Σκοπός του blog είναι οι αλήθειες για αυτά που συζητάμε τόσο καιρό μεταξύ μας και μας προβληματίζουν.
Επίσης όσοι επιθυμείτε να δημοσιευθεί κάποιο δικό σας κείμενο,μαρτυρία ή ντοκουμέντο μπορείτε να το στείλετε στην παρακάτω διεύθυνση.
Όσοι επιθυμείτε να επικοινωνήσετε μπορείτε να στέλνετε τα email σας και τις παρατηρήσεις σας στο amoirakagem@gmail.com

Δείτε ΕΔΩ το blog της Ένωσης συνεργατών των εταιριών "ΓΕΡΜΑΝΟΣ ΑΒΕΕ" και "COSMOTE Κινητές Τηλεπικοινωνίες Α.Ε."

Κυριακή 24 Μαΐου 2009

Επιταγές.Μέσο διευκόλυνσης ή πονοκέφαλος για τον επιχειρηματία


Το ενδιαφέρον των παρευρισκομένων αποδείχθηκε μεγάλο μέχρι το τέλος της ξεχωριστής ενημερωτικής εσπερίδας , που πραγματοποίησε το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Πειραιά στις 18 Μαΐου 2009 με το επίκαιρο θέμα των «Επισφαλών επιταγών και την αντιμετώπισή τους από την πλευρά τόσο του εκδότη όσο και του λήπτη -Προστασία των συναλλασσομένων».

Στην εκδήλωση - που προλόγισε ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου κος Ευάγγελος Τσιτούρας- κύριος εισηγητής ήταν ο Δικηγόρος – Συνεργάτης του ΒΕΠ κ. Μανώλης Εγγλέζος και οι συνεργάτιδες του Γραφείου του κ.κ. Β. Γκελεστάθη και Τζ. Σκορδά.



Ο κ. Εγγλέζος στην εισαγωγή του αναφέρθηκε στο οξύτατο πρόβλημα των ακάλυπτων επιταγών και στο ζοφερό περιβάλλον που έχει διαμορφωθεί λόγω της οικονομικής κρίσης. Η δραματική επιδείνωση που κατέγραψαν οι ακάλυπτες επιταγές και οι απλήρωτες συναλλαγματικές κατά τη διάρκεια του πρώτου τετραμήνου του 2009 - σύμφωνα με στοιχεία της Τειρεσίας ΑΕ όπου προστέθηκαν 100.000 νέα ονόματα στην μαύρη λίστα του Τειρεσία - καταδεικνύει ότι το φαινόμενο, όπως τουλάχιστον εξελίσσεται θα αυξηθεί με γεωμετρική πρόοδο μέχρι το καλοκαίρι, καθώς αναμένεται να δεχθεί 250.000 με 300.000 νέες εγγραφές (επιταγές , συναλλαγματικές , πλειστηριασμοί, κατασχέσεις πτωχεύσεις κ.λ.π).

Σύμφωνα μάλιστα με τα νέα δεδομένα στις συναλλαγές τραπεζών – επιχειρήσεων , επισήμανε ο κ. Εγγλέζος, οι πρώτες είναι ιδιαίτερα επιφυλακτικές στην προεξόφληση επιταγών, εφόσον , αυτές που σφραγίστηκαν τον προηγούμενο μήνα είχαν εν πολλοίς κοπεί από τα καρνέ τον Οκτώβριο και το Νοέμβριο του 2008. Έτσι καθίσταται σταδιακά δυσκολότερη η τραπεζική χρηματοδότηση καθώς τα πιστωτικά ιδρύματα έχουν θέσει αυστηρότερα κριτήρια στην αποδοχή των επιταγών.

Στη συνέχεια προσδιόρισε λεπτομερώς τη λειτουργία της επιταγής, ως μέσο πληρωμής – εξοφλήσεως, και όχι ως μέσο πίστεως όπως έχουν μετατραπεί σήμερα μέσω της πρακτικής της μεταχρονολόγησης.

Αναφορικά με τις επιταγές , αποσαφήνισε τα βασικά στοιχεία κύρους που θα πρέπει να διαλαμβάνονται κατά την έκδοση της, ανέλυσε την έννοια της οπισθογράφησης , ενώ επέστησε την προσοχή των συναλλασσομένων στο τι πρέπει να προσέχουν όταν εκδίδουν μία επιταγή ή όταν αντίστοιχα δέχονται επιταγή, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στην περίπτωση που μεσολαβούν πολλοί οπισθογράφοι.

Ακολούθως οι συνεργάτιδες του κ. Εγγλέζου αναφέρθηκαν στο αξιόποινο της έκδοσης μιας ακάλυπτης επιταγής. Η έκδοση ακάλυπτης επιταγής συνιστά ποινικό αδίκημα και δη πλημμέλημα και τιμωρείται εκ του νόμου, εφόσον υποβληθεί μήνυση από τον κομιστή της επιταγής κατά του εκδώσαντος την ακάλυπτη επιταγή μέσα σε αποκλειστική προθεσμία 3 μηνών από την σφράγιση αυτής. Προκειμένου να στοιχειοθετηθεί το αδίκημα απαιτείται η έκδοση έγκυρης επιταγής, η οποία εμφανίζεται εμπροθέσμως προς πληρωμή (ήτοι εντός του 8ημέρου από ημερομηνία έκδοσης) και σφραγίζεται.
Οι ομιλητές μετά το τέλος των εισηγήσεων τους δέχθηκαν ενδιαφέρουσες ερωτήσεις από το κοινό, που έδειξε ότι υπάρχει μια γενικότερη διάθεση για αποσαφήνιση αρκετών πρακτικών θεμάτων που αφορούν στο θέμα.

Από http://www.bep.gr