Σκοπός του blog είναι οι αλήθειες για αυτά που συζητάμε τόσο καιρό μεταξύ μας και μας προβληματίζουν.
Επίσης όσοι επιθυμείτε να δημοσιευθεί κάποιο δικό σας κείμενο,μαρτυρία ή ντοκουμέντο μπορείτε να το στείλετε στην παρακάτω διεύθυνση.
Όσοι επιθυμείτε να επικοινωνήσετε μπορείτε να στέλνετε τα email σας και τις παρατηρήσεις σας στο amoirakagem@gmail.com

Δείτε ΕΔΩ το blog της Ένωσης συνεργατών των εταιριών "ΓΕΡΜΑΝΟΣ ΑΒΕΕ" και "COSMOTE Κινητές Τηλεπικοινωνίες Α.Ε."

Τρίτη 1 Δεκεμβρίου 2009

Μισό δισ. ευρώ δικαστικές διαμάχες για τις εταιρείες τηλεπικοινωνιών


Αγωγές, πρόστιμα και εφέσεις με στόχο την διεκδίκηση ή την μη πληρωμή περισσοτέρων από 530 εκατ. ευρώ. Αντίδικοι είναι οι εταιρείες τηλεπικοινωνιών, που είτε εγκαλούν… λλήλους, είτε εφεσιβάλλουν τα πρόστιμα της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών & Ταχυδρομείων. Τα αρμόδια νομικά τμήματά των παρόχων δεν ησυχάζουν ποτέ, όπως προκύπτει από τις εκκρεμείς υποθέσεις, που χρειάζονται προετοιμασία και μελέτη μέχρι να φτάσουν στην ακροαματική διαδικασία.
Μόνο οι τρεις εισηγμένες εταιρείες του κλάδου....



ΟΤΕ – HOL – Forthnet έχουν μερικές δεκάδες εκκρεμείς αστικές υποθέσεις σε πρωτοβάθμια ή δευτεροβάθμια δικαστήρια, οι οποίες αναμένεται να συζητηθούν από τους επόμενες μήνες μέχρι και σε μερικά χρόνια.

Οι αγωγές κατά του ΟΤΕ

Τις περισσότερες και μεγαλύτερες αξιώσεις εις βάρος του έχει ο ΟΤΕ, από διεκδικήσεις εναλλακτικών, καθώς είναι ο κύριος προμηθευτής τους σε τηλεπικοινωνιακά κυκλώματα. Ορισμένοι εκ των παρόχων που διεκδικούν οικονομικές αποζημιώσεις πλέον δεν λειτουργούν, όπως η Teledome και η Lannet. Επίσης, στα Διοικητικά Εφετεία βρίσκεται και η πλειονότητα των προστίμων που επέβαλλε στον οργανισμό ακόμη και για… ψύλλου πήδημα η προηγούμενη διοίκηση της ΕΕΤΤ, τα οποία ανέρχονται συνολικά σε δεκάδες εκατομμύρια ευρώ.

Μέχρι το τέλος του 2008 ο ΟΤΕ είχε μια σειρά ανοικτών νομικών ζητημάτων της τάξης των 39 εκατ. ευρώ. Μέσα στο εννεάμηνο της τρέχουσας χρήσης όπως προκύπτει από τα δημοσιοποιημένα στοιχεία, οι αγωγές που έχει δεχθεί «κοστίζουν» πάνω από 330 εκατ. ευρώ.

Η μεγαλύτερη αγωγή εις βάρος του για το ποσό των 175,5 εκατ. ευρώ ασκήθηκε τον Μάιο του 2009 από τη Lannet με το αιτιολογικό της αποκατάστασης από την δήθεν παράνοµη διακοπή των κυκλωμάτων της από τον ΟΤΕ. Η αγωγή της θα συζητηθεί ενώπιον του Πολυµελούς Πρωτοδικείου Αθηνών στις 17 Φεβρουαρίου 2011.

Περί τα 85 εκατ. ευρώ διεκδικεί η εταιρεία «Timeapply Ltd» με δύο αγωγές της αναφορικά με την προπληρωµένη τηλεφωνική κάρτα «Promocard».

Τον Σεπτέμβριο του 2009 η ξένη εταιρεία “Thrahern Capital” και η ηµεδαπή “Χρυσός Οδηγός Έντυπη και Ηλεκτρονική Ενημέρωση ΑΕ” άσκησαν αγωγή κατά του ΟΤΕ αξιώνοντας την καταβολή 60,5 εκατ. ευρώ ως αποζημίωση καθώς και 2 εκατ. ευρώ ως χρηµατική ικανοποίηση για την αποκατάσταση ηθικής βλάβης. Η αγωγή έχει προσδιορισθεί να συζητηθεί ενώπιον του Πολυµελούς Πρωτοδικείου Αθηνών στις 2 Ιουνίου 2011.

Οι διεκδικήσεις της Forthnet

Στα 39,3 εκατ. ευρώ ανέρχονται οι αξιώσεις της Forthnet κατά τρίτων. Η εταιρεία έχει δικαστικά ανοικτές υποθέσεις με τον ΟΤΕ που χρονολογούνται από το 2002 και μεταγενέστερα.

Στον αντίποδα, οι διεκδικήσεις εις βάρος της ανέρχονται σε περίπου 5,8 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων 5 εκατ. αφορούν αγωγή του ΟΤΕ εις βάρος της, ενώ σχεδόν 35 εκατ. ευρώ είναι οι αξιώσεις τρίτων έναντι θυγατρικών της, όπως είναι η Netmed, η Multichoice κ.α. Στις περισσότερες των περιπτώσεων είναι αξιώσεις ΠΑΕ αναφορικά με την μετάδοση των αγώνων ποδοσφαίρου. Αξίζει να σημειωθεί ότι η Nova διεκδικεί συνολικά 260 εκατ. ευρώ από ποδοσφαιρικές ομάδες για καταγγελίες συμβάσεων αναφορικά με τηλεοπτικά δικαιώματα.

Οι αγωγές της HOL

«Ανοικτούς» λογαριασμούς με την Teledome έχει η Hellas Online και ο όμιλος Intracom. Η Teledome, η οποία πλέον δεν λειτουργεί, διεκδικεί με αγωγή περί τα 122 εκατ. ευρώ για υποθετικές ζημίες και αποκατάσταση ηθικής βλάβης μετά το «ναυάγιο» της εξαγοράς της από τον όμιλο Intracom.

Στα δικαστήρια θα επιλυθούν και οι διαφορές της HOL με τον ΟΤΕ αναφορικά με χρεώσεις που αμφισβητεί η πρώτη και οι οποίες ανέρχονται σε μερικά εκατομμύρια ευρώ. Οι υποθέσεις αφορούν στο 2003 και εντεύθεν.

Πηγή http://www.capital.gr/Articles.asp?id=863382