Σκοπός του blog είναι οι αλήθειες για αυτά που συζητάμε τόσο καιρό μεταξύ μας και μας προβληματίζουν.
Επίσης όσοι επιθυμείτε να δημοσιευθεί κάποιο δικό σας κείμενο,μαρτυρία ή ντοκουμέντο μπορείτε να το στείλετε στην παρακάτω διεύθυνση.
Όσοι επιθυμείτε να επικοινωνήσετε μπορείτε να στέλνετε τα email σας και τις παρατηρήσεις σας στο amoirakagem@gmail.com

Δείτε ΕΔΩ το blog της Ένωσης συνεργατών των εταιριών "ΓΕΡΜΑΝΟΣ ΑΒΕΕ" και "COSMOTE Κινητές Τηλεπικοινωνίες Α.Ε."

Δευτέρα 24 Αυγούστου 2009

Και τα... υποβρύχια θέλουν τον Γερμανό τους


Στην περιοχή Νέο Όλβιο Ξάνθης χτυπά η καρδιά μιας από τις πιο σημαντικές ελληνικές εταιρείες υψηλής τεχνολογίας, η οποία έχει καταφέρει να αναδειχθεί σε προμηθευτή των ενόπλων δυνάμεων ισχυρών κρατών του πλανήτη. Με το 75%-80% του τζίρου της να αφορά.....



εξαγωγές, η Sunlight κατέχει ισχυρή θέση σε παγκόσμιο επίπεδο στην αγορά παραγωγής συσσωρευτών και συστημάτων αποθήκευσης και παραγωγής ενέργειας. Συγκεκριμένα, η εταιρεία έχει κατακτήσει μία από τις πέντε κορυφαίες θέσεις στους βιομηχανικούς συσσωρευτές παγκοσμίως, ενώ βρίσκεται ανάμεσα στις τρεις ανά τον κόσμο κορυφαίες εταιρείες στους συσσωρευτές υποβρυχίων και τορπιλών. Το 3% για έρευνα και ανάπτυξη
Για να κερδίσει αυτό που σήμερα κατέχει η εταιρεία που δημιούργησε ο επιχειρηματίας Πάνος Γερμανός ξεκινώντας από ένα μικρό μαγαζί στην οδό Μπενάκη, στις αρχές της δεκαετίας του ΄80, χρειάστηκε να γίνουν πολλές επενδύσεις σε έρευνα και τεχνολογικό εξοπλισμό. Προηγουμένως έπρεπε να «βάλει στο χέρι»- όπως και έπραξε το 1991- μια βιομηχανική μονάδα του πάλαι ποτέ βιομηχανικού συγκροτήματος Σκαλιστήρη που παρήγαγε πυρολουσίτη, την πρώτη ύλη για τις μπαταρίες. Την περίοδο αυτή η εταιρεία υλοποιεί ένα επενδυτικό πρόγραμμα ύψους 50 εκατ. ευρώ, ενώ οι μόνιμες πια ετήσιες δαπάνες της για έρευνα και ανάπτυξη αντιστοιχούν στο 3% του ετήσιου κύκλου εργασιών της.

Από το μαγαζάκι στην Μπενάκη ο Πάνος Γερμανός έφτασε να πωλεί μπαταρίες για υποβρύχια σε χώρες- μέλη του ΝΑΤΟ, όπως είναι η Γερμανία και η Ιταλία, αλλά και σε άλλες όπως το Πακιστάν και το Περού.

1.500 εξειδικευμένα προϊόντα
Η εταιρεία Sunlight- μια από τις τρεις σημαντικότερες του Ομίλου Γερμανός (οι άλλες δύο είναι η αλυσίδα Μultirama και τα καταστήματα Ρublic)- έχει την έδρα της στο Νέο Όλβιο της Ξάνθης, όπου και βρίσκεται το εργοστάσιό της, ένα από τα μεγαλύτερα του είδους στον κόσμο. Το βιομηχανικό αυτό συγκρότημα διαθέτει έξι σύγχρονες μονάδες παραγωγής, όπου σχεδιάζονται, παράγονται και διανέμονται περισσότερα από 1.500 εξειδικευμένα προϊόντα που βρίσκουν εφαρμογές σε τομείς με πολύ υψηλές τεχνολογικές απαιτήσεις, όπως τηλεπικοινωνίες, μεταφορές, κατασκευές, έργα υποδομής, βιομηχανίες και αμυντικές εφαρμογές. Τα προϊόντα της Sunlight διατίθενται σήμερα σε 106 χώρες σε όλο τον κόσμο.

Συνολικά η εταιρεία Sunlight παράγει συσσωρευτές και συστήματα αποθήκευσης ενέργειας για μία σειρά από τομείς της καθημερινής μας ζωής. Βιομηχανικές μπαταρίες, ολοκληρωμένα φωτοβολταϊκά συστήματα, γεννήτριες, UΡS και Ηλεκτροπαραγωγά Ζεύγη (Η/Ζ) είναι κάποια από τα προϊόντα της που χρησιμοποιούνται σε οδικούς άξονες, νοσοκομεία, εργοστάσια, μεγάλα ξενοδοχειακά κέντρα, τηλεπικοινωνιακά κέντρα κ.λπ.

Μεταξύ άλλων, η εταιρεία υπερηφανεύεται για την επιτυχή συμμετοχή της στους τελευταίους 16 διεθνείς διαγωνισμούς που αφορούν μπαταρίες υποβρυχίων, από τους οποίους κέρδισε τους 14. Επιπλέον, η Συστήματα Sunlight ΑΒΕΕ είναι ο αποκλειστικός προμηθευτήςυποκατασκευαστής της γερμανικής εταιρείας Αtlas Εlektronik, η οποία παράγει τορπίλες βαρέως τύπου. Έχει, δε, συνάψει συμφωνίες μακρόχρονης συνεργασίας και με άλλες εταιρείες της αμυντικής βιομηχανίας, όπως είναι οι Τhyssen Group- ΗDW GmbΗ, Τhales, Varta Consumer Βatteries GmbΗ & Co. ΚGaΑ αλλά και εταιρείες που ηγούνται της παγκόσμιας αγοράς βιομηχανικών και ενεργειακών συστημάτων (ΑΕG, Delta Εlectronics, Μitsubishi Ηeavy Ιndustries, SDΜΟ, Duracell, Τoshiba).

Μπαταρίες υποβρυχίων
Πριν από περίπου δύο χρόνια η Sunlight έγινε η πρώτη μη γερμανική εταιρεία η οποία ανέλαβε από το γερμανικό υπουργείο Άμυνας να προμηθεύσει το γερμανικό πολεμικό ναυτικό με μπαταρία για ένα από τα υποβρύχιά του. Ανάλογο έργο ανέλαβε και για λογαριασμό του ιταλικού πολεμικού ναυτικού. Οι δυο αυτές χώρες δεν είναι οι μοναδικές που προμηθεύονται συσσωρευτές ενέργειας για το πολεμικό τους ναυτικό. Ενδεικτικά, εκτός από την Ελλάδα, πελάτες της εταιρείας είναι η Νότια Αφρική, η Πορτογαλία, το Περού, η Πολωνία, η Αίγυπτος, η Ουκρανία και το Πακιστάν.


Στα φωτοβολταϊκά το νέο μεγάλο στοίχημα

Το νέο στοίχημα που έχει βάλει η εταιρεία και ελπίζει ότι θα το κερδίσει και αυτό, είναι η δραστηριοποίησή της στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, η οποία για να προχωρήσει «χρειάζεται να λύσει το πρόβλημα της συσσώρευσης», όπως λέει χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της εταιρείας κ. Χρήστος Καρτάλης. Ο ίδιος επισημαίνει ότι «σε μια δύσκολη οικονομική συγκυρία, η οποία άγγιξε και τη Sunlight, η εταιρεία πραγματοποιεί σημαντικές επενδύσεις στον τομέα της πράσινης ανάπτυξης. Σχεδιάζει, εγκαθιστά και συντηρεί φωτοβολταϊκά πάρκα και έχει ήδη αρκετούς πελάτες στο κομμάτι της δραστηριότητας αυτής. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι έχει παραδώσει “με το κλειδί στο χέρι” τρία φωτοβολταϊκά πάρκα στην Τράπεζα Πειραιώς. Με την ολοκλήρωση των παραπάνω έργων και έχοντας ήδη υλοποιήσει επιτυχώς μια σειρά από διασυνδεδεμένα και αυτόνομα φωτοβολταϊκά συστήματα σε αγροτεμάχια, προσόψεις κτιρίων, στέγες, δώματα, σταθμούς κινητής τηλεφωνίας, είναι έτοιμη να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις του νέου προγράμματος “Φωτοβολταϊκά στις στέγες”, δίνοντας τη δυνατότητα σε κάθε πολίτη να αξιοποιήσει την πράσινη ενέργεια τοποθετώντας στη στέγη του φωτοβολταϊκά για παραγωγή ηλεκτρισμού».

Πηγή http://www.tanea.gr/default.asp?pid=2&ct=3&artid=4532522