Σκοπός του blog είναι οι αλήθειες για αυτά που συζητάμε τόσο καιρό μεταξύ μας και μας προβληματίζουν.
Επίσης όσοι επιθυμείτε να δημοσιευθεί κάποιο δικό σας κείμενο,μαρτυρία ή ντοκουμέντο μπορείτε να το στείλετε στην παρακάτω διεύθυνση.
Όσοι επιθυμείτε να επικοινωνήσετε μπορείτε να στέλνετε τα email σας και τις παρατηρήσεις σας στο amoirakagem@gmail.com

Δείτε ΕΔΩ το blog της Ένωσης συνεργατών των εταιριών "ΓΕΡΜΑΝΟΣ ΑΒΕΕ" και "COSMOTE Κινητές Τηλεπικοινωνίες Α.Ε."

Κυριακή 24 Μαΐου 2009

Βουρλούμης δείχνει Αλογοσκούφη, Αλογοσκούφης κάνει τον Γερμανό


Ζαγάρας Κ.

Τρία χρόνια συμπληρώθηκαν από τον Μάιο του 2006, όταν η εταιρεία “Γερμανός ΑΒΕΕ” εξαγοράστηκε έναντι 1,3 δισ. ευρώ από την ημικρατική τότε Cosmote. Τρία χρόνια μετά, η εν λόγω εξαγορά συνεχίζει να απασχολεί τη δικαιοσύνη, όπως επίσης τους οικονομικούς και πολιτικούς κύκλους. Το υψηλό αντίτιμο, αλλά και η όλη αδιαφανής διαδικασία που ακολουθήθηκε με την εμπλοκή σε αυτή πολιτικών στελεχών των δύο μεγάλων κομμάτων και επιχειρήσεων, καθιστούν το θέμα μείζον ζήτημα, χαρακτηρίζοντάς το πολλοί ένα από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα των τελευταίων ετών.

Η υπόθεση “Γερμανός” δεν προέκυψε εν μία νυκτί,

αλλά ήδη από τα τέλη της δεκαετίας του '90 είχαν αρχίσει να αναπτύσσονται οι σχέσεις των δύο πλευρών.

Το “ένοχο” χρονικό μιας σχέσης

Στα 1999 ο διευθύνων σύμβουλος της Cosmote Ν. Μανασής με απόφασή του κατέστησε την εταιρεία “Γερμανός” εμπορικό συνεργάτη της εταιρείας “του”. Έπειτα ο ίδιος άνθρωπος ανέλαβε τα ηνία του ΟΤΕ και ο “Γερμανός” σύναψε σύμβαση πωλητή με τις υπηρεσιές του Οργανισμού στη σταθερή τηλεφωνία.

Το 2006 ο Χρ. Βερελής είχε αναφέρει πως όταν ήταν υπουργός Μεταφορών δέχθηκε δυο φορές εισήγηση από τον Ν. Μανασή η Cosmote να προχωρήσει στην εξαγορά της «Γερμανός» από την Cosmote. Την ίδια πρόταση μάλιστα επανέφερε και ο μετέπειτα διευθύνων σύμβουλος του ΟΤΕ Ελ. Αντωνακόπουλος, για να απορριφθεί ωστόσο ξανά.

Οι σχέσεις του ίδιου -Ν. Μανασή- με τον Γερμανό συνεχίστηκαν, καθώς μετά την απομάκρυνσή του από τον ΟΤΕ συνεργάστηκε με τον Πάνο Γερμανό σε project στο Ουζμπεκιστάν. Οι φήμες στις αρχές του 2006 ότι πρόκειται να πωληθούν μετοχές της “Γερμανός” στην Cosmote επιβεβαιώθηκαν γρήγορα, καθώς με απόφασή του το Δ.Σ. της Cosmote τον Μάιο του 2006 ενέκρινε την εξαγορά της «Γερμανός».

Στην ανακοίνωσή της Cosmote ανέφερε τότε πως “η συμφωνία -έγινε- μεταξύ της Cosmote και του κ. Πάνου Γερμανού, ιδρυτή και κύριου μετόχου της Γερμανός και άλλων μετόχων για την εξαγορά ποσοστού 42% του μετοχικού κεφαλαίου της τελευταίας στην τιμή των 19 ευρώ ανά μετοχή, υπό την προϋπόθεση της λήψης των απαραίτητων εγκρίσεων από τις αρμόδιες αρχές.
Εν συνεχεία, η Cosmote προτίθεται να υποβάλει δημόσια προσφορά για την απόκτηση του υπολοίπου ποσοστού της Γερμανός στην ανωτέρω τιμή”.

Συμφωνία σκάνδαλο

Με τη συμφωνία των δυο πλευρών η μετοχή της “Γερμανός” εκτοξεύθηκε από τα 12 στα 19 ευρώ, πράγμα “ανεξήγητο”. Παράλληλα το τίμημα των 1,3 δισ. ευρώ που κατέβαλε η Cosmote ισοδυναμούσε με το τριπλάσιο των πωλήσεων της “Γερμανός” για το 2005! Η τιμή εξαγοράς, δηλαδή ήταν ίση με τα κέρδη του κλάδου, που αποκτήθηκε, επί 54 φορές και με 22 φορές το EBITDA (δηλαδή, τα κέρδη προ τόκων, φόρων και αποσβέσεων), ενώ το κόστος απόκτησης κάθε καταστήματος λιανικής έφτανε τα 2 εκατ. ευρώ για το καθένα.

Άξιο αναφοράς ωστόσο είναι το γεγονός ότι η Cosmote είχε αρχίσει να επεκτείνει το δίκτυο πωλήσεών της πανελλαδικά, πράγμα που σημαίνει ότι δεν είχε ανάγκη αυτό της “Γερμανός”. Ο Γερμανός μάλιστα ξεφορτωνόταν την επιχείρησή του σε μια περίοδο που άρχιζε η δραματική συρρίκνωση των εσόδων του (πρόκειται να αποχωρήσουν από αυτόν TIM και Vodafone), ενώ πριν την εξαγορά έγινε περιορισμένος και όχι ολοκληρωμένος οικονομικός, νομικός και φορολογικός έλεγχος της “Γερμανός” από τους εξωτερικούς συμβούλους της Cosmote.

Ο Βουρλούμης, ο Γερμανός και... ο Αλογοσκούφης

Το καλοκαίρι του 2007 η δικαιοσύνη άρχισε να ασχολείται με την υπόθεση έπειτα από δημοσιεύματα του Τύπου. Ένα χρόνο εξάλλου πριν ο βουλευτής της Ν.Δ. Γιάννης Μανώλης, ενώπιον της Επιτροπής Οικονομικών και Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής, αποκάλυψε ότι η πρώτη διερευνητική επαφή Βουρλούμη - Γερμανού έγινε στο Βουκουρέστι τον Δεκέμβριο του 2005, για να επιβεβαιωθεί.

Λίγο αργότερα στις αναφορές του ο ίδιος ο Π. Βουρλούμης λέει πως ενημέρωνε τον υπουργό Οικονομίας, Γ. Αλογοσκούφη, για το ζήτημα και ήταν πλήρως ενήμερος για τη συμφωνία. Παράλληλα την περίοδο των διαπραγματεύσεων η μετοχή της “Γερμανός” εκτοξεύθηκε.

Ο πρόεδρος του ΟΤΕ και της Cosmote καθ’ όλη τη διάρκεια των επικρίσεων αναφέρει ότι το project τού πήγε έτοιμο και ότι το έκρινε επωφελές. Όσον αφορά τη μυστική συνάντηση της Ρουμανίας ο Γ. Μανώλης επανέλαβε στις αρχές του μήνα ενώπιων του 20ού ανακριτή Απ. Ζαβιτσάνου ότι ο Γ. Αλογοσκούφης ήταν πλήρως ενήμερος.

Η ανακριτική διαδικασία αναμένεται να ολοκληρωθεί σύντομα, όπως υποστηρίζουν άνθρωποι του δικαστικού χώρου. Ο ανακριτής ωστόσο δεν δεσμεύεται, παρ' ότι το κλείσιμο της Βουλής επιφέρει παραγραφή, να την αποστείλει για τα επιπλέον, αν βέβαια ο ίδιος κρίνει ότι σκοντάφτει σε άτομα του πολιτικού χώρου.
Από http://www.avgi.gr