Σκοπός του blog είναι οι αλήθειες για αυτά που συζητάμε τόσο καιρό μεταξύ μας και μας προβληματίζουν.
Επίσης όσοι επιθυμείτε να δημοσιευθεί κάποιο δικό σας κείμενο,μαρτυρία ή ντοκουμέντο μπορείτε να το στείλετε στην παρακάτω διεύθυνση.
Όσοι επιθυμείτε να επικοινωνήσετε μπορείτε να στέλνετε τα email σας και τις παρατηρήσεις σας στο amoirakagem@gmail.com

Δείτε ΕΔΩ το blog της Ένωσης συνεργατών των εταιριών "ΓΕΡΜΑΝΟΣ ΑΒΕΕ" και "COSMOTE Κινητές Τηλεπικοινωνίες Α.Ε."

Κυριακή 24 Μαΐου 2009

«Το χρήμα έφθανε σε πολιτικά πρόσωπα»


Αποκαλυπτικά στοιχεία από τον «φάκελο» Μίχαελ Κουτσενρόιτερ για τη δράση του καταζητούμενου Μιχάλη Χριστοφοράκου

Του Τασου Τελλογλου

Πολιτικούς από τα δύο μεγάλα κόμματα εξουσίας και πιθανόν όχι απευθείας τα ίδια τα κόμματα χρηματοδότησε την «ολυμπιακή χρονιά» του 2004 ο καταζητούμενος πρώην γενικός διευθυντής της Siemens, Μιχάλης Χριστοφοράκος, σύμφωνα με νεότερα έγγραφα της δικογραφίας κατά του κ. Μίχαελ Κουτσενρόιτερ, πρώην διευθυντικού στελέχους της μητρικής εταιρείας, που τέθηκαν υπόψη της «Κ», μόλις την περασμένη εβδομάδα, στο Μόναχο. Ο κ. Κουτσενρόιτερ πρόκειται να δικαστεί περί το τέλος καλοκαιριού ή το αργότερο το φθινόπωρο, στο Μόναχο και βέβαια το εναντίον του κατηγορητήριο έχει δοθεί στους δικηγόρους του.

Με προσφυγή του στο...

Πρωτοδικείο του Μονάχου (28/2/2008) κατά της Siemens, προσφυγή που περιελήφθη από την ανακρίτρια κ. Μπόιμλερ Χεσλ στην ίδια δικογραφία, ο Κουτσενρόιτερ αναφέρει επί λέξει ότι στο πλαίσιο του γνωστού ραντεβού του με τον κ. Χριστοφοράκο, μετά τη συγκέντρωση των αναλυτών της Siemens στις αρχές του 2004, στη «Μεγάλη Βρεταννία» του ζητήθηκε να προχωρήσει σε παράνομες πληρωμές εν όψει των εκλογών εκείνου του χρόνου...

«Σκοπός ήταν», συνεχίζει ο κ. Κουτσενρόιτερ, «να εκλεγούν στο πλαίσιο των βουλευτικών εκλογών πολιτικοί που θα υποστήριζαν τα συμφέροντα της Siemens. Τις πληρωμές αυτές τις έκανα».

Στην ίδια δικογραφία, ο συνήγορος του κ. Κουτσενρόιτερ αναφέρει ότι ο πελάτης του «φρόντισε να δοθούν χρήματα στον κ. Χριστοφοράκο για να πληρωθούν συγκεκριμένα άτομα που βοηθούσαν τη γερμανική εταιρεία στη σύμβαση 8002 ανάμεσα στη Siemens και τον ΟΤΕ».

Aρνείται τα πάντα

Ο κ. Χριστοφοράκος αρνείται μέχρι σήμερα διά του συνηγόρου του ότι είχε την παραμικρή σχέση με τις πληρωμές στον ΟΤΕ, οι οποίες, ωστόσο, προέκυπταν από τον τζίρο της εταιρείας του στις τηλεπικοινωνίες, τζίρος στον οποίο ενσωματωνόταν και το ύψος των πάσης φύσεως προμηθειών, αλλά ο κ. Κουτσενρόιτερ επιμένει ότι στην πρώτη του συνομιλία το 2001 ή το 2002, όταν για πρώτη φορά ο κ. Χριστοφοράκος του ζήτησε χρήματα για παράνομες πληρωμές, ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας στην Ελλάδα επικαλέστηκε «παλιότερες συμβατικές υποχρεώσεις...».

Σε μία άλλη κατάθεση του προκατόχου του πρώην στελέχους της Siemens Ράινχαρντ Σίκατσεκ, του Ράινερ - Πέτερ Νιντλ (23.11.2007) που δεν περιλαμβάνεται στη δικογραφία της Αθήνας αναφέρεται ότι:

Οι πληρωμές στον ΟΤΕ είχαν μακρά παράδοση.

Δωροδωκούσαμε υπαλλήλους του ΟΤΕ για να κάνουμε τις δουλειές μαζί τους.

Με την Ελλάδα υπήρχαν πολυετή συμβόλαια και στον τομέα των τηλεπικοινωνιών μειώνονταν οι τιμές κάθε 3-4 χρόνια. Οι Ελληνες, όμως, δεν διαπραγματεύονταν εκπτώσεις σαν κι αυτές που επέβαλε η αγορά. Φυσικά, εμείς θέλαμε καινούργια συμβόλαια και όλα αυτά τα πετυχαίναμε με πληρωμές...

Ο Χριστοφοράκος λεγόταν πάντα ότι χρειαζόταν χρήματα για να πληρώσει τα κόμματα στην Ελλάδα. Πλήρωνε και τα δύο ελληνικά κόμματα διότι δεν γνώριζε ποιος θα κερδίσει τις επόμενες εκλογές...

Στη δικογραφία που αναφέραμε αρχικά, υπάρχουν σημαντικές απαντήσεις του κ. Κουτσενρόιτερ, που προφυλακίστηκε για 35 μέρες πριν αρχίσει να συνεργάζεται με την ανακρίτρια κ. Μπόιμλερ - Χεσλ, για τη «φύση» μιας σειράς πληρωμών που σχετίζονται με το σύστημα ασφαλείας των Ολυμπιακών Aγώνων. Ενα πρόβλημα για τη Siemens ήταν ότι κάποιο τμήμα των πληρωμών αυτών μέσω των εταιρείων Krhoma και Wievind ουδέποτε έφτασε στους τελικούς αποδέκτες, καθώς «μπλοκαρίστηκε» στους λογαριασμούς της εταιρείας Fairways στη UBS της Βασιλείας. Ενας διαχειριστής των «μαύρων ταμείων» που έχει δικαστεί ήδη στο Μόναχο αποκάλυψε στην «Κ» ότι αρχές του 2004 διέθεσε ένα ποσό 1-2 εκατομμυρίων ευρώ στον κ. Χριστοφοράκο και υποθέτει ότι αφορούσε «το σύστημα ασφαλείας των Ολυμπιακών Aγώνων ή κάποιο άλλο έργο που σχετιζόταν με τους Ολυμπιακούς Aγώνες». Σε κατάθεσή του στην εταιρεία Debevoice and PLimptoLLP, ο κ. Ράινχαρντ Σίκατσεκ αναφέρει ότι μαζί με τον κ. Πρόδρομο Μαυρίδη συνάντησαν τον κ. Χριστοφοράκο στη Ζυρίχη και του παρέδωσαν ένα ποσό σε δύο τσάντες...

Πληρωμές και το 2005

Αλλά ο Κουτσενρόιτερ μιλάει και για πληρωμές που έγιναν μετά το 2004, το έτος 2005. Πριν αποχωρήσει από τα σταθερά δίκτυα της εταιρείας, απέστειλε δύο μηνύματα ηλεκτρονικής αλληλογραφίας στον κ. Χριστοφοράκο ζητώντας του να «κλείσει το πρόβλημα των ανοιχτών πληρωμών σε σχέση με το σύστημα ασφάλειας που επιβάρυνε τα κεφάλαια των τηλεπικοινωνιών με 45 εκατομμύρια ευρώ», όπως γράφει στον κ. Χριστοφοράκο στις 22 Φεβρουαρίου 2005.

Οταν ο κ. Κουτσενρόιτερ ερωτάται αν έγιναν πληρωμές μετά το 2005 και την αποχώρησή του, παραπέμπει στη συνεργάτιδά του κ. Βέρα Μάγιερ, η οποία δεν έχει εξεταστεί από τις γερμανικές ή τις ελληνικές αρχές, επισημαίνει όμως ότι χωρίς «αποδείξεις συμβούλων από τον κ. Χριστοφοράκο» αυτές οι πληρωμές θα ήταν αδύνατες.

Ψάχνει για σωσίβιο

Ο πρώην ισχυρός άνδρας της Siemens Hellas, που προσπάθησε να έρθει σε συνεννόηση με την κυβέρνηση επιχειρώντας να επηρεάσει την έκβαση τις υπόθεσής του με μοχλό τα όσα γνώριζε, απέτυχε να βρει «ανταπόκριση» τόσο στο κυβερνητικό στρατόπεδο όσο και στο ΠΑΣΟΚ...

Στους οικείους του ισχυρίζεται ότι η κυβέρνηση «τον πούλησε για τις ευρωεκλογές» και ελπίζει, όπως και άλλοι συγκατηγορούμενοί του, ότι μετά τις 7 Ιουνίου, τα πράγματα θα είναι πιο απλά για τον ίδιο εφ' όσον επιστρέψει στη Ελλάδα. Ο κ. Χριστοφοράκος διαδίδει ότι μετά τις ευρωεκλογές θα είναι «ελεύθερος», κάτι που ασφαλώς κανείς δεν μπορεί να του εγγυηθεί. Οπως έδειξε, πάντως, η απόφαση του ανακριτή για τον συγκατηγορούμενό του 68χρονο Εμμ. Σταυριανού, που προφυλακίστηκε παρά τον περιθωριακό του ρόλο στην υπόθεση, κάθε μέρα που περνάει επιβαρύνει τη θέση του κ. Χριστοφοράκου. Το παράδειγμα του συγκατηγορουμένου του Αλέξανδρου Αθανασιάδη, που με την κατάλληλη νομική επιχειρηματολογία και την ειλικρίνεια απέναντι σε ανακριτή και εισαγγελέα κέρδισε την ελευθερία του (με περιοριστικούς όρους), δείχνει ότι η υπόθεση Siemens μπορεί εκτός από το παρασκήνιο να κερδηθεί και στη σκηνή. Εκεί όπου ο κ. Χριστοφοράκος σπάνια πατάει…
Από http://news.kathimerini.gr