Σκοπός του blog είναι οι αλήθειες για αυτά που συζητάμε τόσο καιρό μεταξύ μας και μας προβληματίζουν.
Επίσης όσοι επιθυμείτε να δημοσιευθεί κάποιο δικό σας κείμενο,μαρτυρία ή ντοκουμέντο μπορείτε να το στείλετε στην παρακάτω διεύθυνση.
Όσοι επιθυμείτε να επικοινωνήσετε μπορείτε να στέλνετε τα email σας και τις παρατηρήσεις σας στο amoirakagem@gmail.com

Δείτε ΕΔΩ το blog της Ένωσης συνεργατών των εταιριών "ΓΕΡΜΑΝΟΣ ΑΒΕΕ" και "COSMOTE Κινητές Τηλεπικοινωνίες Α.Ε."

Πέμπτη 21 Μαΐου 2009

ΟΤΕ: Πέντε οίκοι σχολιάζουν τα μεγέθη α΄ τριμήνου


Κοινή αντίληψη αποτελεί για τις Citi, JP Morgan, Morgan Stanley, Merrill Lynch και UBS ότι τα μεγέθη α’ τριμήνου του ΟΤΕ ήταν «αδύναμα» και χαμηλότερα τόσο των εκτιμήσεών τους όσο και των μέσων προβλέψεων της αγοράς.

Υπενθυμίζεται ότι ο Οργανισμός ανακοίνωσε κάμψη 5,4% στα έσοδα τα οποία υποχώρησαν στα 1,45 δισ. ευρώ και αύξηση 89% στα κέρδη στα 266,7 εκατ. ευρώ.



Ειδικότερα, «πιο χαμηλά απ’ ό,τι αναμένονταν σε πολλούς τομείς» εκτιμά η Citi πως ήταν τα μεγέθη του ΟΤΕ για το α’ τρίμηνο του έτους. Ο οίκος στην έκθεσή του με ημερομηνία 7 Μαΐου σημειώνει πως τα έσοδα κινήθηκαν κατά 5,6% χαμηλότερα των εκτιμήσεών της με τα EBITDA να κινούνται κατά 5% χαμηλότερα. Για την εγχώρια αγορά κινητής τηλεφωνίας σημειώνει ότι οι πιέσεις ήταν χειρότερες του αναμενόμενου, ενώ σε ό,τι αφορά τη σταθερή τηλεφωνία εκτιμά πως ο ανταγωνισμός αναμένεται να εξομαλυνθεί στο τρέχον έτος. Σημειώνεται πως η Citi έχει θέσει την τιμή-στόχο των 15 ευρώ και τη σύσταση «buy» για τη μετοχή του ΟΤΕ.

«Χαμηλότερα των εκτιμήσεων» χαρακτηρίζει η JP Morgan τα μεγέθη α’ τριμήνου του ΟΤΕ με μεγαλύτερη του αναμενόμενου πίεση στα έσοδα και την κερδοφορία. Σημειώνει μεταξύ άλλων πως οι τάσεις στην αγορά της σταθερής τηλεφωνίας ήταν σε γενικές γραμμές ανάλογες των προβλέψεων, με τα μεγέθη όμως στον τομέα της κινητής να είναι «αδύναμα». Γεγονός το οποίο, όπως αναφέρει, σύμφωνα με τη διοίκηση του Οργανισμού οφείλεται στον έντονο ανταγωνισμό καθώς και στις μακροοικονομικές συνθήκες. Επιπλέον ο οίκος τονίζει πως οι πολυαναμενόμενες συνέργειες με την Deutsche Telekom ανακοινώθηκαν, οι οποίες προβλέπουν αύξηση των EBITDA του 2011 κατά περίπου 4%.

Από την πλευρά της η Merrill Lynch σημειώνει πως οι λειτουργικές τάσεις ήταν χειρότερες του αναμενόμενου με τα έσοδα να κινούνται κατά 4% χαμηλότερα των μέσων εκτιμήσεων και με τα EBITDA κατά 3%. «Το ανταγωνιστικό περιβάλλον επέδρασε κυρίως στην εγχώρια αγορά κινητής τηλεφωνίας, αλλά η καθοδήγηση για τις συνέργειες με την D.T. αναμένεται να υποστηρίξουν τα EBITDA του 2010» αναφέρει ο οίκος ο οποίος έχει θέσει την τιμή-στόχο των 13 ευρώ και τη σύσταση «buy» για τον ΟΤΕ. Σε ό,τι αφορά τις συνέργειες με την D.T. εκτιμά πως το ποσό των 200 εκατ. ευρώ είναι καλύτερο των προσδοκιών.

«Αδύναμο» ήταν το α’ τρίμηνο για τον ΟΤΕ εκτιμά σε έκθεσή της με ημερομηνία 7 Μαΐου η Morgan Stanley η οποία διερωτώμενη αν το 2010/2011 θα είναι καλύτερο σημειώνει πως «μένει να δούμε». Σύμφωνα με τον οίκο τα έσοδα και τα «καθαρά» EBITDA του ΟΤΕ δεν ανταποκρίθηκαν στις προσδοκίες των αναλυτών καθώς κινήθηκαν κατά 4% και 5% αντίστοιχα των συγκλίνουσων εκτιμήσεων (και κατά 3% και 5% χαμηλότερα των δικών της).

«Τα μεγέθη ήταν χαμηλότερα των εκτιμήσεων σε όλους τους τομείς και κυρίως στην εγχώρια αγορά κινητής τηλεφωνίας, παράγοντας ο οποίος δικαιολογεί και τη σύσταση μας για ‘equalweight’» αναφέρει ο οίκος. Επιπλέον, σημειώνει πως έχοντας προβλέψει κάμψη στα έσοδα του 2009 κατά 1% και των EBITDA κατά 4%, η εκτίμηση της διοίκησης για αμετάβλητα έσοδα και EBITDA καθίσταται πλέον περισσότερο διακινδυνευμένη. Η Morgan Stanley έχει θέσει την τιμή-στόχο των 17,50 ευρώ για τη μετοχή του ΟΤΕ.

Τέλος, η UBS η οποία έχει θέσει την τιμή-στόχο των 12 ευρώ και τη σύσταση «neutral» για τη μετοχή του ΟΤΕ σημειώνει ότι τόσο τα έσοδα όσο και τα EBITDΑ α’ τριμήνου ήταν χαμηλότερα των εκτιμήσεών. Επιπρόσθετα, εκτιμά πως η σταθερή τηλεφωνία εμφανίζει περαιτέρω επιβράδυνση τόσο στην Ελλάδα όσο και στη Ρουμανία.

Πηγή http://www.capital.gr