Σκοπός του blog είναι οι αλήθειες για αυτά που συζητάμε τόσο καιρό μεταξύ μας και μας προβληματίζουν.
Επίσης όσοι επιθυμείτε να δημοσιευθεί κάποιο δικό σας κείμενο,μαρτυρία ή ντοκουμέντο μπορείτε να το στείλετε στην παρακάτω διεύθυνση.
Όσοι επιθυμείτε να επικοινωνήσετε μπορείτε να στέλνετε τα email σας και τις παρατηρήσεις σας στο amoirakagem@gmail.com

Δείτε ΕΔΩ το blog της Ένωσης συνεργατών των εταιριών "ΓΕΡΜΑΝΟΣ ΑΒΕΕ" και "COSMOTE Κινητές Τηλεπικοινωνίες Α.Ε."

Παρασκευή, 15 Μαΐου 2009

Τα απόνερα του σκανδάλου «βρέχουν» τον Αλογοσκούφη


Αμήχανη εμφανίζεται η κυβέρνηση κάτω από τη βαριά σκιά των σκανδάλων, που αγγίζει πλέον ευθέως και την ίδια, μετά την άσκηση ποινικής δίωξης για απιστία και άλλα τέσσερα σοβαρά αδικήματα, για την εξαγορά της εταιρείας ΓΕΡΜΑΝΟΣ από την COSMOTE. Ο εκτελών χρέη κυβερνητικού εκπροσώπου, Ευ. Αντώναρος, απέφυγε κάθε σχόλιο δηλώνοντας ότι δεν γνωρίζει το θέμα (!), ενώ το υπουργείο Οικονομίας μέσω κύκλων του αναλώθηκε σε δικονομικές παρατηρήσεις ως προς το περιεχόμενο της δίωξης, εάν αφορά τον κ. Βουρλούμη προσωπικά ή έχει γενικό (in rem) χαρακτήρα.
Πίσω από την επικοινωνιακή...

αμηχανία όμως διάχυτη είναι η πολιτική αγωνία στους κόλπους της κυβέρνησης, τόσο για τον εσωτερικό όσο και τον διεθνή αντίκτυπο της υπόθεσης.

Η... ευλογία
Οι επιλογές του Π. Βουρλούμη, όλες ανεξαιρέτως, αν και αμφισβητήθηκαν έντονα από την αντιπολίτευση έχαιραν της απολύτου εμπιστοσύνης της κυβέρνησης και του ίδιου του πρωθυπουργού Κ. Καραμανλή, επιλογή του οποίου ήταν ο manager του ΟΤΕ. Αλλωστε, το αλαζονικό ύφος με το οποίο αντιμετώπιζε ο κ. Βουρλούμης την κριτική πολιτικών κομμάτων και συνδικαλιστών είχε αποδοθεί εν πολλοίς «στις καλές σχέσεις που διατηρεί με το Μέγαρο Μαξίμου αφενός και στην καλή χημεία του με τον υπουργό Οικονομίας Γ. Αλογοσκούφη». Ακόμη και στην τελευταία επιλογή του, την εκχώρηση του management του ΟΤΕ στην Deutsche Telekom, ο κ. Βουρλούμης παρέμεινε ατάραχος στην πολεμική και ακλόνητος στη θέση του προκειμένου να ολοκληρωθεί ομαλά η μετάβαση στη διάδοχη κατάσταση, ενώ παροιμιώδης είναι η φράση του ως προς την επίδικη εξαγορά της ΓΕΡΜΑΝΟΣ από την COSMOTE και εν συνεχεία της COSMOTE από τον ΟΤΕ, μερικούς μήνες πριν ο Ομιλος περάσει στον έλεγχο της DT, ότι «ο υπουργός Μεταφορών θα ενημερωθεί όταν πρέπει».

Η ποινική δίωξη εις βάρος του προέδρου του ΟΤΕ Π. Βουρλούμη, του πρώην προέδρου της COSMOTE, Ευ. Μαρτιγόπουλου, μελών του ΔΣ της εταιρείας, όπως επίσης του πρώην προέδρου της ΓΕΡΜΑΝΟΣ ΑΕ Π. Γερμανού καθώς και άλλων έξι χρηματιστών και του διευθύνοντος συμβούλου της EUROBANK ΑΧΕΠΕΥ Β. Ασερ, έκανε το γύρο του κόσμου από το μεσημέρι της Παρασκευής, μέσω των διεθνών ειδησεογραφικών πρακτορείων, αλλά η κυβέρνηση ακόμη και χθες απέφευγε να τοποθετηθεί επισήμως.

Οι δικαστικές εξελίξεις στην υπόθεση ΓΕΡΜΑΝΟΣ φαίνεται πως κατέλαβαν εξαπίνης την κυβέρνηση και όχι μόνο. Στον πρώτο ανεπίσημο κύκλο της είδησης η τιμή της μετοχής του ΟΤΕ στο ΧΑΑ άρχισε να διαγράφει καθοδική πορεία, λίγο μετά το μεσημέρι και στις 4 μ.μ. υποχώρησε από τα 14,80 ευρώ προσεγγίζοντας τα χαμηλά έτους και να κλείσει τελικά στα 15 ευρώ καταγράφοντας τύποις απώλειες ημέρας 0,30 ευρώ. Στο Χρηματιστήριο της Ν. Υόρκης η πτώση της μετοχής του Οργανισμού στο ταμπλό DJI έφθασε έως το 2,82%. Παράγοντες της αγοράς αναμένουν ως βαρόμετρο την αυριανή συνεδρίαση του ΧΑΑ και της Wall Street προσδοκώντας ότι οι εντυπώσεις θα έχουν μετριαστεί και η υποχώρηση της μετοχής του ΟΤΕ δεν θα οδηγήσει σε μαζική αποχώρηση των επενδυτών.

Ο Βουρλούμης ήθελε τον... Γερμανό του
Η ποινική δίωξη εις βάρος του προέδρου του ΟΤΕ Π. Βουρλούμη, του πρώην προέδρου της COSMOTE, Ευ. Μαρτιγόπουλου, μελών του ΔΣ της εταιρείας, όπως επίσης του πρώην προέδρου της ΓΕΡΜΑΝΟΣ ΑΕ Π. Γερμανού καθώς και άλλων έξι χρηματιστών και του διευθύνοντος συμβούλου της EUROBANK ΑΧΕΠΕΥ Β. Ασερ, έκανε το γύρο του κόσμου. Τον χειρισμό της υπόθεσης τον είχε αναλάβει από το βήμα της Βουλής ο Π. Βουρλούμης. «Είχα ενημερώσει τον υπουργό Οικονομίας. Ο υπ. Μεταφορών θα ενημερωθεί όταν πρέπει», είχε δηλώσει ο διοικητής του ΟΤΕ.

ΠΑΣΟΚ
Δικαιωμένο υπόσχεται νέα χτυπήματα...

Το θέμα της άσκησης ποινικών διώξεων για την υπόθεση της εξαγοράς της «Γερμανός» από την Cosmote, δεν μπορούσε παρά να «ξεστρατίσει» τη συζήτηση του Πολιτικού Συμβουλίου υπό τον Γιώργο Παπανδρέου το πρωί της Παρασκευής.

Ο ίδιος ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ... συμπλήρωσε τη γνωστή φράση «ο αγώνας τώρα δικαιώνεται» λέγοντας στα στελέχη ότι «η επιλογή του ΠΑΣΟΚ να αναδεικνύει τέτοια θέματα θα συνεχιστεί μέχρι τέλους». Για δικαίωση μιλά πια το σύνολο των στελεχών του κόμματος - αν και η ανάδειξη «σκανδάλων» είχε αμφισβητηθεί παρασκηνιακά από αρκετά στελέχη που δήλωναν υπέρμαχοι, κυρίως της προγραμματικής αντιπολίτευσης.

Η Χαριλάου Τρικούπη δεν αποκλείει και νέες εξελίξεις σχετικά με τις μηνυτήριες αναφορές που είχαν καταθέσει 17 βουλευτές με επικεφαλής την τότε τομεάρχη Οικονομίας, Βάσω Παπανδρέου. Μιλούν ήδη για ευθύνες του yπουργού Οικονομίας Γ. Αλογοσκούφη.

«Τεράστια ζημιά»
«Ελπίζω η Δικαιοσύνη να φτάσει μέχρι το τέλος, γιατί η ζημιά για το Δημόσιο είναι τεράστια» δήλωσε η Βάσω Παπανδρέου, προφανώς αναφερόμενη και στις υποθέσεις για τις οποίες το ΠΑΣΟΚ κατέθεσε μηνυτήρια αναφορά πριν από 20 μήνες: την FinanceBank, την ΠκΚ, και την ΑΤΕ. Ο Χρίστος Βερελής δε, που είχε παίξει σημαντικό ρόλο στην ανάδειξη του «Γερμανού», χαρακτήρισε σημαντική την απόφαση της Δικαιοσύνης και εκτίμησε ότι θα εξεταστεί και η συμφωνία ΟΤΕ-Ντόιτσε, αφού είναι ίδιοι οι πρωταγωνιστές.

Στο ΠΑΣΟΚ «ξεσκονίζουν» πάλι τους φακέλους που οι τομείς Οικονομίας και Τεκμηρίωσης του ΠΑΣΟΚ συγκρότησαν με πάσα λεπτομέρεια. Αντιλαμβάνονται ωστόσο ότι η κυβέρνηση θα προσπαθήσει να απλώσει δίχτυ προστασίας στον κ. Βουρλούμη, επιχειρώντας να αποτρέψει τα... χειρότερα...

ΦΩΦΗ ΓΙΩΤΑΚΗΤο «πάρτι» με τις μετοχές και η εσωτερική πληροφόρηση
Σωστό από στρατηγικής άποψης αλλά ακριβό έκριναν το deal Cosmote-Γερμανού οι ξένοι επενδυτικοί οίκοι, οι οποίοι εξέφρασαν την... απορία τους για το υψηλό τίμημα του 1,3 δισ. ευρώ. Χαρακτηριστικά η Credit Suisse υπογράμμισε ότι το deal έχει στρατηγική λογική αλλά είναι πολύ ακριβό, ενώ ανάλογες ήταν οι εκτιμήσεις και της ΗSΒC.

«Ουδέτερη» στάση κράτησε η Deutsche Bank, η οποία ωστόσο τόνισε ότι η Cosmote πλήρωσε 13,3 φορές τα εκτιμώμενα EBITDA (λειτουργικά κέρδη) του Γερμανού για το 2006. Ακόμη η UBS στάθηκε στις μακροπρόθεσμες απώλειες εσόδων και κερδών της Γερμανός λόγω της αναμενόμενης απομάκρυνσης της Vodafone και της ΤΙΜ (Wind σήμερα), ρίσκα τα οποία υπογράμμισε και η Citigroup.

Στο χρηματιστηριακό ταμπλό, η πορεία της μετοχής τους μήνες που προηγήθηκαν του deal μάλλον προδίδει... εσωτερική πληροφόρηση (inside information).

Από τα τέλη του 2005 (και πιο συγκεκριμένα στις αρχές Δεκεμβρίου), όπου ξεκίνησαν - σύμφωνα με πληροφορίες - οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο ομίλων μέχρι την ολοκλήρωση του deal, η μετοχή έκανε ανοδική... κούρσα που την έφερε από τα επίπεδα των 13 ευρώ πάνω από τα 18 σημειώνοντας απόδοση της τάξης του 40% περίπου.

Πέραν των ποινικών ευθυνών και ενδεχομένως των ζητημάτων που θα προκύψουν για τις Εποπτικές Αρχές και την καθυστέρηση με την οποία κινήθηκαν στην επίδικη εξαγορά, παράγοντες της αγοράς προβλέπουν την επίδραση του αποπνικτικού πολιτικού κλίματος στην οικονομία, σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι «η κοινή λογική παίρνει την εκδίκησή της απέναντι στη λογική της αγοράς». Το τίμημα που κατέβαλε η COSMOTE για τον ΓΕΡΜΑΝΟ ήταν 1,3 δισ. Ευρώ, με τη σειρά του ο ΟΤΕ κατέβαλε πάνω από 2 δισ. ευρώ για τη συγχώνευση της COSMOTE και η DT πήρε όλο το πακέτο με 442 εκατ. ευρώ. Ουσιαστικά οι όποιες υπεραξίες των προηγούμενων πράξεων ακυρώθηκαν πολιτικά με την εκχώρηση του management του Ομίλου και το ερώτημα που δεν έχει απαντηθεί είναι αν αυτό αποτελούσε στρατηγική επιλογή ή αντιθέτως ήταν η μοιραία κατάληξη λόγω εσφαλμένων χειρισμών της κυβέρνησης και της διοίκησης του ΟΤΕ.

Τι απαντούν Cosmote και Γερμανός
Σε δήλωσή του ο κ. Πάνος Γερμανός επισήμανε ότι «η ποινική δίωξη που αναγγέλθηκε δημόσια είναι απολύτως αναντίστοιχη προς την πραγματικότητα και αντίθετη προς την παγιωμένη επί 28 χρόνια συμπεριφορά μου στην ελληνική και παγκόσμια αγορά και κυρίως -το σημαντικότερο- για την εντιμότητα, ειλικρίνεια και συνέπειά μου».

Προσέθεσε δε ότι τον «εκπλήσσει αφάνταστα που μια τυπική συμφωνία εξαγοράς μεταξύ 2 εισηγμένων πολυμετοχικών εταιρειών, ξεκάθαρη και διαφανής, που αποτελεί συνήθη διεθνή πρακτική και που επικροτήθηκε από όλη τη διεθνή επιχειρηματική και οικονομική κοινότητα, διαστρεβλώνεται.

Οι επιχειρηματικές σχέσεις και συμφωνίες μου έχουν τόση καθαρότητα και διαφάνεια ώστε να με διακατέχει η βεβαιότητα και η ηρεμία που η αλήθεια παράγει».

Από την πλευρά της η Cosmote με ανακοίνωσή της επισήμανε ότι «η εξαγορά της ΓΕΡΜΑΝΟΣ αποτέλεσε στρατηγικής αξίας κίνηση για την COSMOTE.

Εχει συμβάλει καταλυτικά στην εξαιρετικά επιτυχημένη πορεία της στην Ελλάδα και στο εξωτερικό και της έχει προσδώσει στρατηγικό και εμπορικό πλεονέκτημα έναντι των ανταγωνιστών της.

Το αποτέλεσμα αυτό αποδεικνύεται από τα μερίδια αγοράς της COSMOTE και από τους ρυθμούς ανάπτυξής της τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό.

Η COSMOTE έχει πλήρη εμπιστοσύνη στην Ελληνική Δικαιοσύνη. Θεωρεί ότι η δικαστική έρευνα θα επιβεβαιώσει τη στρατηγική ορθότητα της εξαγοράς της ΓΕΡΜΑΝΟΣ, την οποία η COSMOTE πραγματοποίησε με απόλυτα διαφανείς διαδικασίες».

Δύο χρόνια μετά την αγορά επέβαλε τα πρόστιμα η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς
Οι αρχές της κεφαλαιαγοράς, οι οποίες ήταν ενήμερες για την πορεία της μετοχής στο ταμπλό, έδειξαν μάλλον... καθυστερημένα αντανακλαστικά.

Μόλις τον περασμένο Μάρτιο, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς αποφάσισε την επιβολή προστίμων ύψους 200.000 ευρώ στον κ. Πάνο Γερμανό, 100.000 ευρώ στους κ.κ. Σ. Μάρρα και Σ. Κόπολα, 80.000 ευρώ στους κ.κ. Γ. Διαμαντή και Α. Παναγιώτου και 20.000 ευρώ στον κ. Ι. Κότσιρα.

Ο λόγος ήταν ότι, με τη συναλλακτική τους συμπεριφορά στο διάστημα 15.12.2005-23.3.2006, προέβησαν επανειλημμένα σε στήριξη της τιμής της μετοχής «Γερμανός» κατά τη διάρκεια της δημοπρασίας, στην οποία υπολογίζεται η τιμή κλεισίματος, κατά παράβαση του Ν. 3340/2005 για κατάχρηση αγοράς. Ακόμη, επιβλήθηκε πρόστιμο ύψους 80.000 ευρώ στην EFG Eurobank ΑΧΕΠΕΥ διότι δεν έλαβε τα κατάλληλα προληπτικά μέτρα για την αποτροπή της ανωτέρω παραβατικής συμπεριφοράς.

Προχθές η εισαγγελέας Πρωτοδικών κ. Ελένη Ράικου άσκησε κακουργηματικές διώξεις στον Πάνο Γερμανό, τα στελέχη ΟΤΕ και Cosmote Παναγή Βουρλούμη και Ευάγγελο Μαρτιγόπουλο και άλλα μέλη του δ.σ. των δύο εταιρειών αλλά και χρηματιστές.

ΜΑΚΗΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ
Από http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=11378&subid=2&tag=8334&pubid=1290665