Σκοπός του blog είναι οι αλήθειες για αυτά που συζητάμε τόσο καιρό μεταξύ μας και μας προβληματίζουν.
Επίσης όσοι επιθυμείτε να δημοσιευθεί κάποιο δικό σας κείμενο,μαρτυρία ή ντοκουμέντο μπορείτε να το στείλετε στην παρακάτω διεύθυνση.
Όσοι επιθυμείτε να επικοινωνήσετε μπορείτε να στέλνετε τα email σας και τις παρατηρήσεις σας στο amoirakagem@gmail.com

Δείτε ΕΔΩ το blog της Ένωσης συνεργατών των εταιριών "ΓΕΡΜΑΝΟΣ ΑΒΕΕ" και "COSMOTE Κινητές Τηλεπικοινωνίες Α.Ε."

Σάββατο 29 Αυγούστου 2009

Βγάζουν από το ράφι την ΕΔΕ


Η Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθήνας έκανε δεκτό το αίτημα του πρέσβη Αλ. Κογεβίνα και ζητεί από το υπουργείο Εξωτερικών να παραδώσει όλα τα στοιχεία της έρευνας για το τηλεγράφημα από Ουρουγουάη
Στην επικαιρότητα επανέρχεται η υπόθεση των χειρισμών της ηγεσίας του υπουργείου Εξωτερικών και των υπηρεσιών του υπουργείου σχετικά με τον καταζητούμενο για το σκάνδαλο της Siemens, Χρ. Καραβέλα, καθώς το υπουργείο Εξωτερικών υποχρεώνεται με εισαγγελική παραγγελία να βγάλει από το ράφι τις καταθέσεις και όλο το υλικό της ΕΔΕ που διενεργήθηκε.
Τον Ιούνιο, μετά τον σάλο που προκλήθηκε από την αποκάλυψη της διαφυγής του κ. Καραβέλα,

ενώ στο υπουργείο είχε ήδη φτάσει το τηλεγράφημα που ενημέρωνε για τις κινήσεις και τις «επενδύσεις» του στην Ουρουγουάη, με στόχο να κλείσει η υπόθεση που τραυμάτισε πολιτικά την κ. Μπακογιάννη, διενεργήθηκε ΕΔΕ σε χρόνο-ρεκόρ, κατά παράβαση κάθε λογικής δόθηκε το πόρισμα της Εξέτασης στη δημοσιότητα και τελικά οι ευθύνες φορτώθηκαν μόνο στον συγκεκριμένο διπλωμάτη που ήταν επικεφαλής της Α8 Διεύθυνσης του υπουργείου.

Η Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών έκανε δεκτό το αίτημα του πρέσβη Αλέξανδρου Κογεβίνα και του πληρεξούσιου δικηγόρου του, Γ. Καταπόδη, και ζητεί από το υπουργείο να παραδώσει όλο τον φάκελο της ΕΔΕ που διενεργήθηκε, βάσει της οποίας απομακρύνθηκε, με απόφαση της υπουργού Εξωτερικών, από την Α8 Διεύθυνση του ΥΠΕΞ και τέθηκε σε διαθεσιμότητα.

Το εντυπωσιακότερο στοιχείο είναι ότι ο ίδιος ο κ. Κογεβίνας, αν και είναι ο μοναδικός ο οποίος υπέστη συνέπειες από όλους τους εμπλεκομένους στην υπόθεση, δεν έχει καν κληθεί να καταθέσει στην ΕΔΕ, η οποία, μάλιστα, διενεργήθηκε σε χρόνο-ρεκόρ.

Καθώς η προκαταρκτική έρευνα, την οποία είχε διεξαγάγει ο τότε γενικός γραμματέας κ. Αρ. Αγαθοκλής, εντόπιζε κενά στον χειρισμό του τηλεγραφήματος και στον αποστολέα του πρέσβη της Ελλάδας στην Ουρουγουάη και κυρίως άφηνε σοβαρά ερωτηματικά όσον αφορά το πώς καθυστέρησε από το Σάββατο μέχρι την Τρίτη το μεσημέρι να διεκπεραιωθεί το τηλεγράφημα και «ξεχάστηκε» στο γραφείο της υπουργού Εξωτερικών, έχει ενδιαφέρον το περιεχόμενο των καταθέσεων τόσο των δύο νεότερων διπλωματών που το παρέλαβαν όσο και η κατάθεση του πρέσβη Κ. Χαλαστάνη, διευθυντή του διπλωματικού γραφείου της υπουργού.

Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Χαλαστάνης (λόγω και της λεπτής θέσης στην οποία βρέθηκε) εμφανίστηκε να αναλαμβάνει την ευθύνη για την καθυστέρηση ενός τουλάχιστον εικοσιτετράωρου στη διακίνηση του τηλεγραφήματος (με το επιχείρημα ότι ήταν πολύ απασχολημένη η υπουργός) και να παρουσιάζει εντελώς διαφορετική εκδοχή στη χρονική αλληλουχία των γεγονότων από αυτήν που υποστηρίζει ο κ. Κογεβίνας. Κι όμως, όχι μόνο δεν κλήθηκαν να καταθέσουν κατ αντιπαράσταση αλλά ο κ. Κογεβίνας δεν έδωσε καν κατάθεση.

Η παράδοση όλων των εγγράφων στον κ. Κογεβίνα και η νόμιμη διαδικασία την οποία προτίθεται να ακολουθήσει πιθανότατα να δώσουν την ευκαιρία να φωτιστεί αυτή η σκοτεινή υπόθεση, που έδωσε την ευκαιρία σε έναν από τους βασικούς κατηγορουμένους για το σκάνδαλο Siemens να διαφύγει στο εξωτερικό.

ΝΙΚΟΣ ΜΕΛΕΤΗΣ
http://www.ethnos.gr