Σκοπός του blog είναι οι αλήθειες για αυτά που συζητάμε τόσο καιρό μεταξύ μας και μας προβληματίζουν.
Επίσης όσοι επιθυμείτε να δημοσιευθεί κάποιο δικό σας κείμενο,μαρτυρία ή ντοκουμέντο μπορείτε να το στείλετε στην παρακάτω διεύθυνση.
Όσοι επιθυμείτε να επικοινωνήσετε μπορείτε να στέλνετε τα email σας και τις παρατηρήσεις σας στο amoirakagem@gmail.com

Δείτε ΕΔΩ το blog της Ένωσης συνεργατών των εταιριών "ΓΕΡΜΑΝΟΣ ΑΒΕΕ" και "COSMOTE Κινητές Τηλεπικοινωνίες Α.Ε."

Κυριακή 24 Μαΐου 2009

Ξεκίνησαν οι αιτήσεις για ρύθμιση χρεών στο ΙΚΑ


Της Ρούλας Σαλούρου

Μέχρι τις 30 Ιουνίου μπορούν οι οφειλέτες του ΙΚΑ να ρυθμίσουν τα χρέη τους με βάσει τις ευνοϊκές διατάξεις που ψηφίστηκαν από τη Βουλή και δημοσιοποιήθηκαν σε ΦΕΚ.

Με δεδομένη τη συνεχή κάμψη των εσόδων του μεγαλύτερου ασφαλιστικού φορέα της χώρας, η ρύθμιση, εφόσον οι εργοδότες – επιχειρηματίες ενταχθούν σε αυτή, θα δώσει κάποια ανάσα στο ταμείο



Όμως ο φόβος για περαιτέρω επιδείνωση των εσόδων στο άμεσο μέλλον (όταν δηλαδή οι κατά συνήθεια ή κατ’ ανάγκη κακοπληρωτές λάβουν ασφαλιστική ενημερότητα και σταματήσουν μετά να καταβάλλουν τις δόσεις) οδήγησε τη διοίκηση του Ιδρύματος στο να λάβει επιπλέον μέτρα. Έτσι, αφού πρώτα ενημερωθούν όλοι οι οφειλέτες με προσωπικές επιστολές, όπως έχει αποκαλύψει το Capital.gr, στη συνέχεια θα τεθούν υπό τον αυστηρό έλεγχο του αρμόδιου τμήματος εσόδων του ταμείου.

Δεν αποκλείεται να γίνουν ακόμη και προσωπικά ραντεβού, εκπροσώπων της διοίκησης με τους μεγάλους οφειλέτες, ενώ στη συνέχεια με το νέο λογισμικό του Ιδρύματος θα καταγράφονται όλες οι κινήσεις τους, προκειμένου να ελέγχει το Ταμείο εάν συνεχίζεται εύρυθμα η καταβολή των δόσεων. Στην περίπτωση που οι εργοδότες-οφειλέτες δεν καταβάλλουν τις οφειλές τους, τότε το ΙΚΑ θα εφαρμόσει την ισχύουσα νομοθεσία και δεν αποκλείεται να προχωρήσει ακόμη και σε κατασχέσεις. Άλλωστε, εδώ και ένα χρόνο, έχει δώσει εντολή στα αρμόδια τμήματα των τοπικών υποκαταστημάτων να πραγματοποιούν ελέγχους και να ενεργοποιούν τη δυνατότητα κατάσχεσης περιουσίας, ιδιαίτερα στις περιπτώσεις που διαφαίνεται ότι η επιχείρηση δεν έχει καλή οικονομική πορεία.

Όσον αφορά στη ρύθμιση, βάσει των εντολών που έχει δώσει στις υπηρεσίες του, ο διοικητής του Ιδρύματος Θ. Αμπατζόγλου, προβλέπεται η δυνατότητα υποβολής αίτησης μέχρι 30/6/2009.

Ειδικότερα, οι εργοδότες έχουν τη δυνατότητα:

Εφάπαξ εξόφλησης των ληξιπρόθεσμων απαιτητών εισφορών με έκπτωση 80% επί:

α) των κεφαλαιοποιημένων προσθέτων τελών κατά το μήνα δημοσίευσης του Νόμου, δηλαδή κατά το Μάιου του 2009
β) των λοιπών προσαυξήσεων και επιβαρύνσεων.

Υπαγωγή στη ρύθμιση για διευκόλυνση τμηματικής καταβολής των απαιτητών εισφορών μέχρι 96 μηνιαίες δόσεις, με έκπτωση 50% επί:

α) των κεφαλαιοποιημένων προσθέτων τελών κατά το μήνα δημοσίευσης του νόμου (5/2009)

β) των λοιπών προσαυξήσεων και επιβαρύνσεων, με καταβολή ποσού προκαταβολής το οποίο καθορίζεται σε 3% επί της συνολικής κεφαλαιοποιημένης οφειλής. Το ποσό των μηνιαίων δόσεων δεν μπορεί να είναι μικρότερο των 100,00 ευρώ.

Οι παραπάνω μειώσεις ισχύουν για μία μόνο ρύθμιση και σε περίπτωση απώλειας αυτής, αναβιώνουν τα πρόσθετα τέλη και οι λοιπές προσαυξήσεις και επιβαρύνσεις.

Προκειμένου οι εργοδότες να τύχουν της προαναφερόμενης ευνοϊκής ρύθμισης, θα πρέπει να υποβάλουν σχετική αίτηση για ρύθμιση στο αρμόδιο Υποκατάστημα του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ της έδρας της επιχείρησης μέχρι την 30/6/2009, προκειμένου να προσδιοριστεί το ύψος της συνολικής οφειλής τους, η οποία θα ρυθμιστεί ή θα εξοφληθεί στο αρμόδιο Ταμείο Είσπραξης Εσόδων ή την Ταμειακή Υπηρεσία του Υποκαταστήματος ΙΚΑ-ΕΤΑΜ.

Να σημειωθεί ότι, βάσει των στοιχείων που παρουσίασαν οι εργαζόμενοι στο ΙΚΑ, το 70% των επιχειρήσεων χρωστάει στο Ίδρυμα.

Πηγή http://www.capital.gr/News.asp?id=740662