Σκοπός του blog είναι οι αλήθειες για αυτά που συζητάμε τόσο καιρό μεταξύ μας και μας προβληματίζουν.
Επίσης όσοι επιθυμείτε να δημοσιευθεί κάποιο δικό σας κείμενο,μαρτυρία ή ντοκουμέντο μπορείτε να το στείλετε στην παρακάτω διεύθυνση.
Όσοι επιθυμείτε να επικοινωνήσετε μπορείτε να στέλνετε τα email σας και τις παρατηρήσεις σας στο amoirakagem@gmail.com

Δείτε ΕΔΩ το blog της Ένωσης συνεργατών των εταιριών "ΓΕΡΜΑΝΟΣ ΑΒΕΕ" και "COSMOTE Κινητές Τηλεπικοινωνίες Α.Ε."

Παρασκευή 15 Μαΐου 2009

Μη φοβάστε: Υπάρχει η σύμβαση Franchise


Από την OΛΓΑ Γ. ΜΠΕΛΟΥ, ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΔΙΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ, ΤHE FRANCHISE Co.

Καμία σύμβαση franchise δεν είναι όμοια με μια άλλη, αν και όλες οι συμβάσεις έχουν συνήθως κοινά στοιχεία και παρόμοια δομή. Κάθε σύστημα franchise περιέχει όρους και συνθήκες στη σύμβασή του που είναι μοναδικοί, λόγω της διαφοροποίησης στον κλάδο, τη στρατηγική ανάπτυξης, στη λειτουργία, στο σύστημα, στην οργάνωση, στη διάρθρωση κ.ά.
Θα γίνει σαφές, ανασκοπώντας τη σύμβαση franchise, ότι συντάχθηκε με τέτοιο τρόπο ώστε να παρέχει τη μέγιστη προφύλαξη και πλεονεκτήματα για λογαριασμό του franchisor, αλλά όχι –σε πρώτη ανάγνωση– και του franchisee. Άλλωστε, ο franchisor και οι δικηγόροι του έχουν την ευθύνη για τη σύνταξη της σύμβασης franchise που πρέπει να προστατεύει το δίκτυο και να διασφαλίζει την απρόσκοπτη και αποτελεσματική λειτουργία του.





Μόλις παρουσιαστεί στον franchisee η σύμβαση franchise, ο franchisor θα τον ενθαρρύνει να την υπογράψει χωρίς αλλαγές, χωρίς οποιαδήποτε τροποποίηση. Παρ’ όλα αυτά, ο franchisee πρέπει να διαθέσει τον απαραίτητο χρόνο για να προβεί σε μία προσεκτική ανασκόπηση της σύμβασης. Είναι για δικό του όφελος να διαθέτει μια εξειδικευμένη εταιρεία συμβούλων που θα πραγματοποιήσει τον έλεγχο της σύμβασης και του πακέτου franchise, καθώς το πιθανότερο είναι να μην είναι ο ίδιος οικονομολόγος ή δικηγόρος ή, ακόμη και αν συμβαίνει κάτι τέτοιο, να μην είναι πλήρως ενημερωμένος για τις τελευταίες εξελίξεις στο franchising. Το πλέον σύνηθες λάθος των υποψηφίων είναι να απευθύνονται σε ένα "φίλο" δικηγόρο και μετά σε κάποιο "φίλο" λογιστή και να ζητούν τη γνώμη τους. Στην πλειονότητα των περιπτώσεων οι προτάσεις τους αδυνατούν να προσεγγίσουν την ουσία της σχέσης και τη δυναμική μιας σύμβασης franchise, είτε γιατί τους λείπει η εξειδίκευση και η γνώση είτε γιατί προχωρούν σε μια αποσπασματική προσέγγιση. Η επιλογή ενός συστήματος franchise, η αξιολόγηση μιας επιχειρηματικής πρότασης συνεργασίας, η υπογραφή μιας σύμβασης franchise, η ανάληψη δεσμεύσεων που θα καθορίσουν την επιχειρηματική πορεία πέντε, δέκα ή και δεκαπέντε χρόνων απαιτεί μια εξειδικευμένη συνολική, σφαιρική προσέγγιση που μόνο μια έμπειρη εταιρεία συμβούλων franchise -με επαρκή στελέχωση, με νομικούς, οικονομολόγους, managers- μπορεί να διαθέτει!

Πηγή http://www.franchise-success.gr