Πέμπτη 27 Αυγούστου 2009
Wind Hellas>Oικονομικά προβλήματα απο τον υψηλό δανεισμό
Διέξοδο από το φαύλο κύκλο των οικονομικών προβλημάτων που προκύπτουν από τον υψηλότατο δανεισμό της, αναζητά η Wind Hellas, μέσω μιας σειράς επαφών που ξεκινούν σήμερα στις μεγαλύτερες διεθνείς κεφαλαιαγορές και αναμένεται να ολοκληρωθούν με διαδικασίες εξπρές. Η ελληνική εταιρεία κινητής τηλεφωνίας μετά από δύο αλλεπάλληλες εξαγορές με τη μέθοδο του leveraged buyout «φορτώθηκε» σημαντικές υποχρεώσεις και καθώς οι συνθήκες στις διεθνείς αγορές, όπως και οι συνθήκες της αγοράς τηλεπικοινωνιών άλλαξαν, υποχρεώνεται να αναδιαρθρώσει την κεφαλαιακή δομή της, που προς το παρόν δείχνει να επηρεάζει σημαντικά τα αποτελέσματά της λόγω υψηλών τοκοχρεολυσίων.
προκύπτουν από τον υψηλότατο δανεισμό της, αναζητά η Wind Hellas, μέσω μιας σειράς επαφών που ξεκινούν σήμερα στις μεγαλύτερες διεθνείς κεφαλαιαγορές και αναμένεται να ολοκληρωθούν με διαδικασίες εξπρές. Η ελληνική εταιρεία κινητής τηλεφωνίας μετά από δύο αλλεπάλληλες εξαγορές με τη μέθοδο του leveraged buyout «φορτώθηκε» σημαντικές υποχρεώσεις και καθώς οι συνθήκες στις διεθνείς αγορές, όπως και οι συνθήκες της αγοράς τηλεπικοινωνιών άλλαξαν, υποχρεώνεται να αναδιαρθρώσει την κεφαλαιακή δομή της, που προς το παρόν δείχνει να επηρεάζει σημαντικά τα αποτελέσματά της λόγω υψηλών τοκοχρεολυσίων.
Η επίπτωση καταγράφηκε και στα αποτελέσματα που δημοσιοποίησε χθες η εταιρεία. Πιο συγκεκριμένα, τα έσοδα του ομίλου Wind (που περιλαμβάνουν και αυτά της Tellas) παρουσίασαν μείωση κατά 12% σε σχέση με πέρυσι ενώ οι ζημίες προ φόρων εκτοξεύθηκαν στα 123 εκατ. ευρώ, σχεδόν διπλάσιες σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο καθώς οι χρηματοοικονομικές δαπάνες για την περίοδο παρέμειναν σχεδόν σταθερές στα 163 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με τις οικονομικές καταστάσεις, οι συνολικές υποχρεώσεις παρουσίασαν οριακή μείωση στα 3,9 δισ. ευρώ και εκεί εντοπίζεται το πρόβλημα. Οι όροι του δανεισμού θεωρούνται ιδιαίτερα επαχθείς και δεδομένης της κατάστασης στο χρηματοπιστωτικό τομέα, θα πρέπει να αναζητηθούν πιο σύνθετές λύσεις από την απλή τραπεζική αναχρηματοδότηση. Οι τόκοι των ομολόγων και των τραπεζικών δανείων κόστισαν 109 εκατ. ευρώ και παρά το γεγονός ότι παρουσίασαν σημαντική μείωση σε σχέση με πέρυσι (151 εκατ. ευρώ), συνεχίζουν να αποτελούν «βραχνά».
Παράλληλα, κατά τους πρώτους έξι μήνες του χρόνου, μειώθηκαν όλες οι κατηγορίες λειτουργικών εσόδων της εταιρείας σαν αποτέλεσμα της πίεσης που ασκείται στην αγορά. Βασικοί λόγοι για τη συγκεκριμένη πίεση θεωρούνται ο εντεινόμενος ανταγωνισμός, η δραματική αλλαγή του φορολογικού και ρυθμιστικού πλαισίου και φυσικά η μείωση της κατανάλωσης. Έτσι τα λειτουργικά έσοδα της Wind μειώθηκαν σε 537 εκατ. ευρώ έναντι 608 εκατ. ευρώ κατά το πρώτο εξάμηνο του 2008. Τα μόνα θετικά σημάδια στην εικόνα των αποτελεσμάτων είναι ότι τα συνολικά έσοδα αυξήθηκαν σε ετήσια βάση κατά 11% φτάνοντας στα €35 εκατ. για το δεύτερο τρίμηνο, ενώ την ίδια περίοδο τα έσοδα από υπηρεσίες Double Play αυξήθηκαν κατά 97%.
Εξάλλου εκτός της οικονομικής σημασίας που έχει για τη Wind η αναδιάρθρωση, η εταιρεία αναζητά κεφάλαια, προκειμένου να καλύψει τις ανάγκες του επενδυτικού της προγράμματος σε σταθερή και κινητή τηλεφωνία.
Με δεδομένη αυτή την κατάσταση, η εταιρεία εκτίμησε ότι απαιτείται δραστική λύση στο πρόβλημα. Έτσι, χθες οριστικοποιήθηκαν οι τελευταίες λεπτομέρειες στο Λονδίνο και άμεσα ξεκινά η διαδικασία ανεύρεσης εναλλακτικών στρατηγικών για την αναδιάρθρωση της κεφαλαιακής δομής της. Για την υποστήριξη της διαδικασίας, επελέγη η Morgan Stanley να λειτουργεί ως οικονομικός σύμβουλος και η Ernst & Young έχει αναλάβει την παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών σχετικά με την εφαρμογή των εν δυνάμει εναλλακτικών στρατηγικών αναδιάρθρωσης.
Στόχος είναι η ταχύτερη δυνατή ανεύρεση λύσης και ενδεικτικό του επείγοντος της κατάστασης είναι το γεγονός ότι σήμερα το μεσημέρι η διοίκηση της εταιρείας αναμένεται να πραγματοποιήσει conference call με τη συμμετοχή των ενδιαφερόμενων επενδυτών.
Οι λύσεις που αναμένεται να εξετάσει η εταιρεία είναι πολλές και διαφορετικές μεταξύ τους. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνεται η έκδοση νέων ομολογιών με καλύτερους όρους, η επαναγορά των ομολογιών που βρίσκονται σε κυκλοφορία, η εξεύρεση στρατηγικού επενδυτή ή και κάποιος συνδυασμός των παραπάνω λύσεων. Η αναζήτηση χρήματος στις αγορές δεν αποκλείει σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες και τη συμμετοχή του υφιστάμενου μετόχου της εταιρείας δηλαδή της Weather Investments, ιδιοκτησίας του Αιγύπτιου μεγιστάνα Naguib Sawiris. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι αν δεν βρεθεί μια πιο συμφέρουσα λύση, ο Naguib Sawiris ενδέχεται να κινηθεί αυτόνομα και να καλύψει ο ίδιος το κόστος της αναδιάρθρωσης.
Ωστόσο, υπάρχει ήδη το επιτυχημένο παράδειγμα της Wind Italy, που προχώρησε σε επανέκδοση ομολόγων, οπότε θεωρείται ιδιαίτερα πιθανό, η διαδικασία της ελληνικής εταιρείας να είναι εξίσου επιτυχημένη. Ανάλογες κινήσεις αναδιάρθρωσης του δανειακού χαρτοφυλακίου τους έκαναν άλλωστε και πολλές ευρωπαϊκές εταιρείας από την αρχή τους έτους. Η πλήρης ωρίμανση των ομολογιών ύψους 3,3 δισ. ευρώ, γίνεται σε βάθος μέχρι 7 ετών, με τα τρέχοντα (μικρότερα του ενός έτους) να περιορίζονται μόλις σε 142 εκατ. ευρώ. Όμως τα επιτόκια που πληρώνει η εταιρεία στους ομολογιούχους είναι ιδιαίτερα υψηλά και σε συγκεκριμένες περιπτώσεις φθάνουν το ύψος του τρίμηνου euribor, προσαυξημένου κατά 6%.
από killbill στις 4:09 μμ