Σκοπός του blog είναι οι αλήθειες για αυτά που συζητάμε τόσο καιρό μεταξύ μας και μας προβληματίζουν.
Επίσης όσοι επιθυμείτε να δημοσιευθεί κάποιο δικό σας κείμενο,μαρτυρία ή ντοκουμέντο μπορείτε να το στείλετε στην παρακάτω διεύθυνση.
Όσοι επιθυμείτε να επικοινωνήσετε μπορείτε να στέλνετε τα email σας και τις παρατηρήσεις σας στο amoirakagem@gmail.com

Δείτε ΕΔΩ το blog της Ένωσης συνεργατών των εταιριών "ΓΕΡΜΑΝΟΣ ΑΒΕΕ" και "COSMOTE Κινητές Τηλεπικοινωνίες Α.Ε."

Σάββατο 22 Αυγούστου 2009

Καταστροφικές πυρκαγιές στην Αττική


Πυκνοί καπνοί καλύπτουν μεγάλες περιοχές της Αττικής εξαιτίας της ανεξέλεγκτης πυρκαγιάς σε Γραμματικό και Βαρνάβα, ενώ εκκενώνονται οικισμοί στα δύο χωριά και τον Μαραθώνα, καθώς καίγονται σπίτια και απειλούνται ανθρώπινες ζωές.

Δραματικές ώρες ζουν οι κάτοικοι στη Βορειοανατολική Αττική, καθώς μαίνονται ανεξέλεγκτα φωτιές κατά μήκος του πύρινου μετάπου μήκους 12 χλμ. από το Βαρνάβα και το Γραμματικό έως τη Λίμνη του Μαραθωνα. Από τη φωτιά απειλούνται τα τρία χωριά, ανθρώπινες ζώες και χιλιάδες στρέμματα δάσους και καλλιεργειών, ενώ οι δυνατοί άνεμοι αλλάζουν συνεχώς την ....



κατεύθυνση των πυρκαγιών. Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας κήρυξε τη νομαρχία Ανατολικής Αττικής σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, ενώ η πυσοσβεστική ανεφέρει συνεχείς αναζωπυρώσεις σε Γραμματικό και Βαρνάβα. Επιπλέον, πριν από λίγη ώρα ξέσπασε νέα φωτιά κοντά στη Σταμάτα στην περιοχή μεταξύ Κουκουναριού και Μακρυπουλίου.

Υπάρχουν αναφορές για εγκλωβισμένους, ενώ υπάρχουν καταγγελίες για έλλειψη πυροσβεστικών μέσων. Κλειστοί είναι οι δρόμοι που οδηγούν από τον Άγιο Στέφανο προς τη Λίμνη του Μαραθώνα, από τη Λ. Μαραθώνος προς Γραμματικό και οι δρόμοι προς Πεντέλη. Ο εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής κάλεσε τους κατοίκους της περιοχής να απομακρύνονται έγκαιρα και να είναι προσεκτικοί στις μετακινήσεις τους.


Η πρώτη εστία κοντά στον ΧΥΤΑ Γραμματικού


Κάτοικοι καταγγέλουν ότι η φωτιά καίει στην περιοχή όπου θα κατασκευαζόταν ο ΧΥΤΑ και κάνουν λόγο για εμπρησμό. Ωστόσο, σύμφωνα με τον κ. Κούκη η πυρκαγιά ξεκίνησε περίπου 1 χλμ. από τον συγκεκριμένο χώρο.

Το μέτωπο της πυρκαγιάς κατευθύνεται προς τη λίμνη του Μαραθώνα, ενώ απειλούνται σπίτια στον οικισμό της Αγίας Παρασκευής. Εκκενώνονται τα πρώτα σπίτια στα χωριά του Μαραθώνα και του Βαρνάβα, καθώς οι φλόγες έχουν φτάσει τους οικισμούς. Επιπλέον, υπάρχουν αναφορές για εγκλωβισμένους στην Αγία Τριάδα, ενώ καταβάλλονται προσπάθειες για να φτάσουν εγκαίρως οι πυροσβεστικές δυνάμεις.

Νωρίς το πρωί προστέθηκε νέο μέτωπο φωτιάς, μέσα στο ρέμα που χωρίζει το Βαρνάβα από το Γραμματικό. Οι φλόγες που ξέσπασαν το βράδυ της Παρασκευής καίνε πυκνό πευκοδάσος.

Το έργο της πυρόσβεσης δυσχεραίνουν οι ισχυροί βορειοανατολικοί άνεμοι που πνέουν στην περιοχή. Το μέτωπο της φωτιάς κατευθύνεται λόγω των ανέμων προς την παραλία του Βαρνάβα, τη Σταμάτα, την Άνοιξη και τον Διόνυσο, χωρίς ωστόσο ν' απειλούνται άμεσα. Προληπτικά εκκενώθηκε το στρατόπεδο του Βαρνάβα, καθώς για λόγους ασφαλείάς απομακρύνονται πυρομαχικά, πολεμικός εξοπλισμός και στρατιωτικό υλικό.

Η πόλη της Αθήνας έχει σκεπαστεί από πυκνή συννεφιά, που προέρχεται από εστίες φωτιές, ενώ σε πολλές περιοχές «βρέχει» στάχτη. Πολλοί δρόμοι της περιοχής έχουν κλείσει και η τροχαία διοχετεύει την κυκλοφορία από ασφαλείς περιοχές.

Σύμφωνα με τη Γενική Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, δεν υπάρχει κίνδυνος για κατασκηνώσεις της περιοχής, ωστόσο καλεί τους κατοίκους ν' απομακρυνθούν από τις επικίνδυνες περιοχές.

Σημαντικές πυροσβεστικές δυνάμεις, με 6 αεροσκάφη, 5 ελικόπτερα, 35 οχήματα με 100 πυροσβέστες και πεζοπόρο τμήμα 50 ατόμων, επιχειρούν ήδη στην περιοχή και αυξάνονται συνεχώς.

Υπό έλεγχο οι φωτιές σε Λούτσα και Μαγούλα


Υπό μερικό έλεγχο τέθηκε η φωτιά που ξέσπασε 30 λεπτά μετά τα μεσάνυχτα κοντά σε κατοικημένη περιοχή της Λούτσας. Έκαψε ξερά χόρτα και περιορισμένης έκτασης δασική περιοχή, ενώ σε ύφεση είναι η φωτιά στην Μαγούλα.

Φωτιές στη Ζάκυνθο


Από νωρίς σήμερα το πρωί συνεχίζονται οι προσπάθειες των πυροσβεστικών δυνάμεων για τον έλεγχο των τριών πυρκαγιών που εδώ και τρεις μέρες κατακαίουν τα βουνά της Ζακύνθου και έχουν ήδη αποτεφρώσει περίπου 3.000 στρέμματα δάσους.

Οι πυρκαγιές εκτείνονται σε τρία μέτωπα. Η πρώτη και αρχική στο δημοτικό διαμέρισμα Βολιμών, η δεύτερη στο δημοτικό διαμέρισμα Αναφωνήτριας και η τρίτη στο δημοτικό διαμέρισμα Μαριών του δήμου Ελατιών, βορειοδυτικά της Ζακύνθου.

Για την κατάσβεση των πυρκαγιών επιχειρούν ήδη δύο ελικόπτερα και τρία πυροσβεστικά αεροσκάφη και όλη η δύναμη της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας της Ζακύνθου.

Προς το παρόν έχει αποφευχθεί οποιαδήποτε καταστροφή σε σπίτια και αγροικίες και το μέτωπο της φωτιάς κινείται κυρίως στις δασικές περιοχές.


Σε εξέλιξη πυρκαγιές σε Σκύρο και Κάρυστο


Σε εξέλιξη βρίσκονται δασικές πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν στη Σκύρο και την Κάρυστο. Η φωτιά στη Σκύρο καίει έκταση με χαμηλή βλάστηση ενώ στην Κάρυστο, όπου πνέουν ισχυροί άνεμοι, έχει τυλιχτεί στις φλόγες αγροτοδασική έκταση.

Ωστόσο, σύμφωνα με την Πυροσβεστική, προς το παρόν σε καμία από τις δύο περιπτώσεις δεν απειλούνται κατοικημένες περιοχές. Στη Σκύρο επιχειρούν 7 οχήματα με 15 πυροσβέστες, και στην Κάρυστο, 7 οχήματα με 19 πυροσβέστες αντίστοιχα.


www.kathimerini.gr

Πηγή: ΣΚΑΪ 100,3