Σκοπός του blog είναι οι αλήθειες για αυτά που συζητάμε τόσο καιρό μεταξύ μας και μας προβληματίζουν.
Επίσης όσοι επιθυμείτε να δημοσιευθεί κάποιο δικό σας κείμενο,μαρτυρία ή ντοκουμέντο μπορείτε να το στείλετε στην παρακάτω διεύθυνση.
Όσοι επιθυμείτε να επικοινωνήσετε μπορείτε να στέλνετε τα email σας και τις παρατηρήσεις σας στο amoirakagem@gmail.com

Δείτε ΕΔΩ το blog της Ένωσης συνεργατών των εταιριών "ΓΕΡΜΑΝΟΣ ΑΒΕΕ" και "COSMOTE Κινητές Τηλεπικοινωνίες Α.Ε."

Τετάρτη 13 Μαΐου 2009

ΟΤΕ: Οικονομικά αποτελέσματα Α τριμήνου 2009


Ο έντονος ανταγωνισμός, οι δυσμενείς αποφάσεις και η σκληρή πολιτική της ρυθμιστικής αρχής απέναντι στον ΟΤΕ σε συνδυασμό με την οικονομική κρίση είναι οι τρεις παράγοντες που έδειξαν να επηρεάζουν περισσότερο τον ελληνικό τηλεπικοινωνιακό όμιλο κατά το α’ τρίμηνο του 2009, όπως τουλάχιστον δήλωσαν τα στελέχη της διοίκησης του. Το πρόβλημα είναι ότι μπορεί οι προβλέψεις να είναι δύσκολες λόγω του αστάθμητου παράγοντα της κρίσης, όμως, το γεγονός ότι αναμένεται πλέον να υπάρξει μείωση των εσόδων στην ελληνική αγορά κινητής τηλεφωνίας, αναμένεται να έχει αρνητικές επιπτώσεις.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τις προβλέψεις της διοίκησης της Cosmote, η αγορά κινητής τηλεφωνίας στη χώρα μας αναμένεται φέτος να παρουσιάσει μείωση 8%-10%, δηλαδή κατά ένα ποσό της τάξης των 360 εκατ. ευρώ. Από αυτά, τα 180 εκατ. ευρώ υπολογίζεται ότι είναι το κόστος των τριών εταιρειών από τις προσφορές στην καρτοκινητή τον περασμένο Φεβρουάριο. Σύμφωνα με τα οικονομικά αποτελέσματα του α’ τριμήνου, ο κύκλος εργασιών του ομίλου ΟΤΕ παρουσίασε μείωση κατά 5,4% το α’ τρίμηνο του 2009 σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα και διαμορφώθηκε στο 1,45 εκατ. ευρώ (έναντι 1,537 εκατ. ευρώ). Τα καθαρά κέρδη αυξήθηκαν κατά 89% και διαμορφώθηκαν σε 266,7 εκατ. ευρώ, κυρίως λόγω του αντιλογισμού μέρους του κόστους του προγράμματος εθελούσιας αποχώρησης του 2005-2006. Κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης με ξένους αναλυτές, τα στελέχη του ΟΤΕ ανέφεραν ότι η μείωση του προσωπικού και οι συνέργιες με τη Deutsche Telekom θα έχουν καταλυτικό ρόλο στην προσπάθεια για μείωση των δαπανών. Όμως, όσον αφορά στην νέα -στοχευμένη- εθελουσία έξοδο, το μόνο σχόλιο ήταν ότι «δεν έχουν ακόμα καταλήξει στον αριθμό των αποχωρούντων». Όσον αφορά το κόστος της νέας εθελουσίας για τα περίπου 600 άτομα που δεν είχαν αποχωρήσει στο προηγούμενο πρόγραμμα αναμένεται να φτάσει τα 150 εκατομμύρια ευρώ. Παράλληλα, ανακοινώθηκε και νέο πλάνο μειώσεων θέσεων εργασίας στη Ρουμανία, με 200 άτομα να αφήνουν την εταιρεία ως το τέλος του τριμήνου. Η μείωση του κύκλου εργασιών του Ομίλου αποδίδεται από τη διοίκηση του οργανισμού στην πτώση των εσόδων από τη σταθερή. Συνολικά, η κερδοφορία του ομίλου ΟΤΕ ενισχύθηκε κατά 89%, με τα καθαρά κέρδη να διαμορφώνονται στα 266,7 εκατ. ευρώ από 141,1 εκατ. ευρώ (εξαιτίας του αντιλογισμού μέρους του κόστους της εθελουσίας εξόδου των ετών 2005-2006 από τη μεταβίβαση μετοχών του ΟΤΕ από το Δημόσιο στο ασφαλιστικό ταμείο). Τα λειτουργικά κέρδη του Ομίλου εμφανίστηκαν ενισχυμένα αγγίζοντας τα 442,8 εκατομμύρια ευρώ, επηρεαζόμενα θετικά από τον αντιλογισμό κόστους 201,9 εκατομμυρίων ευρώ για την εθελουσία. Επιπτώσεις εμφανίστηκαν και στα οικονομικά αποτελέσματα της κινητής τηλεφωνίας, τα έσοδα της οποίας επηρεάστηκαν από τον έντονο ανταγωνισμό στις τιμές αλλά και τη μείωση τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού. Ο κύκλος εργασιών της Cosmote εμφανίστηκε μειωμένος κατά 4,1% στα 716,4 εκατομμύρια ευρώ. Ωστόσο, η εταιρεία κατόρθωσε να ενισχύσει τα έσοδα από υπηρεσίες κατά 3,2%, σε 627,8 εκατ. ευρώ, αλλά και την πελατειακή της βάση κατά 25,6%, με τις καθαρές νέες συνδέσεις τριμήνου να ανέρχονται σε περίπου 675.000 και τη συνολική πελατειακή της βάση να αγγίζει τα 20,7 εκατ. συνδρομητές.
Πηγή http://www.myphone.gr/forum/showthread.php?t=243691