Σκοπός του blog είναι οι αλήθειες για αυτά που συζητάμε τόσο καιρό μεταξύ μας και μας προβληματίζουν.
Επίσης όσοι επιθυμείτε να δημοσιευθεί κάποιο δικό σας κείμενο,μαρτυρία ή ντοκουμέντο μπορείτε να το στείλετε στην παρακάτω διεύθυνση.
Όσοι επιθυμείτε να επικοινωνήσετε μπορείτε να στέλνετε τα email σας και τις παρατηρήσεις σας στο amoirakagem@gmail.com

Δείτε ΕΔΩ το blog της Ένωσης συνεργατών των εταιριών "ΓΕΡΜΑΝΟΣ ΑΒΕΕ" και "COSMOTE Κινητές Τηλεπικοινωνίες Α.Ε."

Τετάρτη 13 Μαΐου 2009

Πλήρης έλεγχος του ΟΤΕ στους Γερμανούς μέσω… Βρυξελλών!


Ο δεύτερος γύρος του «μεγάλου παιχνιδιού» για τον έλεγχο του ΟΤΕ αρχίζει αμέσως μετά τις ευρωεκλογές, καθώς στην κυβέρνηση εκφράζονται έντονοι φόβοι ότι η παρέμβαση της Κομισιόν, με την αμφισβήτηση της νομιμότητας της συμφωνίας Δημοσίου-Deutsche Telekom, είναι πολύ πιθανό να οδηγήσει στην πλήρη απώλεια του κρατικού ελέγχου στον Οργανισμό!

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του “Sofokleous10”, τα αρμόδια κυβερνητικά στελέχη και οι υπηρεσιακοί παράγοντες, που έχουν αναλάβει το δύσκολο έργο της απάντησης, εντός του Ιουνίου, στις αιτιάσεις του επιτρόπου Εσωτερικής Αγοράς Τσάρλι Μακρίβι, βρίσκονται σε ιδιαίτερα δυσχερή θέση, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά το σκέλος της πρόσφατης επιστολής του Ιρλανδού επιτρόπου, το οποίο αφορά τα αυξημένα δικαιώματα επιρροής του Δημοσίου στη διοίκηση του ΟΤΕ.

Και τούτο διότι, όπως αναφέρουν

καλά πληροφορημένες πηγές, ο επίτροπος Μακρίβι εμφανίζεται να επιμένει στη θέση, ότι και στον ΟΤΕ, όπως και σε κάθε εταιρεία που λειτουργεί εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι αποφάσεις θα πρέπει να λαμβάνονται με βάση τον κανόνα της πλειοψηφίας, χωρίς ειδικά δικαιώματα επιρροής και αρνησικυρίας από οποιοδήποτε μέτοχο και για οποιοδήποτε λόγο θα μπορούσε να επικαλεστεί το ελληνικό Δημόσιο –ζητήματα εθνικής ασφάλειας, κ.ο.κ.

Με άλλα λόγια, ο Ιρλανδός επίτροπος διαμηνύει στην κυβέρνηση ότι ο ΟΤΕ δεν μπορεί να αποτελέσει εξαίρεση στους κανόνες εταιρικής διακυβέρνησης που ισχύουν για κάθε εταιρεία και θέτει υπό αμφισβήτηση δύο μείζονος σημασίας προβλέψεις της συμφωνίας μετόχων που έχουν συνάψει το Δημόσιο και η Deutsche Telekom, η οποία έχει κατοχυρωθεί και με ειδική νομοθετική ρύθμιση:

- Ο κ. Μακρίβι επισημαίνει ότι αντίκειται στους κανόνες της εταιρικής διακυβέρνησης ο όρος της συμφωνίας μετόχων, που καθιερώνει το δικαίωμα βέτο του Δημοσίου σε ορισμένες αποφάσεις μείζονος σημασίας. Ο όρος αυτός προβλέπει, ότι για τα θέματα αυτά θα λαμβάνονται αποφάσεις με αυξημένη πλειοψηφία των επτά από τα δέκα μέλη του διοικητικού συμβουλίου, στο οποίο η Deutsche Telekom ορίζει μόνο πέντε μέλη. Συνεπώς, απαιτείται η ψήφος δύο μελών ορισμένων από το Δημόσιο, αλλιώς οι αποφάσεις μπλοκάρονται. Κατά τον επίτροπο, αυτή είναι μια καταστρατήγηση της αρχής της πλειοψηφίας, για την οποία το Δημόσιο καλείται να δώσει εξηγήσεις.

- Ανάλογες είναι οι παρατηρήσεις Μακρίβι και για τον όρο της συμφωνίας, ο οποίος υποχρεώνει την Deutsche Telekom να ψηφίζει στις γενικές συνελεύσεις των μετόχων εναντίον κάθε εισήγησης για θέματα μείζονος σημασίας (αλλαγή σκοπού, έδρας, μείωση εταιρικού κεφαλαίου κ.α.), την οποία δεν έχουν υπερψηφίσει οι εκπρόσωποι του Δημοσίου στο διοικητικό συμβούλιο. Το Δημόσιο καλείται να δικαιολογήσει, με βάση το κοινοτικό κεκτημένο, πώς δικαιολογεί αυτή την καταστρατήγηση ενός βασικού δικαιώματος κάθε μετόχου, το οποίο αφορά την ελευθερία έκφρασης της βούλησής του.

Κυβερνητικά στελέχη αναγνωρίζουν ότι η «μάχη» θα είναι δύσκολη και ίσως να είναι εκ των προτέρων χαμένη, αν κρίνει κανείς με βάση προηγούμενες αποφάσεις της Κομισιόν για θέματα «βέτο» των εθνικών αρχών στη διοίκηση ιδιωτικοποιημένων τηλεπικοινωνιακών οργανισμών. Οι Βρυξέλλες, για παράδειγμα, έχουν απορρίψει κάθε δυνατότητα χρήσης από εθνικές κυβερνήσεις των λεγόμενων «χρυσών μετοχών», οι οποίες έδιναν δικαιώματα αρνησικυρίας, χωρίς αντίστοιχη συμμετοχή στο μετοχικό κεφάλαιο.

Η Κομισιόν λέει πολύ απλά, ότι οι λόγοι εθνικής ασφάλειας, ή στρατηγικής σημασίας των βασικών τηλεπικοινωνιακών παρόχων για τις οικονομίες των επιμέρους κρατών μελών δεν μπορούν να νομιμοποιήσουν παρεμβάσεις που κινούνται έξω από τους κανόνες της εταιρικής διακυβέρνησης. Δηλαδή, όποια κυβέρνηση θέλει να διατηρήσει έλεγχο στους «στρατηγικούς» τηλεπικοινωνιακούς Οργανισμούς, θα πρέπει να διατηρήσει και αντίστοιχο «πακέτο» μετοχών: τζάμπα… έλεγχος, με νομοθετικές παρεμβάσεις και περιορισμούς, δεν νοείται, σύμφωνα με την Κομισιόν.

Όλα αυτά σημαίνουν ότι η πολυσυζητημένη συμφωνία Δημοσίου-Deutsche Telekom έχει ελάχιστες πιθανότητες να «σταθεί» στις Βρυξέλλες. Οι εξηγήσεις που θα δοθούν τον Ιούνιο, ως απάντηση στην προειδοποιητική επιστολή Μακρίβι, θεωρείται βέβαιο ότι θα απορριφθούν και η Κομισιόν θα περάσει στο επόμενο στάδιο της διαδικασίας, δηλαδή τη σύνταξη αιτιολογημένης γνώμης, που αποτελεί τον «προθάλαμο» της παραπομπής της χώρας στο Ευρωδικαστήριο.

Βέβαια, το πρόβλημα θα μπορούσε να λυθεί… de facto πριν από μια πολιτικά επώδυνη ευρω-καταδίκη, αν η κυβέρνηση προλάβει να πουλήσει στους Γερμανούς το σύνολο των μετοχών που διατηρεί, ώστε η επίμαχη συμφωνία μετόχων να χάσει την ισχύ της. Έτσι, η αμφισβήτηση της συμφωνίας από τις Βρυξέλλες οδηγεί, σχεδόν νομοτελειακά, στην εκπλήρωση της αρχικής επιθυμίας των Γερμανών: να ελέγξουν τον ΟΤΕ, χωρίς «ενοχλητικά» δικαιώματα βέτο του Δημοσίου…
Από http://www.sofokleous10.gr/