Σκοπός του blog είναι οι αλήθειες για αυτά που συζητάμε τόσο καιρό μεταξύ μας και μας προβληματίζουν.
Επίσης όσοι επιθυμείτε να δημοσιευθεί κάποιο δικό σας κείμενο,μαρτυρία ή ντοκουμέντο μπορείτε να το στείλετε στην παρακάτω διεύθυνση.
Όσοι επιθυμείτε να επικοινωνήσετε μπορείτε να στέλνετε τα email σας και τις παρατηρήσεις σας στο amoirakagem@gmail.com

Δείτε ΕΔΩ το blog της Ένωσης συνεργατών των εταιριών "ΓΕΡΜΑΝΟΣ ΑΒΕΕ" και "COSMOTE Κινητές Τηλεπικοινωνίες Α.Ε."

Τετάρτη 26 Αυγούστου 2009

Προαναγγελία νέων σκληρών μέτρων


Ως «πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων» θα τα παρουσιάσει η κυβέρνηση
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Σπύρος Δημητρέλης

Πακέτο σκληρών μέτρων προανήγγειλε χθες ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Γιάννης Παπαθανασίου. Έπειτα από διαδοχικές συναντήσεις με εκπροσώπους των παραγωγικών φορέων εν όψει της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης ο υπουργός περιέγραψε με μελανά χρώματα την κατάσταση της οικονομίας σημειώνοντας ότι «η κρίση είναι εδώ».

Παράλληλα ζήτησε συναίνεση για τη λήψη των μέτρων τα οποία, σημειωτέον, η κυβέρνηση θα επιχειρήσει να παρουσιάσει ως «πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων». Την κακή εικόνα της οικονομίας μετέφεραν στον


υπουργό και όλοι οι εκπρόσωποι των παραγωγικών φορέων, όπως των εργαζομένων (ΓΣΕΕ), των εργοδοτών (ΣΕΒ) και των εμπόρων (ΕΣΕΕ), οι οποίοι ζήτησαν άμεση λήψη μέτρων στήριξης της απασχόλησης, των επιχειρήσεων και της αγοράς.

Ο κ. Παπαθανασίου παραδεχόμενος τον πλήρη εκτροχιασμό της οικονομίας δήλωσε χαρακτηριστικά ότι «η κρίση, αν και καθυστέρησε να χτυπήσει την πόρτα της χώρας μας, είναι εδώ. Προκαλεί σοβαρές συνέπειες στην πραγματική οικονομία και τα δημοσιονομικά της πατρίδας μας». Επιπλέον, δίνοντας χαρακτήρα διλήμματος στην αναγκαιότητα λήψης των μέτρων το οποίο μπορεί να αξιοποιηθεί από την κυβέρνηση στην περίπτωση που προσφύγει τελικά σε πρόωρες εκλογές το φθινόπωρο, είπε ότι «είναι ώρα ευθύνης και απόλυτης ειλικρίνειας. Ή θα πάρουμε δύσκολες αλλά εθνικά αναγκαίες αποφάσεις, ή θα γυρίσουμε δεκαετίες πίσω». Πρόσθεσε πως «χρειάζεται συνεννόηση, συνεργασία και συναίνεση», καθώς και ότι «δεν έχουμε πλέον την πολυτέλεια να αναβάλλουμε τις κρίσιμες αποφάσεις για το μέλλον». Όσον αφορά τα μέτρα που προτίθεται να λάβει και για τα οποία θα ζητήσει συναίνεση η κυβέρνηση, ο υπουργός είπε ότι θα εξειδικευθούν από τον Πρωθυπουργό κατά την παρουσία του στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.
Αλλαγή πολιτικής ζήτησε η ΓΣΕΕ
Πρώτος συνάντησε χθες τον κ. Παπαθανασίου ο πρόεδρος της Γενικής Συνομοσπονδίας Εργαζομένων Ελλάδος κ. Γ. Παναγόπουλος που ζήτησε την αλλαγή της οικονομικής πολιτικής, η οποία, όπως είπε, «κάνει τους πλούσιους, πλουσιότερους και τους φτωχούς, φτωχότερους». Στο πλαίσιο αυτό έθεσε στον υπουργό τρία ζητήματα πρώτης προτεραιότητας για όλους τους εργαζομένους: την αναγκαιότητα λήψης μέτρων για την τόνωση των εισοδημάτων, την ανάσχεση του κύματος απολύσεων και της αύξησης της ανεργίας, και την ενίσχυση της κοινωνικής ασφάλισης η οποία έχει πληγεί μετά την τελευταία «μεταρρύθμιση» του Ασφαλιστικού. Με δηλώσεις του, μετά τη συνάντηση με τον υπουργό Οικονομίας, ο κ. Παναγόπουλος προανήγγειλε την έναρξη κινητοποιήσεων από τις 5 Σεπτεμβρίου. Να σημειωθεί ότι το προεδρείο της ΓΣΕΕ αναμένεται να συναντηθεί την Παρασκευή και με τον Πρωθυπουργό, στον οποίο θα θέσει τα αιτήματα των εργαζομένων.
ΣΕΒ: Ανεπαρκή τα μέτρα
Κατά τη συνάντηση του υπουργού Οικονομίας με το προεδρείο του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών προέκυψε σύμπλευση των δύο πλευρών όσον αφορά την αναγκαιότητα λήψης σκληρών μέτρων. Ο πρόεδρος του ΣΕΒ κ. Δ. Δασκαλόπουλος δήλωσε μετά τη συνάντηση ότι ο κ. Παπαθανασίου τον ενημέρωσε για «την απόφαση της κυβέρνησης να υλοποιήσει ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα διαρθρωτικών αλλαγών, θέση που ο ΣΕΒ μονότονα επαναλαμβάνει τουλάχιστον από το 2007». Και πρόσθεσε πως «ο ΣΕΒ ελπίζει ότι τούτη τη φορά θα υπάρξει ξεκάθαρη πολιτική βούληση για να γίνουν όσα δεν έγιναν μέχρι σήμερα». Επίσης ο κ. Δασκαλόπουλος είπε, εμμέσως πλην σαφώς, ότι τα εισπρακτικά μέτρα που έχει λάβει έως τώρα η κυβέρνηση, είναι ανεπαρκή. Ειδικότερα τα χαρακτήρισε «αναποτελεσματικά και αδιέξοδα, διότι δεν αντιμετωπίζουν ουσιαστικά το πρόβλημα του δημοσιονομικού ελλείμματος».

Ο ΣΕΒ πρότεινε παράλληλα και τη λήψη δέκα μέτρων που, όπως υποστηρίζει, θα καταπολεμήσουν την ανεργία. Στα μέτρα αυτά περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών για τις επιχειρήσεις που θα προχωρήσουν σε προσλήψεις τη διετία 2009-2010 και για όσες παρουσιάσουν στην ίδια διετία σημαντική μείωση του τζίρου τους, η άμεση εφαρμογή του νόμου για παροχή δανείων στις επιχειρήσεις με εγγύηση του Δημοσίου και η αύξηση του επιδόματος ανεργίας κατά 25% για τουλάχιστον ένα έτος.

Τι ζήτησαν οι μικρομεσαίοι


Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ Οικονομίας συναντήθηκε και με εκπροσώπους των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, οι οποίοι του παρουσίασαν το κλίμα οικονομικής ασφυξίας που επικρατεί στον κλάδο και αποτυπώνεται με το ρεκόρ ακάλυπτων επιταγών και το κύμα λουκέτων. Ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου κ. Δ. Αρμενάκης ζήτησε από τον κ. Παπαθανασίου την επέκταση του ορίου τζίρου από τα 300.000 ευρώ στο 1 εκατ. ευρώ για την υπαγωγή των εμπορικών επιχειρήσεων στη ρύθμιση της αυτοπεραίωσης των φορολογικών χρήσεων. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο υπουργός αντιμετώπισε θετικά το αίτημα, αλλά έθεσε ως προϋπόθεση την αύξηση των Μοναδικών Συντελεστών Καθαρού Κέρδους με βάση τους οποίους υπολογίζεται το ύψος του φόρου για την αυτοπεραίωση.

Η ΕΣΕΕ ζήτησε επίσης ελαστικοποίηση της νομοθεσίας του Τειρεσία για τις ακάλυπτες επιταγές και λήψη μέτρων για την τόνωση της ρευστότητας στην αγορά.

http://www.tanea.gr/default.asp?pid=2&artid=4533108&ct=3