Σκοπός του blog είναι οι αλήθειες για αυτά που συζητάμε τόσο καιρό μεταξύ μας και μας προβληματίζουν.
Επίσης όσοι επιθυμείτε να δημοσιευθεί κάποιο δικό σας κείμενο,μαρτυρία ή ντοκουμέντο μπορείτε να το στείλετε στην παρακάτω διεύθυνση.
Όσοι επιθυμείτε να επικοινωνήσετε μπορείτε να στέλνετε τα email σας και τις παρατηρήσεις σας στο amoirakagem@gmail.com

Δείτε ΕΔΩ το blog της Ένωσης συνεργατών των εταιριών "ΓΕΡΜΑΝΟΣ ΑΒΕΕ" και "COSMOTE Κινητές Τηλεπικοινωνίες Α.Ε."

Τρίτη 26 Μαΐου 2009

ΟΤΕ : Ζημίες 78,6 εκ. € λόγω Cosmote


Για πρώτη φορά μετά από αρκετό καιρό η μεγαλύτερη εταιρεία της Ελλάδος ο Ο.Τ.Ε. εμφάνισε ζημίες στο πρώτο τρίμηνο της τρέχουσας χρήσης. Ο αντιλογισμός ενός ποσού περίπου 200 εκατομμυρίων ευρώ λόγω της εθελουσίας εξόδου του 2005(!) βελτιώνει τα οικονομικά αποτελέσματα του οργανισμού διαστρεβλώνοντας εντελώς την εικόνα του ισολογισμού του για το πρώτο τρίμηνο του 2009. Μια διαστρέβλωση που μπορεί να πέρασε απαρατήρητη από την εγχώρια χρηματιστηριακή κοινότητα η οποία οδήγησε χθες την μετοχή του οργανισμού σε άνοδο άνω του 4% αλλά δεν πέρασε καθόλου απαρατήρητη στη συνεδρίαση αμερικανικού χρηματιστηρίου όπου η μετοχή του Ο.Τ.Ε. έχασε 1,28% κατά τη χθεσινή συνεδρίαση.



Η πραγματική εικόνα βέβαια που δείχνει πλήρως την πορεία της εταιρίας για το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους είναι ότι η σε επίπεδο ομίλου η εταιρία εμφανίζει ζημιά 78,6 εκατομμυρίων ευρώ ενώ σε επίπεδο μητρικής 40,3 εκατομμύρια ευρώ. Πώς γίνεται αυτό; Πολύ απλά ο Ο.Τ.Ε. φαίνεται να πληρώνει πλέον τις επεκτατικές βλέψεις της COSMOTE στα Βαλκάνια.



Πιο συγκεκριμένα από την ανάλυση των οικονομικών καταστάσεων που δημοσιοποίησε η εταιρία φαίνεται ότι σε ενοποιημένο επίπεδο τα κέρδη μετά από φόρους ανέρχονται σε 270,6 εκατ. € αλλά αμέσως μετά αφαιρούνται 161,6 εκατομμύρια ευρώ τα οποία αν ανατρέξει κανείς στην αναλυτική παρουσίαση των αποτελεσμάτων οφείλονται σε συναλλαγματικές διαφορές προφανώς από την κακή πορεία των νομισμάτων των βαλκανικών οικονομιών που δραστηριοποιείται η θυγατρική του COSMOTE.(Κυριως στην Ρουμανία).



‘Ετσι τα συγκεντρωτικά συνολικά έσοδα μετά από φόρους ανέρχονται στα 109 εκατομμύρια ευρώ. Απ' αυτά εάν αφαιρεθεί και η αντίστραμμένη πρόβλεψη των 187,6 εκατομμυρίων ευρώ που εμφανίζονται στο λογαριασμό κόστος προγράμματος πρόωρης αποχώρησης τότε η εταιρεία από την πραγματική επιχειρηματική της δραστηριότητα και όχι από λογιστικές αλχημείες το πρώτο τρίμηνο του 2009 εμφάνισε ζημιές 187,6 -109=78,6 εκατομμύρια ευρώ. Με τους ίδιους υπολογισμούς η ζημιά σε μητρικό επίπεδο μειώνεται στα 40,3 εκατομμύρια ευρώ καθώς οι συναλλαγματικές διαφορές δεν είναι τόσο μεγάλες μιας και η μητρική εταιρία έχει περιορισμένη έκθεση στις οικονομίες των Βαλκανίων σε σχέση με τη θυγατρική της.



Η λογιστική κατάσταση τριμήνου που ανακοινώθηκε χθες έχει και άλλα μελανά σημεία τα οποία χρήζουν περαιτέρω διερεύνησης, διερεύνηση οποία απαιτεί χρόνο και συνεπώς δεσμευόμαστε να επανέλθουμε όταν αυτή ολοκληρωθεί.

Είναι απορίας άξιο πάντως τι θα κάνει ο οργανισμός κατά το εξάμηνο της τρέχουσας χρήσης όταν θα έχουν πλέον εξαντληθεί όλα τα όπλα των αντίστροφων «προβλέψεων»…

Από http://www.sofokleous10.gr