Σκοπός του blog είναι οι αλήθειες για αυτά που συζητάμε τόσο καιρό μεταξύ μας και μας προβληματίζουν.
Επίσης όσοι επιθυμείτε να δημοσιευθεί κάποιο δικό σας κείμενο,μαρτυρία ή ντοκουμέντο μπορείτε να το στείλετε στην παρακάτω διεύθυνση.
Όσοι επιθυμείτε να επικοινωνήσετε μπορείτε να στέλνετε τα email σας και τις παρατηρήσεις σας στο amoirakagem@gmail.com

Δείτε ΕΔΩ το blog της Ένωσης συνεργατών των εταιριών "ΓΕΡΜΑΝΟΣ ΑΒΕΕ" και "COSMOTE Κινητές Τηλεπικοινωνίες Α.Ε."

Τετάρτη 27 Μαΐου 2009

Το καλοκαίρι η ονομαστικοποίηση των καρτοκινητών


Από τα θερινά τμήματα της Βουλής, όταν αυτή ανοίξει ξανά, αναμένεται ότι θα συζητηθεί και θα ψηφιστεί το σχέδιο νόμου του υπουργείου Μεταφορών για την ονομαστικοποίηση των καρτοκινητών τηλεφώνων. Το σχέδιο νόμου έχει ήδη περάσει από την κεντρική νομοπαρασκευαστική επιτροπή της Βουλής και θα ψηφιστεί μέσα στο καλοκαίρι, καθώς για την ψήφισή του δεν απαιτείται σύγκλιση της Ολομέλειας.

Η λύση που έχει επιλεγεί προκειμένου να γίνει η ονομαστικοποίηση των κινητών αλλά και να μη θιγεί η αγορά της κινητής τηλεφωνίας είναι να γίνεται ταυτοποίηση του κινητού μέσω του μοναδικού αριθμού (ΙΜΕΙ) που φέρει κάθε συσκευή και όχι μέσω της κάρτας SIM, την οποία ο χρήστης θα μπορεί να αλλάζει χωρίς να υπάρχει απαίτηση να δηλώνεται η ταυτότητά του.




Με τον τρόπο αυτόν, επισημαίνουν στελέχη του υπουργείου Μεταφορών, οι χρήστες της καρτοκινητής τηλεφωνίας θα μπορούν να αγοράζουν κάρτες από περίπτερα, καταστήματα ψιλικών κλπ. όπως και σήμερα, χωρίς να χρειάζεται κάθε φορά να δηλώνουν τα στοιχεία τους, αφού την κάρτα θα χρησιμοποιούν σε κινητό του οποίου η "ταυτότητα" θα ειναι ήδη γνωστή.

Αξίζει στο σημείο αυτό να αναφέρουμε ότι η συζήτηση για την ταυτοποίηση των καρτοκινητών τηλεφώνων άνοιξε και στη χώρα μας μετά τη δεύτερη κινηματογραφική απόδραση του Βασίλη Παλαιοκώστα από τις φυλακές Κορυδαλλού τον περασμένο Φεβρουάριο, όταν διαπιστώθηκε ότι για την επικοινωνία των κακοποιών χρησιμοποιήθηκαν καρτοκινητά τηλέφωνα, των οποίων η απόκτηση είναι εύκολη και εξασφαλίζουν στον χρήστη ανωνυμία.

Τότε επισημάνθηκε η ανάγκη ταυτοποίησης των καρτοκινητών τηλεφώνων, μια διαδικασία που είχε ήδη ξεκινήσει να γίνεται σε άλλες χώρες, ώστε αυτά να μη χρησιμοποιούνται σε παράνομες πράξεις. Ωστόσο, από την πλευρά των εταιριών εκφράστηκαν φόβοι για τις οικονομικές επιπτώσεις που θα μπορούσε να έχει για τις ίδιες μια τέτοια κίνηση, καθώς τα καρτοκινητά χρησιμοποιούνται μεταξύ άλλων και από τους μετανάστες, πολλοί εκ των οποίων δεν διαθέτουν νόμιμα χαρτιά.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, από τη στιγμή που η ταυτοποίηση γίνει υποχρεωτική, οι εταιρίες κινητής τηλεφωνίας θα είναι υποχρεωμένες να προχωρήσουν στη διακοπή της σύνδεσης σε όσους κατόχους καρτοκινητών τηλεφώνων δεν δηλώσουν τα στοιχεία τους εντός του διαστήματος που θα οριστεί.

Να σημειωθεί, τέλος, ότι ανοικτό είναι το ενδεχόμενο να ζητήσει και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή την επίσπευση των διαδικασιών ονομαστικής ταυτοποίησης των καρτοκινητών τηλεφώνων, επιδιώκοντας με τον τρόπο αυτόν να λάβει μέτρα κατά της ανώνυμης χρήσης των υπηρεσιών κινητής τηλεφωνίας.

Όπως έχει αναφέρει σε δηλώσεις του ο αρμόδιος επίτροπος για θέματα Δικαιοσύνης, Ελευθερίας και Ασφάλειας, κ. Ζακ Μπαρό, ο εντοπισμός της χρήσης προπληρωμένων καρτοτηλεφώνων θα μπορούσε να βελτιώσει τις εγκληματολογικές έρευνες και ιδίως αυτές που αφορούν σε σοβαρές αξιόποινες πράξεις.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει ήδη ζητήσει από τα κράτη-μέλη της ενημέρωση αναφορικά με τις λύσεις που εφαρμόζουν προκειμένου να ταυτοποιούν τους χρήστες των μέσων επικοινωνίας, καθώς και το βαθμό της λειτουργικής αποτελεσματικότητας των μέτρων αυτών.

Σε κάθε περίπτωση, η Ε.Ε. διατηρεί το δικαίωμα να προτείνει νομοθετικά μέτρα εφόσον από τα στοιχεία που θα συλλέξει από τα κράτη-μέλη της προκύψει ότι τα μέτρα που λήφθηκαν δεν είναι αποτελεσματικά για τη διασφάλιση του εντοπισμού της χρήσης προπληρωμένων καρτοτηλεφώνων.

Πηγή http://www.euro2day.gr