Σκοπός του blog είναι οι αλήθειες για αυτά που συζητάμε τόσο καιρό μεταξύ μας και μας προβληματίζουν.
Επίσης όσοι επιθυμείτε να δημοσιευθεί κάποιο δικό σας κείμενο,μαρτυρία ή ντοκουμέντο μπορείτε να το στείλετε στην παρακάτω διεύθυνση.
Όσοι επιθυμείτε να επικοινωνήσετε μπορείτε να στέλνετε τα email σας και τις παρατηρήσεις σας στο amoirakagem@gmail.com

Δείτε ΕΔΩ το blog της Ένωσης συνεργατών των εταιριών "ΓΕΡΜΑΝΟΣ ΑΒΕΕ" και "COSMOTE Κινητές Τηλεπικοινωνίες Α.Ε."

Τετάρτη 27 Μαΐου 2009

Την Πέμπτη στο Τριμελές η δίκη για τις κεραίες κινητής τηλεφωνίας


Την Πέμπτη εκδικάζεται στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Καβάλας εξ αναβολής η υπόθεση κεραιών κινητής τηλεφωνίας σε διάφορα σημεία της πόλης.

Κατηγορούμενοι είναι οι τρεις ειδικοί νόμιμοι εκπρόσωποι των εταιριών κινητής τηλεφωνίας COSMOTE και WIND για την λειτουργία κεραιών στις οικοδομές των ξενοδοχείων Λούσυ και Νεφέλη.

Υπενθυμίζεται ότι η μηνυτήρια αναφορά είχε κατατεθεί τον Μάιο του 2005 στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών από την τότε αντιπρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Καβάλας και πρόεδρο της επιτροπής πρασίνου και προστασίας του περιβάλλοντος του ΔΣ Καβάλας Βενετία Γρηγοριάδου, και είχε ως αποτέλεσμα τον ενδελεχή έλεγχο από τις αρμόδιες υπηρεσίες και αρχές για την νόμιμη ή μη εγκατάσταση και λειτουργία των κεραιών κινητής τηλεφωνίας στον οικιστικό ιστό της πόλης.

Το διάστημα αυτό και μετά από παραινέσεις των αρμοδίων Αρχών κάποιες κεραίες ξηλώθηκαν ενώ άλλες προσέκρουσαν στην ισχύουσα νομοθεσία και μέχρι σήμερα εξακολουθούν να λειτουργούν.

Η επιτροπή στη μηνυτήρια αναφορά της το 2005 είχε επισημάνει απόφαση του 2002 του ΣτΕ με την οποία έκρινε αυθαίρετη την τοποθέτηση κεραιών κινητής τηλεφωνίας μέχρι τότε χωρίς να έχουν ληφθεί τα απαραίτητα μέτρα για την προφύλαξη των πολιτών από τη λειτουργία τους. Το ΣτΕ επικαλέστηκε τότε για την απόφασή του τις συνταγματικές διατάξεις αλλά και την συνθήκη της Ευρωπαϊκής κοινότητας που θεσπίζουν τις αρχές της προφύλαξης και της προληπτικής δράσης.

Για τις δύο κεραίες στις οποίες και επικεντρώνεται το κατηγορητήριο της Πέμπτης και πρέπει να ξηλωθούν από τα ξενοδοχεία, βάσει της τουριστικής νομοθεσίας απαγορεύεται η συνύπαρξή τους με τουριστικό κατάλυμα σε ακτίνα μικρότερη των 500 μ. από τα όρια του οικοπέδου πολύ δε μάλλον πάνω σε αυτά. Βάσει της σχετικής νομοθεσίας (αρ.9 παρ. Α του Π.Δ. 43/2002) υποβαθμίζεται κατ΄ αυτόν τον τρόπο το περιβάλλον καθώς προκλήθηκε στο περιβάλλον η παρουσία ρύπων (ηλεκτρομαγνητικής μη ιοντίζουσας ακτινοβολίας) η οποία πιθανό να έχει αρνητικές επιπτώσεις στην οικολογική ισορροπία, στην ποιότητα ζωής και στην υγεία των κατοίκων, στην ιστορική και πολιτιστική κληρονομιά και στις αισθητικές αξίες.

Αξίζει να σημειωθεί πως η τότε Επιτροπή Προστασίας Περιβάλλοντος του δημοτικού συμβουλίου Καβάλας (όπως και το κατέθεσε το 2005) θεωρεί πως η προστασία της υγείας των κατοίκων δεν τελειώνει εδώ. Είναι διαρκής όπως διαρκείς είναι και οι κίνδυνοι. Διότι η αβεβαιότητα για την επικινδυνότητα της εν λόγω ακτινοβολίας δημιουργεί τεκμήριο υπέρ της υγείας και του περιβάλλοντος με βάση την αρχή της Προφύλαξης.

Από http://www.evdomi.gr