Σκοπός του blog είναι οι αλήθειες για αυτά που συζητάμε τόσο καιρό μεταξύ μας και μας προβληματίζουν.
Επίσης όσοι επιθυμείτε να δημοσιευθεί κάποιο δικό σας κείμενο,μαρτυρία ή ντοκουμέντο μπορείτε να το στείλετε στην παρακάτω διεύθυνση.
Όσοι επιθυμείτε να επικοινωνήσετε μπορείτε να στέλνετε τα email σας και τις παρατηρήσεις σας στο amoirakagem@gmail.com

Δείτε ΕΔΩ το blog της Ένωσης συνεργατών των εταιριών "ΓΕΡΜΑΝΟΣ ΑΒΕΕ" και "COSMOTE Κινητές Τηλεπικοινωνίες Α.Ε."

Τετάρτη 27 Μαΐου 2009

Σχεδιάζουν χαράτσι και στα καρτοκινητά


Τσουχτερό χαράτσι και στα καρτοκινητά σχεδιάζει η κυβέρνηση, καθώς ο προϋπολογισμός έχει πέσει σε... ξέρα και η μαύρη τρύπα που άνοιξε ξεπερνάει τα 5 δισ. ευρώ.

Τα δύσκολα για τον υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών, Γιάννη Παπαθανασίου, έρχονται αμέσως μετά τις ευρωεκλογές, καθώς στο Ecofin της 8ης Ιουνίου θα πρέπει να παρουσιάσει ένα αξιόπιστο πρόγραμμα περιστολής των δαπανών και αύξησης των εσόδων.



Το οικονομικό επιτελείο ποντάρει να βελτιωθεί η εικόνα κατάρρευσης του πρώτου τριμήνου από τα έσοδα των ρυθμίσεων για τα ληξιπρόθεσμα χρέη, την περαίωση φορολογικών υποθέσεων, τις εκκρεμείς υποθέσεις ακινήτων και από το ΕΤΑΚ, όμως αυτά δεν επαρκούν.
Στο Ecofin της 8ης Ιουνίου ο κ. Παπαθανασίου θα πρέπει να παρουσιάσει στον Ευρωπαίο Επίτροπο Χοακίν Αλμούνια μία προσαρμογή του προϋπολογισμού ύψους 5,5 δισ. ευρώ, στο επίκεντρο της οποίας θα βρεθούν ακίνητα, ΙΧ αυτοκίνητα, καύσιμα, ποτά και τσιγάρα.

Το «μενού»
Το «μενού» των πρώτων εισπρακτικών μέτρων που έχουν αποφασιστεί και θα ανακοινωθούν την επομένη των ευρωεκλογών περιλαμβάνει την επιβολή φόρου και στη χρήση των καρτοκινητών τηλεφώνων, που θα είναι τουλάχιστον ισοδύναμος με τη φορολογική επιβάρυνση των συνδρομητών κινητής τηλεφωνίας όπως θα διαμορφωθεί μετά την αύξηση του ειδικού τέλους.

Στο ίδιο πακέτο εισπρακτικών μέτρων περιλαμβάνεται η αύξηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στη βενζίνη και η νομιμοποίηση των τεχνικών ηλεκτρονικών παιχνιδιών.

Συγκεκριμένα τα μέτρα της 8ης Ιουνίου προβλέπουν:

* Επιβολή φόρου 10% στην αξία του χρόνου ομιλίας των καρτών για τα καρτοκινητά τηλέφωνα.
* Ο φόρος θα ενσωματωθεί στην αξία κάθε κάρτας «ανανέωσης» χρόνου ομιλίας.
* Αύξηση του τέλους συνδρομητών κινητής τηλεφωνίας. Η αύξηση, για τα συμβόλαια κινητών τηλεφώνων, εκτιμάται ότι θα κυμανθεί από 0,20 έως και 20 ευρώ τον μήνα.
* Αύξηση του φόρου στην απλή και τη σούπερ αμόλυβδη βενζίνη κατά 10%-15%.

Η αύξηση αυτή θα επιβαρύνει τις λιανικές τιμές πώλησης κατά 4,2 έως 6,4 λεπτά ανά λίτρο ενώ δεν θα αυξηθεί ο φόρος στο πετρέλαιο, για να μην επηρεαστεί το κόστος λειτουργίας των επιχειρήσεων.

* Νομιμοποίηση των τεχνικών ηλεκτρονικών παιχνιδιών και επιβολή ετήσιου τέλους από 100 έως 800 ευρώ για κάθε παιγνιομηχάνημα.

Το φθινόπωρο το 2ο φορο-εισπρακτικό πακέτο

Το φθινόπωρο και μετά τις διαβουλεύσεις με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα ακολουθήσει το δεύτερο πακέτο μέτρων.

Από το σύνολο των ρυθμίσεων του Ιουνίου και του φθινοπώρου εκτιμάται ότι θα εξασφαλισθούν πρόσθετα έσοδα και εξοικονόμηση δαπανών συνολικού ύψους 3,5 - 4 δισ. ευρώ για τη διετία 2009-2010.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι το πρώτο τεστ της ελληνικής οικονομίας από κοινοτικούς αξιωματούχους θα πραγματοποιηθεί στις 24 Οκτωβρίου, προκειμένου να ελεγχθεί αν με τη συμπλήρωση ενός εξαμήνου από την υπαγωγή της σε καθεστώς επιτήρησης έχουν ληφθεί τα απαραίτητα μέτρα για τη μείωση του ελλείμματος.

Σε περίπτωση που η Κομισιόν δεν μείνει ικανοποιημένη από το μέγεθος της δημοσιονομικής προσαρμογής, θα προχωρήσει σε νέες συστάσεις για τη λήψη μέτρων.

Το δημοσιονομικό έλλειμμα θα πρέπει να πέσει από τα επίπεδα του 5% πέρυσι στο 3,7% εφέτος -αυτός ο στόχος έχει τεθεί από το οικονομικό επιτελείο- και κάτω από το όριο της επιτήρησης, 3%, το 2010.

Βέβαια αυτό φαντάζει εξαιρετικά δύσκολο αν αναλογιστεί κανείς ότι πρόσφατα η Κομισιόν διατύπωσε την πρόβλεψη πως το έλλειμμα μέσα στο 2009 όχι μόνο δεν θα περιοριστεί αλλά αντίθετα θα ενισχυθεί ελαφρά στο 5,1%.

Αντώνης Σωτηράκος

Πηγή http://www.ethnos.gr