Σκοπός του blog είναι οι αλήθειες για αυτά που συζητάμε τόσο καιρό μεταξύ μας και μας προβληματίζουν.
Επίσης όσοι επιθυμείτε να δημοσιευθεί κάποιο δικό σας κείμενο,μαρτυρία ή ντοκουμέντο μπορείτε να το στείλετε στην παρακάτω διεύθυνση.
Όσοι επιθυμείτε να επικοινωνήσετε μπορείτε να στέλνετε τα email σας και τις παρατηρήσεις σας στο amoirakagem@gmail.com

Δείτε ΕΔΩ το blog της Ένωσης συνεργατών των εταιριών "ΓΕΡΜΑΝΟΣ ΑΒΕΕ" και "COSMOTE Κινητές Τηλεπικοινωνίες Α.Ε."

Κυριακή 10 Μαΐου 2009

Τότε.............Αλλάζουν τα δεδομένα με τη συμφωνία Cosmote - Γερμανός


AΡΓΑ χθες το βράδυ μετά τα μεσάνυχτα υπεγράφη η τελική συμφωνία για την εξαγορά του Ομίλου Γερμανός από την Cosmote [COSr.AT] , γεγονός το οποίο θα δημιουργήσει νέες συνθήκες στην αγορά τηλεπικοινωνιών και η ίδια η αγορά θα δείξει κατά πόσο ήταν επωφελής για τις δύο πλευρές.
Αν και δεν εκδόθηκε έως πολύ αργά ανακοίνωση, πληροφορίες ανέφεραν πως πωλήθηκε στην Cosmote το 42% των μετοχών της Γερμανός προς 19 ευρώ ανά μετοχή (συνολικό κόστος αγοράς 1,6 δισ. ευρώ), ενώ η εταιρεία θα κρατήσει τον τομέα των τηλεπικοινωνιών και θα επαναπωληθούν στον κ. Π. Γερμανό οι τομείς της βιομηχανίας μπαταριών στην Ελλάδα, στη Γερμανία και στη Σερβία και οι θυγατρικές στην Πολωνία, στην Ουκρανία και στην Κύπρο αντί 300 εκατ. ευρώ. Το υπόλοιπο 58% του ομίλου θα αγοραστεί από την Cosmote με δημόσια προσφορά.
Επισημαίνεται ότι ο Ομιλος Γερμανός διαθέτει συνολικά 950 καταστήματα, από τα οποία 337 στην Ελλάδα, 340 στην Πολωνία, 104 στη Ρουμανία, 77 στη Βουλγαρία, 50 στην Ουκρανία και 19 στην Κύπρο. Πάντως μόνο τα 12 απ' αυτά στην Ελλάδα ανήκουν στον όμιλο και τα υπόλοιπα έχουν δοθεί με franchising, ενώ η αναλογία στο εξωτερικό είναι μισά-μισά.
Είναι χαρακτηριστικό πως από τα καταστήματα του ομίλου, που είναι διασκορπισμένα σε όλη την Ελλάδα, διακινείται περίπου το 30% των νέων συνδέσεων κινητής τηλεφωνίας, από το οποίο ένα μεγάλο ποσοστό αφορούσε σε συνδέσεις των ανταγωνιστριών με την Cosmote εταιρειών Vodafone και TIM Στελέχη της αγοράς εκτιμούν ότι οι ανταγωνίστριες εταιρείες θα αντιδράσουν με ανάλογες κινήσεις, συνάπτοντας στρατηγικές συμμαχίες με άλλες αλυσίδες λιανικών πωλήσεων κινητής τηλεφωνίας.
Ενα άλλο θέμα που ανακύπτει είναι πως η εξαγορά θα δημιουργήσει ανακατατάξεις όχι μόνο στην ελληνική αγορά, αλλά και σε άλλες χώρες των Βαλκανίων (Βουλγαρία, Πολωνία, Ρουμανία), όπου κυρίως η Vodafone διαθέτει προϊόντα της μέσω της εταιρείας Γερμανός.
Αντιδράσεις των δικτύων
Η εξαγορά αναμένεται να δημιουργήσει εμπόδια στις υπόλοιπες εταιρείες που δραστηριοποιούνται στο χώρο της κινητής τηλεφωνίας. Τόσο η Vodafone όσο και η TIM Hellas, οι οποίες πωλούσαν έως τώρα περίπου το 30% των συνδέσεών τους μέσω του δικτύου καταστημάτων Γερμανός (αν και έχουν υπογεγραμμένα συμβόλαια), θεωρείται βέβαιο ότι θα επιδιώξουν να φέρουν τους πελάτες στα δικά τους δίκτυα καταστημάτων ή θα αναζητήσουν άλλους διαύλους-αλυσίδες διάθεσης των υπηρεσιών-προϊόντων τους.
Τα καταστήματα της ΤΙΜ αυτήν τη στιγμή φτάνουν τα 211 και επεκτείνονται. Οι νομικοί της εταιρείας εξετάζουν όλα τα ενδεχόμενα και τα δεδομένα προκειμένου να διαφυλάξουν τα συμφέροντά της.
Σημαντικές είναι επίσης οι πωλήσεις των προϊόντων και των υπηρεσιών της Vodafone μέσα από το δίκτυο καταστημάτων Γερμανός, οι οποίες υπολογίζονται σε ποσοστό 15-20% των συνολικών πωλήσεών της.
Να σημειωθεί πως η Vodafone διαθέτει περίπου 246 Vodafone Shops και 108 Vodafone Corner.
Στην περίπτωση αυτή αναμένεται Vodafone και TIM να «προσφύγουν» σε αλυσίδες όπως είναι αυτές των εταιρειών Πλαίσιο, Microland [MCRr.AT] και Multirama [MULr.AT] , που επίσης ανήκει στην ιδιοκτησία του κ. Πάνου Γερμανού, αλλά δεν περιλαμβάνεται στη συμφωνία εξαγοράς της Γερμανός από την Cosmote.
Ηδη στελέχη της αγοράς κάνουν λόγο για επερχόμενη μάχη προσφορών στις τιμές κινητής τηλεφωνίας, ενώ δεν αποκλείουν οι δύο εταιρείες (Vodafone και TIM Hellas) να επιχειρήσουν να μπλοκάρουν και δικαστικά τη συμφωνία, εάν τεκμηριωθεί ότι παραβιάζει τον ελεύθερο ανταγωνισμό.
Οι νέες προοπτικές
Κύκλοι της αγοράς θεωρούν πως η Γερμανός και -κατά συνέπεια ο αγοραστής της Cosmote- θα χάσει έσοδα με την εξαγορά, δεδομένου ότι σήμερα πουλάει προϊόντα και των τριών δικτύων, δηλαδή της Cosmote, της Vodafone και της TIM. Οι δύο τελευταίες όμως δεν θα έχουν πλέον κανένα λόγο να συνεχίζουν να συνεργάζονται με εταιρεία του ανταγωνιστή τους.
Eνα μέρος των απωλειών αυτών θα καλυφθεί από το γεγονός ότι δεν θα χρειάζεται πλέον η Cosmote να πληρώνει προμήθειες στη Γερμανός (σήμερα η αλυσίδα εισπράττει περίπου το 7% από την αξία των τηλεφωνικών κλήσεων που πραγματοποιούν οι πελάτες της Cosmote).

Πρόβλημα θα υπάρξει με τους ιδιοκτήτες καταστημάτων Γερμανός, οι οποίοι τα έχουν αναπτύξει με τη μέθοδο franchise. Εάν δεν υπάρξει ειδική πρόνοια για την παραμονή τους στο νέο καθεστώς, είναι πολύ πιθανό κάποια απ' αυτά να προσχωρήσουν σε άλλη ανταγωνίστρια αλυσίδα.

Πάντως, οι ίδιοι κύκλοι εκτιμούν πως μέσω της συμφωνίας, η οποία είναι η μεγαλύτερη στην Ελλάδα (αναμένεται να ξεπεράσει το 1,5 δισ. ευρώ), θα ενισχυθεί η αξία του ομίλου του ΟΤΕ [OTEr.AT] σε Ελλάδα και Βαλκάνια, αλλάζοντας τα δεδομένα και στο μέτωπο της αναζήτησης από την κυβέρνηση στρατηγικού επενδυτή για τον οργανισμό.
Το Δημόσιο ελπίζει ότι θα πουλήσει ακριβότερα τον ΟΤΕ, ενώ κάποιοι δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο αντί του στρατηγικού επενδυτή το κράτος να πουλήσει σε θεσμικούς μικρά πακέτα, ώστε να εισπράξει περισσότερα