Σκοπός του blog είναι οι αλήθειες για αυτά που συζητάμε τόσο καιρό μεταξύ μας και μας προβληματίζουν.
Επίσης όσοι επιθυμείτε να δημοσιευθεί κάποιο δικό σας κείμενο,μαρτυρία ή ντοκουμέντο μπορείτε να το στείλετε στην παρακάτω διεύθυνση.
Όσοι επιθυμείτε να επικοινωνήσετε μπορείτε να στέλνετε τα email σας και τις παρατηρήσεις σας στο amoirakagem@gmail.com

Δείτε ΕΔΩ το blog της Ένωσης συνεργατών των εταιριών "ΓΕΡΜΑΝΟΣ ΑΒΕΕ" και "COSMOTE Κινητές Τηλεπικοινωνίες Α.Ε."

Δευτέρα 24 Αυγούστου 2009

Συνεχίζουν το καταστροφικό έργο τους τα πύρινα μέτωπα στην Αττική


Τέταρτη ημέρα δοκιμασίας από τις φωτιές στην Αττική και τα δυσκολότερα μέτωπα μαίνονται στην Πεντέλη, την Καλλιτεχνούπολη, τη Διώνη, το Πικέρμι και τη Νέα Μάκρη. Μείωση της έντασης των ανέμων από το απόγευμα. Ανυπολόγιστη η καταστροφή, καθώς εκτιμάται ότι κάηκαν 150.000 στρέμματα και τουλάχιστον 200 σπίτια.
Εν τω μεταξύ, ακινητοποιημένο μέσα στη θάλασσα στην περιοχή του Σχοινιά παραμένει, λόγω βλάβης, από τις 12:15, ένα αεροσκάφος, τύπου CL-415, που συμμετείχε στην πυρόσβεση στη Νέα Μάκρη.
Κατά την προσέγγιση του αεροσκάφους στη θάλασσα για υδροληψία, έσπασε ο......



αριστερός πλωτήρας του, πιθανότατα λόγω του ισχυρού κυματισμού. Το πλήρωμα του αεροσκάφους είναι καλά και στο σημείο αποστέλλεται ειδικευμένη ομάδα για την αποκατάσταση της βλάβης.

Όσον αφορά στα πύρινα μέτωπα, οι φλόγες έχουν αγγίξει τις κατοικίες σε Διώνη και Πικέρμι, όπου βρίσκεται ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Χρ.Μαρκογιαννάκης. Στη διάρκεια της μάχης για την πυρόσβεση στη Διώνη κάηκε μια υδροφόρα της κοινότητας Πικερμίου. Καλά στην υγεία τους είναι οι επιβαίνοντες στο όχημα.

Νωρίτερα, η φωτιά είχε κυκλώσει την Καλλιτεχνούπολη, ενώ το μέτωπο της Πεντέλης απείλησε τη Μονή Παντοκράτορος και την ευρύτερη περιοχή του Νταού Πεντέλης. Την Μονή Παντοκράτορος επισκέφθηκε ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος.

Μάχη με τις φλόγες δίνεται και στη Νέα Μάκρη. Από τα ξημερώματα, εναέρια μέσα της Πυροσβεστικής επιχειρούν για την κατάσβεση του μετώπου που απειλεί τον οικισμό Ανατολή. Στη διάρκεια της νύχτας εκκενώθηκε η Μονή του Οσίου Εφραίμ, καθώς οι φλόγες απειλούσαν το μοναστήρι.

Ακόμη, αναζωπυρώσεις σημειώνονται κατά διαστήματα στο Βαρνάβα και το Σέσι Γραμματικού.

Την ίδια ώρα, σε πύρινο κλοιό βρίσκονται Πόρτο Γερμενό στη Βοιωτία και Κάρυστος στην Εύβοια.

Οι πυρόπληκτοι μπορούν να ζητούν βοήθεια από τη Νομαρχία στα τηλέφωνα 210-6033050 - 2.

Το έργο της Πυροσβεστικής δυσκολεύουν τόσο η μορφολογία του εδάφους όσο και οι ισχυροί άνεμοι που φτάνουν τα 6-7 μποφόρ. Μείωση της έντασης των ανέμων αναμένεται από αργά το μεσημέρι της Δευτέρας.

Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση της Πυροσβεστικής οι πυρκαγιές είναι σε εξέλιξη, αλλά χωρίς την ένταση των προηγούμενων ημερών.

Αυτή τη στιγμή επιχειρούν 132 οχήματα της Πυροσβεστικής, 278 πυροσβέστες, πεζοπόρο τμήμα 191 ανδρών, 16 αεροσκάφη, τρία ελικόπτερα, πεζοπόρο τμήμα από την Κύπρο με 42 άτομα, 300 στρατιώτες, 29 οχήματα του στρατού, 14 υδροφόρες του στρατού, επτά οχήματα χωματουργικών εργασιών του στρατού, δυνάμεις της Ελληνικής Αστυνομίας, υδροφόρες και σκαπτικά των ΟΤΑ και εθελοντές.

Η φωτιά έχει κατακάψει περιοχές, όπως ο Μαραθώνας, ο Αγιος Στέφανος, η Σταμάτα, η Παλαιά Πεντέλη, η Παλλήνη, το Πικέρμι, η Ανθούσα, η Ανοιξη, η Σταμάτα, η Ροδόπολη, το Ανω και Κάτω Σούλι.

Από τη νύχτα της Παρασκευής, όταν ξέσπασε η φωτιά στο Γραμματικό έως και αυτές τις ώρες έχουν καεί και υποστεί καταστροφές δεκάδες κατοικίες -υπολογίζονται σε τουλάχιστον 200- και έχουν παραδοθεί στις φλόγες περίπου 150.000 στρέμματα δάσους και καλλιεργειών.

Περιορισμένες είναι οι ζημιές που έχει υποστεί το δίκτυο της ΔΕΗ από τις πυρκαγιές, σύμφωνα με εκπρόσωπο της Επιχείρησης. Η ΔΕΗ έθεσε τη Δευτέρα προληπτικά εκτός λειτουργίας 47 υποσταθμούς στις πυρόπληκτες περιοχές, ενώ την Κυριακή είχε θέσει εκτός λειτουργίας 168 υποσταθμούς.

Τις ελληνικές δυνάμεις συνδράμουν δύο ελικόπτερα από την Ιταλία, ενώ το βράδυ έφτασαν δύο από τα τέσσερα γαλλικά αεροπλάνα και ένα κυπριακό ελικόπτερο Kamov. Από την Αυστρία αναμένονται έξι αεροπλάνα και ελικόπτερα. Η Κύπρος ανακοίνωσε ότι μπορεί να στείλει και πρόσθετες δυνάμεις εφόσον ζητηθούν.

Επίσης, 10μελής αποστολή της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης (ΕΟΔ) από τη Θεσσαλονίκη βρίσκεται από το πρωί στις πυρόπληκτες περιοχές της Αττικής, συνδράμοντας με τρία οχήματά της το έργο των σωστικών συνεργείων.

Εκτροπή κυκλοφορίας

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αττικής νέες εκτροπές κυκλοφορίας, λόγω των πυρκαγιών, ισχύουν στα εξής σημεία:

- Στο γήπεδο Διονύσου
- Στη συμβολή της Λ.Μαραθώνος και Χασιάς
- Στη συμβολή της Λ.Μαραθώνος και Ηρώων Πολυτεχνείου
- Στη συμβολή της Λ.Μαραθώνος και ανώνυμης οδού προς το Καλέντζι
- Στη συμβολή της Λ.Μαραθώνος και Λ.Διονύσου
- Στη συμβολή της Λ.Μαραθώνος και Αδαμοπούλου, στο Πικέρμι
- Στη συμβολή της Λ.Μαραθώνος και Ελ.Βενιζέλου, στο Πικέρμι
- Στη συμβολή της Λ.Μαραθώνος και Ξηταρά, στο Πικέρμι
- Στη Λ.Μαραθώνος και διασταύρωση Καλλιτεχνούπολης
- Επ. οδός Γραμματικού προς Λιμνιώνα
- Στη Λ.Διονύσου, θέση Ανατολή
- Στην πλ. Ανοίξεως
- Στη συμβολή της Λ.Μαραθώνος και Σταμάτας
- Στη συμβολή των οδών Χελμού και Ηρώων Πολυτεχνείου

Επίσης, για λόγους ασφαλείας διακόπηκε η κυκλοφορία των οχημάτων στην επαρχιακή οδό Βιλίων - Πόρτο Γερμενό στο ύψος της Ψάθας.

Για περισσότερες πληροφορίες, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να καλούν στη διεύθυνση της Τροχαίας Αττικής στα τηλέφωνα: 210-5222929 και 210-5284035.

Ενδείξεις εμπρησμού

Υπόνοιες για εμπρησμό αφήνουν οι φορείς και επισημαίνουν δύο στοιχεία: την ώρα που ξέσπασε η φωτιά, αφού σπάνια γίνεται τυχαία τη νύχτα, και το σημείο όπου ξέσπασε, στα 500 μέτρα από τον χώρο κατασκευής του νέου ΧΥΤΑ και μακριά από οποιαδήποτε ανθρώπινη δραστηριότητα και εγκατάσταση, από την οποία θα μπορούσε να προκληθεί.

«Δύσκολο να ήταν τυχαίο γεγονός» λέει ο κοινοτάρχης Γραμματικού Νίκος Κούκης στα ΝΕΑ, αλλά παραπέμπει σε «αυτούς που φυλάνε τον χώρο του ΧΥΤΑ στα 500 μέτρα, από όπου ξεκίνησε η πυρκαγιά». Υπογραμμίζει, μάλιστα, πως «αντί να κάνουν προσπάθεια να σβήσουν τη φωτιά, έσπευσαν να προστατεύσουν τα μηχανήματα του εργολάβου».

Υπενθυμίζεται ότι οι περιοχές Γραμματικού και Κερατέας έχουν εναντιωθεί στην κατασκευή ΧΥΤΑ στην περιοχή τους, όπως προβλέπει ο περιφερειακός σχεδιασμός για το Λεκανοπέδιο και απαντούν με μπλόκα και κινητοποιήσεις στην όποια απόπειρα να αρχίσουν τα έργα.

Ο δήμαρχος Κηφισιάς Ν.Χιωτάκης επανέλαβε την πρόταση, που είχε υποβάλει ο Δήμος Κηφισιάς στις πυρκαγιές του Αυγούστου του 2007, να κηρυχθεί το Πεντελικό Όρος ως Εθνικός Δρυμός. Επισήμανε ότι η πρόταση αυτή «είναι αναγκαία όσο ποτέ άλλοτε προκειμένου το Πεντελικό Όρος, με τη βοήθεια όλων μας, να ξαναρχίσει να πρασινίζει και να δίνει ανάσα ζωής στους πολίτες του Λεκανοπεδίου».

Πηγή http://www.in.gr/news/article.asp?lngEntityID=1044987&lngDtrID=244