ΠΑΣΟΚ και ΝΔ».

Ο όμιλος φέρεται να προσπάθησε «να χειραγωγήσει και εκλογές», γράφει η εφημερίδα, επικαλούμενη έγγραφο της Siemens που έχει κατατεθεί στο Πρωτοδικείο του Μονάχου, σύμφωνα με το οποίο τα χρήματα του ομίλου που διοχετεύθηκαν στα ελληνικά κόμματα αποσκοπούσαν στο να εκλεγούν στην Ελλάδα πολιτικοί που δραστηριοποιούνταν υπέρ των συμφερόντων της Siemens.

«Εάν ο Χριστοφοράκος μιλήσει, πολλοί βουλευτές και υπουργοί θα έρχονταν σε δύσκολη θέση». Και η εφημερίδα καταλήγει: «ο πρώην διευθύνων σύμβουλος της Siemens στην Ελλάδα προτιμά μάλλον να δικαστεί στο Μόναχο παρά από ελληνικό δικαστήριο, διότι στην Αθήνα, σύμφωνα με κάποιον παλιό νόμο, απειλείται με ισόβια κάθειρξη. Στην υπόθεση της Siemens τα δικαστήρια του Μονάχου δεν έστειλαν κανέναν στη φυλακή».

Και ακριβώς το γεγονός αυτό καθιστά ελκυστικό το Μόναχο αυτή την εποχή και για τους Ελληνες «τουρίστες της δικαιοσύνης».

Σταμάτης Ασημένιος

Από http://www.ethnos.gr