Δευτέρα 31 Αυγούστου 2009
Η κρίση στην ελληνική αγορά κινητής τηλεφωνίας
Στοιχεία που παρουσιάζονται σε δημοσίευμα της “Καθημερινής της Κυριακής” δείχνουν ότι η ελληνική αγορά κινητής τηλεφωνίας βρίσκεται σε κρίση με τα κέρδη των εταιρειών να συρρικνώνονται. Σύμφωνα με την εφημερίδα, η διοίκηση της Wind Hellas παραδέχεται επισήμως ότι αντιμετωπίζει πρόβλημα εξυπηρέτησης του υπέρογκου χρέους της, ενώ η Cosmote, για πρώτη φορά στη σύντομη ιστορία της, παρουσιάζει φέτος μείωση εσόδων κατά....
5%. Τέλος, η Vodafone παρουσιάζει τα μισά κέρδη από εκείνα που παρουσίαζε πριν από τρία χρόνια, με τα έσοδά της να έχουν συρρικνωθεί κατά 300 εκατ. ευρώ ετησίως μέσα στην ίδια περίοδο.
Η κινητή τηλεφωνία συνιστά μια ώριμη βιομηχανία, η οποία θα ωριμάσει ακόμη περισσότερο ειδικά μετά και την εφαρμογή της νέας φορολογίας των υπηρεσιών κινητής τηλεφωνίας. «Τα αποτελέσματα -της νέας φορολογίας- δεν έχουν φανεί ακόμη» φέρεται να παραδέχεται στέλεχος της αγοράς, σημειώνοντας ότι οι ασκήσεις επί χάρτου έχουν δείξει ότι η αγορά θα οδηγηθεί φέτος σε κάμψη 6% – 8% μόνον από την εφαμοργή του συγκεκριμένου μέτρου.
Οι ίδιοι εκτιμούν ότι τα αυξημένα τέλη θα επηρεάσουν περισσότερο τα χρυσοφόρα εταιρικά συμβόλαια, καθώς επιβάλλεται υψηλότερη φορολογία στους μεγάλους λογαριασμούς, ενώ οι επειχειρήσεις, λόγω της κρίσης, αναζητούν τρόπους περιορισμού των δαπανών τους. «Αναμένουμε συνολική υποχώρηση της αγοράς κατά 12%», παραδέχτηκε πρόσφατα ο διευθύνων σύμβουλος της Cosmote κ. Μ. Τσαμάζ, σημειώνοντας ότι προς την κατεύθυνση αυτή, εκτός από την οικονομική κρίση και τους νέους φόρους, συμβάλλει και η μείωση κατά 20% των τελών τερματισμού στα δίκτυα κινητής που εφαρμόσθηκε από 1/1/2009. Αν συμβεί αυτό, η αγορά μέσα σε ένα έτος θα υποχωρήσει κατά 400 έως 500 εκατ. ευρώ.
Η Wind
Οι δυσκολίες που υπάρχουν φάνηκαν στον πιο αδύναμο κρίκο της αγοράς, την Wind Hellas. Η εταιρεία ξεκίνησε διαδικασία αναδιάρθρωσης του υπέρογκου χρέους της, με στόχο τη μείωσή του στα δύο δισ. ευρώ από 3,2 δισ. ευρώ που είναι σήμερα. Η μείωση του δανεισμού θα γίνει με εξαγορά των μη εγγυημένων εταιρικών ομολόγων της εταιρείας, είτε από τον βασικό της μέτοχο της κ. Ν. Σαουίρις, είτε από τρίτους επενδυτές. Ηδη έχουν ενδιαφερθεί αρκετά ιδιωτικά επενδυτικά κεφάλαια, με προεξάρχουσα την Αpax Partners, η οποία ήδη συμμετέχει εμμέσως στη Wind Hellas, μέσω της συμμετοχής της κατά 10% στη μητρική της εταιρείας Weather Investements.
Οπως φέρονται να αναφέρουν καλά πληροφορημένες πηγές, η εταιρεία χρειάζεται περισσότερα από μια σχετική μείωση του δανεισμού της. Χρειάζεται νέα κεφάλαια για την ανάπτυξη σύγχρονων δικτύων κινητής τηλεφωνίας τεχνολογίας 3ης (3G) και 4ης γενιάς (LTE) άλλα και κεφάλαια για την ανάπτυξή της στη σταθερή τηλεφωνία. Την αναγκαιότητα αυτή παραδέχθηκε ο διευθύνων σύμβουλος της επιχείρησης, κ. Εμάντ Μπαρσούν, κατά τη συνδιάσκεψη που πραγματοποιήθηκε με τους επενδυτές της επιχείρησης. Προς την κατεύθυνση αυτήν, καθοριστική αναμένεται να είναι η συμβολή του νεοαποκτηθέντος στελέχους κ. Ν. Ζαρκαλή, ο οποίος εκτιμάται ότι μέχρι το τέλος του χρόνου θα αναλάβει και το τιμόνι της επιχείρησης.
Πηγή http://www.mobiland.gr/crisis-mobile-phones/