Σκοπός του blog είναι οι αλήθειες για αυτά που συζητάμε τόσο καιρό μεταξύ μας και μας προβληματίζουν.
Επίσης όσοι επιθυμείτε να δημοσιευθεί κάποιο δικό σας κείμενο,μαρτυρία ή ντοκουμέντο μπορείτε να το στείλετε στην παρακάτω διεύθυνση.
Όσοι επιθυμείτε να επικοινωνήσετε μπορείτε να στέλνετε τα email σας και τις παρατηρήσεις σας στο amoirakagem@gmail.com

Δείτε ΕΔΩ το blog της Ένωσης συνεργατών των εταιριών "ΓΕΡΜΑΝΟΣ ΑΒΕΕ" και "COSMOTE Κινητές Τηλεπικοινωνίες Α.Ε."

Σάββατο 30 Μαΐου 2009

ΘΕΡΜΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ ΜΕ ΓΑΜΟΥΣ ΣΕ ΣΤΑΘΕΡΗ ΤΗΛΕΦΩΝΙΑ ΚΑΙ ΙΝΤΕΡΝΕΤ- Μπλέκουν τις γραμμές τους στις τηλεπικοινωνίες


Δύο γάμοι και μία πτώχευση, αλλά και εκδήλωση ενδιαφέροντος από νέους στρατηγικούς επενδυτές περιλαμβάνει η ατζέντα των επιχειρηματικών ανακατατάξεων αυτής της περιόδου στην ελληνική

τηλεπικοινωνιακή αγορά και κυρίως στον χώρο των λεγόμενων εναλλακτικών φορέων (Ηellas Οn Line, Forthnet, Οn Τelecoms, Vivodi). Στον χορό των ανακατατάξεων εμπλέκονται, ώς έναν βαθμό, και μερικοί από τους μεγάλους τηλεπικοινωνιακούς ομίλους της χώρας, με εξαίρεση βέβαια τον ΟΤΕ, ο οποίος έχει ενταχθεί πλέον στο στρατόπεδο της Deutsche Τelecom. Σε πορεία επιχειρηματικού γάμου βρίσκονται από τη μια πλευρά η πολυμετοχική εταιρεία Οn Τelecoms με τη Vivodi που ελέγχεται από την οικογένεια Εφραίμογλου, και από την άλλη δυο παλιοί γνώριμοι: η Vodafone και ο όμιλος της Ιntracom μέσω της συγγενούς του εταιρείας Ηellas Οn Line. Παράλληλα, νέοι στρατηγικοί επενδυτές φαίνεται να σκέπτονται την είσοδο στο μετοχικό κεφάλαιο της Forthnet με τον μεγαλύτερο βασικό μέτοχό της, την Εmirate Ιnternational Τelecommunications που ελέγχεται από κεφάλαια προερχόμενα από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, να θέλει να φύγει από την εταιρεία, αλλά όχι επί του παρόντος.

Οι πληροφορίες από την αγορά λένε ότι η τύχη του πρώτου από τους γάμους, που είναι από τους δυσκολότερους και αφορά τη συγχώνευση της Οn Τelecoms με την Vivodi, θα έχει κριθεί μέχρι το τέλος του Ιουνίου. Ο άλλος γάμος, που αφορά τη στρατηγική συμμαχία της Vodafone με την Ηellas Οn Line, βρίσκεται στο στάδιο της «καταγραφής της προίκας αλλά και των υποχρεώσεων» ανάμεσα στις δύο πλευρές και, εκτός απροόπτου, o βρετανικός τηλεπικοινωνιακός όμιλος μετά το τέλος των σχετικών διαπραγματεύσεων θα αποκτήσει το 20%- 25% του μετοχικού κεφαλαίου της Ηellas Οn Line.

Η Forthnet, της οποίας το ιδιοκτησιακό καθεστώς έχει αλλάξει ουκ ολίγες φορές, βρίσκεται αυτή την περίοδο στο στόχαστρο τουλάχιστον δύο επενδυτικών funds, του Αpax και του Ρermira, αλλά και του ελληνικού ομίλου του Αntenna. Η προίκα της εταιρείας δεν είναι μόνον οι τηλεπικοινωνιακές και ιντερνετικές δραστηριότητες, αλλά και η δορυφορική πλατφόρμα Νova.

Στον χορό και οι μεγάλοι
Όσον αφορά τους μεγάλους της ελληνικής αγοράς τηλεπικοινωνιών, στις ανακατατάξεις που γίνονται έχει εμπλακεί μόνον η Vodafone προς το παρόν, όμως το ενδεχόμενο να εμπλακεί και η Wind δεν θα πρέπει να αποκλειστεί, όπως άλλωστε έχει κάνει γνωστό και η διοίκηση του Ομίλου που ελέγχεται από τον Αιγύπτιο Ναγκίμπ Σαουίρις.

Σύμφωνα με στελέχη της ελληνικής τηλεπικοινωνιακής αγοράς, σχεδόν το σύνολο των επιχειρηματικών γάμων που κυοφορούνται αυτή την περίοδο αποτελούν για όλους τους εμπλεκόμενους αναπόφευκτες κινήσεις, προκειμένου να μπορέσουν να σταθούν με αξιώσεις στο νέο άκρως ανταγωνιστικό περιβάλλον που διαμορφώνεται στην εποχή των ευρυζωνικών δικτύων. Επισημαίνεται ότι το ποσοστό διείσδυσης των ευρυζωνικών δικτύων στα ελληνικά νοικοκυριά έχει ξεπεράσει ήδη το 30% και εκτιμάται ότι θα φθάσει στο 50% το 2010.

Στρατηγικοί επενδυτές στη Forthnet
Υπάρχουν βέβαια και αυτοί που δεν πρόλαβαν να σωθούν προχωρώντας σε κάποιον «επιτυχημένο» γάμο. Έχουν ήδη βάλει λουκέτο η Αltec Τelecom και η Τeledome, ενώ σε πορεία πτώχευσης βρίσκεται πλέον και η εταιρεία Lannet, συμφερόντων του επιχειρηματία Θωμά Λαναρά.

Η εταιρεία Εmirate Ιnternational Τelecommunications από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα δεν δείχνει διατεθειμένη να μείνει για πολύ καιρό στη Forthnet. Αυτό δείχνει η κίνησή της να αναζητήσει νέους χρηματοδότες για την ανάπτυξη της εταιρείας μοιραζόμενη τον ελεγχο της διοίκησης της Forthnet με όποιον στρατηγικό επενδυτή καταφέρει να αποκτήσει μεγάλο πακέτο μετοχών. Επενδυτικά κεφάλαια όπως τα Αpax και τα Ρermira έχουν ήδη καταθέσει μη δεσμευτικές προσφορές για την αγορά μετοχών από άλλους μετόχους, πέραν της ΕΙΤ.Στην αγορά ακούγεται ότι ενδιαφέρον- αλλά μόνο για τη Νova- έχει εκδηλώσει και ο όμιλος του Αntenna.

Η αγορά των εναλλακτικών
Οι εναλλακτικοί της σταθερής τηλεφωνίας ενώ έχουν αποσπάσει από τον ΟΤΕ περίπου το 25% της πίτας της ελληνικής αγοράς σταθερής τηλεφωνίας και Ίντερνετ (υπολογίζεται κοντά στα 4 δισ. ευρώ), είναι φορτωμένοι με τραπεζικά χρέη που υπερβαίνουν σωρευτικά το 1 δισ. ευρώ.

Στόχος της Οn Τelecoms, η οποία με την προσθήκη των ΝetΟne/ Αlgonet εκτιμάται πως θα ξεπεράσει τις 110.000 ενεργές συνδέσεις LLU από τους 104.000 που ήταν οι συνδρομητές μόνον της Οn Τelecomς στο τέλος Μαρτίου, είναι να ανταγωνιστεί τις Forthnet, Ηellas Οn Line (ΗΟL) και Τellas που αποτελούν τους ισχυρότερους ανταγωνιστές του ΟΤΕ στη σταθερή τηλεφωνία και το Ίντερνετ. Για τη διοίκηση της Forthnet, στόχος για το 2009 είναι να υπερβεί τις 300.000 συνδέσεις LLU, από 234.000 που ήταν στο τέλος του περασμένου Μαρτίου, και να διατηρήσει διψήφιο αριθμό ανάπτυξης μεγεθών σε Νova και σε συνδρομητές τηλεφωνίας- Ίντερνετ.

Σε ό,τι αφορά την Ηellas Οn Line, το μερίδιό της στην αγορά των συνδέσεων LLU διαμορφώθηκε στο 19,8% στο τέλος του 2008, σημαντικά αυξημένο σε σχέση με το 13,7% ένα έτος πριν. Κατά το πρώτο τρίμηνο του έτους στο δίκτυο της ΗΟL προστέθηκαν 39.000 νέοι LLU πελάτες, αυξάνοντας το μερίδιό της στην αγορά των LLU συνδέσεων στο 23%. Σε μικρή απόσταση παραμένει η Τellas, η οποία διατηρεί τις δυνάμεις της αν και οι ρυθμοί αύξησης της συνδρομητικής της βάσης των 170.000 συνδέσεων LLU είναι χαμηλοί.


Ένα εμπόδιο στον γάμο Οn Τelecoms και Vivodi Μέχρι τα τέλη Ιουνίου αναμένονται- σύμφωνα με στελέχη της Οn Τelecoms- τα νεώτερα γύρω από την πραγματοποίηση, ή μη, της συγχώνευσης μεταξύ της Οn Τelecoms και της Vivodi. Το εμπόδιο που πρέπει να ξεπεραστεί για να προχωρήσει ο γάμος ανάμεσα στις δύο εταιρείες, είναι ο τραπεζικός δανεισμός της Vivodi, ο οποίος προσεγγίζει τα 88 εκατ.

ευρώ. Η Οn Τelecoms επιθυμεί το «νέο σχήμα» που θα δημιουργηθεί να μη βαρύνεται καθόλου από τις τραπεζικές υποχρεώσεις της Vivodi, καθώς μόλις πρόσφατα οι μέτοχοι της Οn Τelecoms προχώρησαν σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου που έφτασε τα 30 εκατ. ευρώ.

Πάντως, η εταιρεία ξεπέρασε το φράγμα των 110.000 συνδρομητών LLU, αν και ο αριθμός αύξησης νέων πελατών βαίνει μειούμενος σε σχέση με παλαιότερα. Ο κύκλος εργασιών της εταιρείας ανήλθε στο τέλος του 2008 στα 48 εκατ. ευρώ.

Δεν αποκλείεται οι μεγαλύτεροι μέτοχοι της Οn Τelecoms (Αrgo, Sciens και Οlayan) να ανοίξουν μελλοντικά διάλογο και με τη Forthnet και με τη Wind με στόχο τη δημιουργία ενός μεγάλου συνασπισμού στον χώρο των τηλεπικοινωνιών.


Η Ηellas Οn Line όχημα της Vodafone HVodafone επιδιώκει τον γάμο με την Ηellas Οn Line για έναν και μόνο λόγο: για να αξιοποιήσει την εταιρεία ως όχημα για τα σχέδιά της στον χώρο της σταθερής τηλεφωνίας. Από την πλευρά της, η ΗΟL φαίνεται να ενδίδει στην πρόταση της Vodafone εκτιμώντας ότι στις σημερινές συνθήκες το παιχνίδι του ανταγωνισμού θα κερδηθεί και από την ευρύτητα του εμπορικού δικτύου που διαθέτουν οι παίκτες της τηλεπικοινωνιακής αγοράς. Αυτοί είναι οι λόγοι που οδήγησαν τις δύο εταιρείες να επιχειρήσουν μια μεταξύ τους στρατηγική συμμαχία. Η κατ΄ αρχήν συμφωνία ανάμεσα στις δύο πλευρές προβλέπει ότι η Vodafone θα εισφέρει τον πάγιο ευρυζωνικό εξοπλισμό (DSL), προκειμένου να αποκτήσει μειοψηφική συμμετοχή της τάξης του 20% στη ΗΟL. Επισημαίνεται ότι η Vodafone έχει πραγματοποιήσει επενδύσεις για την είσοδό της στη σταθερή τηλεφωνία που προσεγγίζουν τα 10 εκατ. ευρώ. Στην τηλεπικοινωνιακή αγορά εκτιμούν ότι στην περίπτωση που ο γάμος οριστικοποιηθεί, η Vodafone θα επιχειρήσει εν ευθέτω χρόνω να ενισχύσει την παρουσία της στη ΗΟL.


Οι γάμοι που κυοφορούνται

Η VΟDΑFONE
διαπραγματεύεται την απόκτηση του 20% της ΗOL Η FORTHNET
αναζητεί στρατηγικό επενδυτή ΟΝ ΤΕLΕCΟΜS ΚAI VΙVΟDI
συζητούν το ενδεχόμενο συγχώνευσής τους

Από http://www.tanea.gr