Σκοπός του blog είναι οι αλήθειες για αυτά που συζητάμε τόσο καιρό μεταξύ μας και μας προβληματίζουν.
Επίσης όσοι επιθυμείτε να δημοσιευθεί κάποιο δικό σας κείμενο,μαρτυρία ή ντοκουμέντο μπορείτε να το στείλετε στην παρακάτω διεύθυνση.
Όσοι επιθυμείτε να επικοινωνήσετε μπορείτε να στέλνετε τα email σας και τις παρατηρήσεις σας στο amoirakagem@gmail.com

Δείτε ΕΔΩ το blog της Ένωσης συνεργατών των εταιριών "ΓΕΡΜΑΝΟΣ ΑΒΕΕ" και "COSMOTE Κινητές Τηλεπικοινωνίες Α.Ε."

Κυριακή 10 Μαΐου 2009

H Cosmote χρεώθηκε τον “Γερμανό” της



Νίκος Γεωργιάδης

Ποινική δίωξη για 5 κακουργήματα άσκησε η εισαγγελέας Πρωτοδικών, Ελένη Ράικου, σε βάρος του ιδρυτή και μεγαλομέτοχου της εταιρείας ''Γερμανός'', Πάνου Γερμανού, του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου του ΟΤΕ, Παναγή Βουρλούμη, κι άλλων 10 προσώπων για τη ζημιογόνο εξαγορά της εταιρείας ''Γερμανός'' από την Cosmote, πριν από περίπου 3 χρόνια.

Ο Βουρλούμης, ο «Γερμανός» του και τα Μυστήρια

Ήταν σκανδαλώδες για να καλυφθεί. Ήταν πολύ ενοχλητικό και εμφανές για να ξεχαστεί εύκολα. Τελικά, σε αυτήν τη χώρα όλα ξεκινούν και όλα τελειώνουν στον ΟΤΕ. Σήμερα, η εισαγγελέας Πρωτοδικών, Ελένη Ράϊκου, άσκησε ποινική δίωξη για πέντε (5) κακουργήματα κατά του Προέδρου και Διευθύνοντος Συμβούλου του ΟΤΕ, Παναγή Βουρλούμη, αλλά και κατά του επιχειρηματία Πάνου Γερμανού. Αντικείμενο; Η εξαγορά με αντίτιμο 1,3 δις ευρώ της εταιρείας «ΓΕΡΜΑΝΟΣ» πριν από τρία χρόνια από τον ΟΤΕ. Τα κακουργήματα περιγράφουν και το εύρος του ζητήματος που είναι οικονομικό, πολιτικό και ηθικό.

Κακούργημα 1ον : Χειραγώγηση της αγοράς κατ’ επάγγελμα που προϋποθέτει δόλο και μεθόδευση.

Κακούργημα 2ον : Ηθική αυτουργία στο παραπάνω αδίκημα.

Κακούργημα 3ον : Ξέπλυμα Μαύρου Χρήματος που προϋποθέτει ίδιον όφελος.

Κακούργημα 4ον : Αδίκημα της Απιστίας που αφορά στον κ. Παναγή Βουρλούμη, που είναι ανώτερος κρατικός λειτουργός σε μία από τις τρεις μεγαλύτερες και επικερδέστερες επιχειρήσεις του Δημοσίου... τον ΟΤΕ.

Κακούργημα 5ον: Ηθική αυτουργία στην απιστία.

Η υπόθεση αρχίζει, όταν αμέσως μετά την αγορά της αλυσίδας των καταστημάτων «ΓΕΡΜΑΝΟΣ» υποβάλλεται μήνυση από τον πρώην Υπουργό Μεταφορών, Χρήστο Βερελή, και καθ’ ύλη αρμόδιο για τις υποθέσεις του ΟΤΕ κατά την τελευταία κυβέρνηση του Κώστα Σημίτη, άρα κατά τεκμήριο γνώστη του θέματος. Ο λόγος που κατατέθηκε η μήνυση έχει να κάνει με το ιδιαίτερα υψηλό τίμημα που αιφνιδίασε και στη συνέχεια έκανε να χαμογελάσει συγκαταβατικά η αγορά. Το δεύτερο στοιχείο είχε να κάνει με αυτήν καθ’ εαυτή την αξία της εταιρείας «ΓΕΡΜΑΝΟΣ». Δεν πέρασαν ούτε τρείς εβδομάδες από τότε που η zougla.gr αποκάλυψε με λεπτομέρειες το πώς λειτουργούσε (ή δεν λειτουργούσε) η εταιρεία και πόσο είχε καταχρεωθεί. Τρεις εβδομάδες αργότερα έρχεται η Δικαιοσύνη, για να δικαιώσει το δημοσίευμα. Η εταιρεία «ΓΕΡΜΑΝΟΣ» ήταν χρεωμένη κατά τουλάχιστον 80 εκ. ευρώ την ημέρα που αγοράστηκε από τον ΟΤΕ. Προφανώς αυτή είναι μόνον η κορυφή του παγόβουνου, αφού η εισαγγελική έρευνα προχώρησε σε βάθος.

Στο Βασίλειο της Καχυποψίας

Η απόφαση της εισαγγελέως Πρωτοδικών να ασκήσει δίωξη έρχεται μία εβδομάδα μετά την απόφαση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς να επιβάλλει βαρύτατα πρόστιμα για την χειραγώγηση της μετοχής της «ΓΕΡΜΑΝΟΣ ΑΒΕΕ». Η απόφαση της επιτροπής ελήφθη την περασμένη Παρασκευή, 8 ημέρες πριν την άσκηση δίωξης από την εισαγγελέα Ελένη Ράικου. Στην εξειδικευμένη «πιάτσα» του Χρηματιστηρίου, άλλοι υποστηρίζουν πως η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς ήξερε τα των εξελίξεων και έσπευσε να αυτοπροστατευθεί. Άλλοι επισημαίνουν πως η Επιτροπή παρενέβη μετά από πολύ μεγάλη καθυστέρηση. Το πρόστιμο που επιβλήθηκε είναι σημαντικό, 660.000 ευρώ. Ειδικότερα, πρόστιμο 200.000 ευρώ στον Πάνο Γερμανό, 100.000 στους Σ. Μάρρα και Σ. Κόπολα, 80.000 ευρώ στους Γ. Διαμαντή, Α. Παναγιώτου και 20.000 ευρώ στον Ι. Κότσιρα. Όλοι οι παραπάνω κατηγορούνται ότι με τη συναλλακτική συμπεριφορά τους «στήριξαν τη μετοχή της «ΓΕΡΜΑΝΟΣ ΑΒΕΕ», κατά το επίμαχο χρονικό διάστημα της 15/12/2005 έως 23/3 2006, κατά παράβαση του νόμου περί καταχρήσεως αγοράς. Τιμωρήθηκε και η «EUROBANK ΑΧΕΠΕΥ» με πρόστιμο 80.000 ευρώ, διότι δεν φρόντισε ως όφειλε από τον νόμο, να εμποδίσει αυτήν την παραβατική συμπεριφορά των προαναφερομένων.

Δεν γνώριζε τι ποιούσε η «αριστερά» του;

Ο Πάνος Γερμανός, παλιός αριστερός με βαθιές ρίζες στο κομμουνιστικό κίνημα, ανεδείχθη σαν ένας εξαιρετικά δυναμικό επιχειρηματίας. Μπαταρίες, στη συνέχεια συμφωνία μαμούθ με το Ισραήλ για την κατασκευή μπαταριών, τεθωρακισμένων και υποβρυχίων, επέκταση στις αγορές των Βαλκανίων, τηλεπικοινωνιακό υλικό στη συνέχεια, δημιουργία αλυσίδας καταστημάτων λιανικής, με λίγα λόγια ο Πάνος Γερμανός μέσα σε μία δεκαετία κατάφερε να εμφανίζει έναν όγκο δραστηριοτήτων και να δικαιολογεί μία υπεραξία που εντυπωσίαζε.

Όπως σημειώνουν οι οικονομικοί αναλυτές ο ΟΤΕ δεν είχε κανένα ιδιαίτερο λόγο να εξαγοράσει την «ΓΕΡΜΑΝΟΣ», πέρα από την κλασσική τακτική κάθε επιχειρηματία στον τομέα του να αυξάνει σταδιακά το μερίδιό του στον έλεγχο της πίττας της αγοράς του. Σε καμία περίπτωση, ωστόσο, το τίμημα που κατέβαλε ο ΟΤΕ δεν δικαιολογούσε την ποιότητα και την ποσότητα της εξαγορασμένης εταιρείας. Να θυμίσουμε ότι η αγορά της «ΓΕΡΜΑΝΟΣ» πραγματοποιήθηκε, όταν ο Παναγής Βουρλούμης ήταν Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του OTE και πρόεδρος της «COSMOTE», όταν στο Διοικητικό Συμβούλιο παρακάθονταν οι κκ. Τζαμάς και Μαρτιγόπουλος, ο πρώτος νυν αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος της «COSMOTE».

Τότε και μετά την αγορά, ο Θεόδωρος Πάγκαλος, βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, είχε επιτεθεί με σφοδρότητα κατά της κυβερνήσεως, αφήνοντας να εννοηθεί πως η εξαγορά της «ΓΕΡΜΑΝΟΣ» από τον ΟΤΕ είχε να κάνει με μία υπόγεια συμφωνία της Νέας Δημοκρατίας με το ΚΚΕ. Ο Περισσός είχε τότε αντιδράσει έντονα και η κυβέρνηση διέψευσε κατηγορηματικά. Πέρα όμως από τους ισχυρισμούς του Θόδωρου Πάγκαλου που εντάσσονται και στο πλαίσιο της αντιπολιτευτικής του δραστηριότητας, το ζήτημα είναι πως η «ΓΕΡΜΑΝΟΣ» την εποχή της εξαγοράς της, ήταν σε δύσκολη κατάσταση και πως τα χρήματα που κερδήθηκαν στο Χρηματιστήριο με το παιγνίδι στις μετοχές της «ΓΕΡΜΑΝΟΣ» απέφερε πολλά κέρδη, επί πλέον εκείνων που εισπράχθηκαν από την εξαγορά.

Το λόγο πλέον έχει η Δικαιοσύνη που παρενέβη τη στιγμή που ο ΟΤΕ πουλήθηκε και πάλι στους «Γερμανούς» της, αφού είχε εξαγοράσει τον «ΓΕΡΜΑΝΟ» της. Το μόνο σίγουρο είναι ότι, όταν διεξαχθεί η δίκη (αν ποτέ διεξαχθεί), ο κ. Βουρλούμης δεν θα είναι Διευθύνων Σύμβουλος του ΟΤΕ. Στη θέση του θα κάθεται ένας Γερμανός.

Η απάντηση της «COSMOTE»...

Από την «COSMOTE» εξεδόθη ανακοίνωση που αναφέρει τα εξής: Αναφορικά με τα σημερινά δημοσιεύματα για την άσκηση ποινικής δίωξης "in rem" για την εξαγορά της «ΓΕΡΜΑΝΟΣ», η «COSMOTE» ανακοίνωσε τα εξής:

«Η εξαγορά της «ΓΕΡΜΑΝΟΣ» αποτέλεσε στρατηγικής αξίας κίνηση για την «COSMOTE». Έχει συμβάλει καταλυτικά στην εξαιρετικά επιτυχημένη πορεία της στην Ελλάδα και στο εξωτερικό και της έχει προσδώσει στρατηγικό και εμπορικό πλεονέκτημα έναντι των ανταγωνιστών της. Το αποτέλεσμα αυτό αποδεικνύεται από τα μερίδια αγοράς της «COSMOTE» και από τους ρυθμούς ανάπτυξής της τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό.

Η «COSMOTE» έχει πλήρη εμπιστοσύνη στην Ελληνική Δικαιοσύνη. Θεωρεί ότι η δικαστική έρευνα θα επιβεβαιώσει τη στρατηγική ορθότητα της εξαγοράς της «ΓΕΡΜΑΝΟΣ», την οποία η «COSMOTE» πραγματοποίησε με απόλυτα διαφανείς διαδικασίες».

...και η απάντηση του Πάνου Γερμανού

«Απολύτως αναντίστοιχη προς την πραγματικότητα» χαρακτήρισε ο Πάνος Γερμανός την ποινική δίωξη που του ασκήθηκε από την Εισαγγελία Πρωτοδικών.

"Με εκπλήσσει αφάνταστα που μια τυπική συμφωνία εξαγοράς μεταξύ 2 εισηγμένων πολυμετοχικών εταιριών, ξεκάθαρη και διαφανής, που αποτελεί συνήθη διεθνή πρακτική και που επικροτήθηκε από όλη τη διεθνή επιχειρηματική και οικονομική κοινότητα διαστρεβλώνεται. Οι επιχειρηματικές σχέσεις και συμφωνίες μου έχουν τόση καθαρότητα και διαφάνεια, ώστε να με διακατέχει η βεβαιότητα και η ηρεμία που η αλήθεια παράγει".