Πέμπτη 27 Αυγούστου 2009
100.000 απολύσεις «βλέπουν» οι μικρές επιχειρήσεις
Επιδείνωση της κατάστασης δείχνει έρευνα των εμποροβιοτεχνών
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Γιώργος Φιντικάκης
Ογδόντα πέντε χιλιάδες εργαζομένους άφησε στον δρόμο η κρίση κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους, ενώ άλλοι 90.000- 100.000 πρόκειται να χάσουν τη δουλειά τους μέχρι το τέλος του 2009.
Τις απαισιόδοξες αυτές προβλέψεις για το μέλλον της αγοράς εργασίας στην Ελλάδα διατυπώνει η Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας, σε έρευνά της που αφορά το δεύτερο τετράμηνο του έτους και
δείχνει επιδείνωση της κατάστασης στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
Η έρευνα, που πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με την εταιρεία δημοσκοπήσεων Μarc, δείχνει ότι μειώνεται το ποσοστό των επιχειρηματιών που θεωρούν πιο πιθανό το προσωπικό τους να διατηρηθεί το ίδιο, και αυξάνεται το ποσοστό όσων προβλέπουν μείωση του αριθμού των εργαζομένων τους στο επόμενο εξάμηνο. Όσοι απαντούν ότι θα διατηρήσουν τον ίδιο αριθμό εργαζομένων έχουν μειωθεί από 75,3% σε 69%, όσοι προβλέπουν απολύσεις έχουν αυξηθεί από 20% σε 21%, και όσοι εκτιμούν ότι θα προβούν σε προσλήψεις έχουν μειωθεί από 6,3% σε 3,2%.
Το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται στους κλάδους του εμπορίου και της μεταποίησης, καθώς και στις πιο μεγάλες επιχειρήσεις, και σε μικρότερο βαθμό στις υπηρεσίες.
«Εδώ και περίπου πέντε μήνες είμαστε σε ύφεση και έρχεται ένα καταστροφικό παλιρροϊκό κύμα. Και η κυβέρνηση απλώς το παρατηρεί περιμένοντας κι αυτό το ζήτημα να το ρυθμίσει η αγορά» δήλωσε ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ Δημήτρης Ασημακόπουλος. «Για πρώτη φορά από το 1974 παρατηρείται το φαινόμενο σε 7 περιοχές και νομούς της χώρας, οι επιχειρήσεις που κλείνουν να είναι περισσότερες από εκείνες που ανοίγουν» συμπλήρωσε από την πλευρά του ο γ.γ. της συνομοσπονδίας Ν. Σκορίνης.
Πάγωμα τιμών αλλά και κάμψη πωλήσεων
Σχετικά με την τιμολογιακή πολιτική που ακολουθούν, οι επιχειρηματίες στη συντριπτική τους πλειονότητα (89%) απαντούν ότι έχουν παγώσει ή μειώσει σε σχέση με πέρυσι τις τιμές τους, χωρίς ωστόσο να δουν αύξηση ή ακόμη και διατήρηση των πωλήσεών τους στα επίπεδα του 2008. Το αντίθετο μάλιστα, αφού το 72% δηλώνει κάμψη πωλήσεων στο εμπόριο και το 82% πτώση τζίρου στη μεταποίηση. Ως εκ τούτου, η ρευστότητα της μέσης ελληνικής επιχείρησης έχει μειωθεί πολύ κατά το τελευταίο εξάμηνο, όπως δηλώνει το 76%, ενώ το μέλλον δεν προδιαγράφεται καλύτερο, αφού το 50% προβλέπει ότι κατά το επόμενο εξάμηνο θα αναγκαστεί να μειώσει τις παραγγελίες προς τους προμηθευτές του.
Για καταστροφολογία που υπαγορεύουν μικροπολιτικές σκοπιμότητες έκανε χθες λόγο ο γ.γ. Καταναλωτή και εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου Ανάπτυξης, Γιάννης Οικονόμου, χωρίς ωστόσο να αναφερθεί σε ονόματα. Απαντώντας στην ουσία στα στοιχεία της ΓΣΕΒΕΕ- αν και δεν τα επικαλέστηκε- έδωσε δικά του, σύμφωνα με τα οποία το τελευταίο 6μηνο οι επιχειρήσεις που σταμάτησαν τη λειτουργία τους είναι πολύ λιγότερες από αυτές που άνοιξαν για πρώτη φορά (σχεδόν οι μισές) και τόνισε ότι στον κλάδο του εμπορίου παρατηρείται αύξηση της απασχόλησης κατά 2,6%.
http://www.tanea.gr