Σκοπός του blog είναι οι αλήθειες για αυτά που συζητάμε τόσο καιρό μεταξύ μας και μας προβληματίζουν.
Επίσης όσοι επιθυμείτε να δημοσιευθεί κάποιο δικό σας κείμενο,μαρτυρία ή ντοκουμέντο μπορείτε να το στείλετε στην παρακάτω διεύθυνση.
Όσοι επιθυμείτε να επικοινωνήσετε μπορείτε να στέλνετε τα email σας και τις παρατηρήσεις σας στο amoirakagem@gmail.com

Δείτε ΕΔΩ το blog της Ένωσης συνεργατών των εταιριών "ΓΕΡΜΑΝΟΣ ΑΒΕΕ" και "COSMOTE Κινητές Τηλεπικοινωνίες Α.Ε."

Πέμπτη 27 Αυγούστου 2009

Η κρίση «χτυπά» στα δάνεια


Νέα μείωση στο ρυθμό αύξησης των χορηγήσεων σημειώθηκε τον Ιούλιο, σύμφωνα με την Τράπεζα Ελλάδας

Από μήνα σε μήνα ο ρυθμός αύξησης των δανείων που χορηγούν οι τράπεζες προς τις επιχειρήσεις αλλά και τα νοικοκυριά, επιβραδύνεται. Ο αντίκτυπος της κρίσης παραμένει σχεδόν αμείωτος, ενώ η ρευστότητα στην αγορά - είναι εμφανές πλέον ότι - δεν έχει ακόμα αποκατασταθεί.

Ο κανόνας, που ισχύει τους τελευταίους εννιά μήνες, βρήκε εφαρμογή και τον Ιούλιο, σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας, που δόθηκαν στη δημοσιότητα σήμερα. Συγκεκριμένα, ο ετήσιος ρυθμός της πιστωτικής επέκτασης επιβραδύνθηκε σε 6,6%, από 7,4% τον Ιούνιο του 2009 και 15,9% το Δεκέμβριο του 2008,

Ειδικά, σε ότι αφορά στα νοικοκυριά, η καθαρή ροή

χρηματοδότησης ανήλθε τον Ιούλιο σε 383 εκατ. ευρώ, ενώ ο ετήσιος ρυθμός της πιστωτικής επέκτασης επιβραδύνθηκε σε 5,2%, έναντι 6,2% το Ιούνιο του 2009. Το Δεκέμβριο, το ίδιο ποσοστό ήταν 12,8%. Στα στεγαστικά, o δωδεκάμηνος ρυθμός ανόδου τους παρουσίασε περαιτέρω επιβράδυνση (Ιούλιος 2009: 5,2%, Ιούνιος 2009: 6,0%, Δεκέμβριος 2008: 11,5%), ενώ στα καταναλωτικά ο ρυθμός ανόδου επιβραδύνθηκε σε 5,8%, έναντι 7,1% το Ιούνιο του 2009 (Δεκέμβριος 2008: 16,0%)

Σε ό,τι αφορά στις επιχειρήσεις, ο ετήσιος ρυθμός της πιστωτικής επέκτασης επιβραδύνθηκε σε 7,9% από 8,6% τον προηγούμενο μήνα, ενώ, για να υπάρχει ένα μέτρο σύγκρισης, αρκεί να σημειωθεί ότι μόλις τον περασμένο Δεκέμβριο το αντίστοιχο ποσοστό διαμορφώνονταν στο 18,7%.

Χαμηλό ρεκόρ χορηγήσεων και στην Ευρώπη

Εξάλλου, με τον χαμηλότερο ρυθμό από το 1991 ενισχύθηκε τον Ιούλιο η χορήγηση καταναλωτικών και επιχειρηματικών στην Ευρωζώνη, σύμφωνα με στοιχεία που ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Η αύξηση, σε σχέση με τον Ιούλιο του 2008, διαμορφώθηκε στο 0,6%, ενώ σε μηναία βάση καταγράφηκε υποχώρηση των χορηγούμενων δανείων κατά 0,4%.

Ο δείκτης κυκλοφορίας χρήματος Μ3 υποχώρησε στο 3% τον Ιούλιο, έναντι 3,6% που ήταν τον προηγούμενο μήνα, ενώ ο δείκτης Μ1 ενισχύθηκε 12,2% σε ετήσια βάση.

www.kathimerini.gr