Σκοπός του blog είναι οι αλήθειες για αυτά που συζητάμε τόσο καιρό μεταξύ μας και μας προβληματίζουν.
Επίσης όσοι επιθυμείτε να δημοσιευθεί κάποιο δικό σας κείμενο,μαρτυρία ή ντοκουμέντο μπορείτε να το στείλετε στην παρακάτω διεύθυνση.
Όσοι επιθυμείτε να επικοινωνήσετε μπορείτε να στέλνετε τα email σας και τις παρατηρήσεις σας στο amoirakagem@gmail.com

Δείτε ΕΔΩ το blog της Ένωσης συνεργατών των εταιριών "ΓΕΡΜΑΝΟΣ ΑΒΕΕ" και "COSMOTE Κινητές Τηλεπικοινωνίες Α.Ε."

Παρασκευή 15 Μαΐου 2009

Στην Κύπρο ψάχνουν για την "ΓΕΡΜΑΝΟΣ"


Τους πραγματικούς ιδιοκτήτες πίσω από πακέτα μετοχών της εταιρείας «Γερμανός» ΑΒΕΕ αλλά και κάποιες υπεράκτιες συναλλαγές της διερευνά ο 20ός τακτικός ανακριτής Απ. Ζαβιτσάνος, ο οποίος ολοκληρώνει αυτές τις ημέρες τον κύκλο των μαρτυρικών καταθέσεων για την πολύκροτη υπόθεση εξαγοράς της εταιρείας από την Cosmote αντί τιμήματος 1,3 δισ. ευρώ τον Μάιο του 2006.



Εκτιμάται ότι πέραν των απαντήσεων που ο ανακριτής αναμένει από το εξωτερικό, κρίσιμη θεωρείται και η στάση που θα κρατήσει δικηγόρος ο οποίος εμφανίζεται ως διαχειριστής, συνάμα και θεματοφύλακας, μετοχών της «Γερμανός» και συνδεδεμένων με αυτήν εταιρειών στην Κύπρο. Ο ανακριτής με επιμονή διερευνά την πιθανότητα να έχει παραχθεί μέσω της πώλησης της «Γερμανός» αδήλωτο πολιτικό χρήμα και να έχει «ξεπλυθεί» μέσω διαδρομών από φορολογικούς παραδείσους.

Αλλωστε σαφέστατη είναι η πορισματική αναφορά της αντεισαγγελέως εφετών, Ευσταθίας Σπυροπούλου, που είχε παραγγείλει την άσκηση της ποινικής δίωξης για κακουργήματα κατά συγκεκριμένων προσώπων (απιστία, χειραγώγηση μετόχων, ξέπλυμα βρώμικου χρήματος), ότι «η διοίκηση της Cosmote ενήργησε δολίως και με σκοπιμότητα προς εξυπηρέτηση συγκεκριμένων συμφερόντων».

Υπόμνημα ΠΑΣΟΚ

Καταπέλτης πάντως είναι το υπόμνημα των δεκατεσσάρων σελίδων που κατέθεσαν προ διμήνου στον ανακριτή Απ. Ζαβιτσάνο οι δέκα βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, Βάσω Παπανδρέου, Γ. Φλωρίδης, Δημ. Γεωργακόπουλος, Γρηγ. Νιώτης, Κ. Γείτονας Δημ. Κουσελάς, Κ. Σπηλιόπουλος, Ανδρ. Μακρυπίδης, Στ. Ματζαπετάκης, Χρ.Βερελής, από τους δεκαεπτά που υπογράφουν τη μηνυτήρια αναφορά του Φεβρουαρίου του 2007 και οι οποίοι εκλήθησαν και εξετάστηκαν ως μάρτυρες.

Χαρακτηριστικό είναι το εξης απόσπασμα: «...Πιστεύουμε ότι αυτή η εξαγορά ζημίωσε το ελληνικό Δημόσιο, το οποίο υποχρεώθηκε από τις τότε διοικήσεις των ΟΤΕ-Cosmote να προχωρήσει στην πρώτη "κρατικοποίηση" που γίνεται στη χώρα μας κατά την τελευταία εικοσαετία μιας "εν δυνάμει" ζημιογόνου εταιρείας. Προσδιορίζουμε δε αυτή τη ζημιά περίπου στα 350 εκατομμύρια ευρώ. Το ποσοστό του ελληνικού Δημοσίου στην ΟΤΕ Α.Ε. την περίοδο της εξαγοράς ήταν περίπου 34%. Πιστεύουμε, όπως θα αποδείξουμε, ότι ένα δίκαιο και εύλογο τίμημα θα ήταν περίπου το 1/4 της τιμής που πληρώθηκε ή περί τα 350 εκατομμύρια ευρώ. Αρα πληρώθηκαν περί τα 1,1 δισ. ευρώ περισσότερα από ό,τι έπρεπε. Στο ελληνικό Δημόσιο αναλογεί ζημιά ίση με το ποσοστό του στην ΟΤΕ Α.Ε., δηλαδή περί τα 350 εκατομμύρια ευρώ τουλάχιστον».

Μανασής

Στο υπόμνημα των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ γίνεται σαφής αναφορά για τον παρασκηνιακό ρόλο που διαδραμάτισε για τον κλείσιμο της δουλειάς με την «Γερμανός» ο πρώην διευθύνων σύμβουλος του ΟΤΕ και της Cosmote, Νικ. Μανασής, καθώς αυτός αποκαλύφθηκε στη Βουλή από μαρτυρία του πρώην υπουργού Μεταφορών, Χρ. Βερελή, ο οποίος ισχυρίστηκε ότι ο Ν. Μανασής του είχε προτείνει δυο φορές την εξαγορά της «Γερμανός».

Μαρτιγόπουλος

Ειδική αναφορά γίνεται στην κατά παραγγελίαν αποτίμηση της «Γερμανός» από την JP Morgan που έδωσε ο τότε διευθύνων σύμβουλος της Cosmote, Ευάγγ. Μαρτιγόπουλος και η οποία απεκρύβη από τη Βουλή, αν και ζητήθηκε. Οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ υποστηρίζουν ότι στη συγκεκριμένη αποτίμηση οι υποθέσεις για τα μελλοντικά κέρδη της «Γερμανός» «ήταν παράλογες, με συνέπεια να δικαιολογούν μια τιμή εξαγοράς τρεις έως τέσσερις φορές υψηλότερη του εύλογου τιμήματος». Η έκθεση της JP Morgan μπορεί να τεκμηριώσει τον δόλο της διοίκησης της Cosmote, η οποία έσπευσε να αμείψει τη σύμβουλό της για τις καλές της υπηρεσίες εντάσσοντάς την στην ομάδα των τραπεζών που πραγματοποίησαν το βραχυπρόθεσμο δάνειο για την καταβολή του τιμήματος στη «Γερμανός».

Βουρλούμης

Την ίδια στιγμή που ο ανακριτής ενδέχεται να έχει εντοπίσει συμμετοχή τού τότε υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών Γ. Αλογοσκούφη στο αδίκημα της απιστίας, οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ με το υπόμνημά τους κάνουν λόγο για προνομιακή πληροφόρηση του υπουργού από τον κ. Βουρλούμη, ο οποίος το καλοκαίρι του 2006 επιβεβαίωσε ότι τον Ιανουάριο του ίδιου έτους του είχε γνωστοποιήσει την έναρξη των διαπραγματεύσεων και την ενδεχόμενη εξαγορά του δικτύου «Γερμανός». Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο ανακριτής ρωτά τους μάρτυρες αν ο κ. Αλογοσκούφης θα μπορούσε να παρέμβει για να αποτρέψει την εξαγορά αν την έκρινε βλαπτική για τα συμφέροντα του Δημοσίου. Αγνωστο παραμένει τι περαιτέρω στοιχεία διαθέτει ο κ. Ζαβιτσάνος για τον ρόλο του κ. Αλογοσκούφη στη συγκεκριμένη συναλλαγή κι αν αυτά θεμελιώνουν ενδείξεις για την αποστολή του φακέλου στη Βουλή.

Πάντως μετά τη λήξη της κοινοβουλευτικής συνόδου και το «ξέπλυμα» των ευθυνών υπουργών για πλείστα σκάνδαλα και μετά τις αμελλητί διακομματικές επιθέσεις που δέχτηκε ο ανακριτής για τον χειρισμό της υπόθεσης Παυλίδη, ίσως δεν πρέπει να θεωρείται βέβαιη η αποστολή της δικογραφίας στη Βουλή.

Περί χειραγώγησης

Αγνωστο επίσης είναι και το πώς ο ανακριτής θα αντιμετωπίσει την κατηγορία της χειραγώγησης μετόχων της «Γερμανός» που διαπίστωσε και η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, μετά την απόφαση του Διοικητικού Εφετείου να απαλλάξει τους εμπλεκόμενους από τα πρόστιμα που τους επιβλήθηκαν. Εκτιμάται ότι ο ανακριτής που αναμένει το σκεπτικό της συγκεκριμένης απόφασης θα βασισθεί στα πρωτογενή στοιχεία που συνέλεξε η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς (απομαγνητοφωνήσεις συναλλαγών, πράξεις εντολέων αντικριστών, συναλλαγές παρέμβασης για τη μεταβολή της μεταβολής κλεισίματος της μετοχής, χρηματοδότηση των συναλλαγών από τον Π. Γερμανό κ.ά.) και τα οποία συνιστούν κλασική περίπτωση χειραγώγησης.

Ετσι κι αλλιώς ο κύκλος των μαρτύρων κλείνει με στελέχη της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς που διερεύνησαν την υπόθεση και σύντομα θα φανεί ποιο δρόμο θα πάρει η πολύκροτη δικογραφία από την οποία ξεχειλίζουν υπόνοιες και για πολιτικό χρήμα.

Πηγή http://www.enet.gr