Σκοπός του blog είναι οι αλήθειες για αυτά που συζητάμε τόσο καιρό μεταξύ μας και μας προβληματίζουν.
Επίσης όσοι επιθυμείτε να δημοσιευθεί κάποιο δικό σας κείμενο,μαρτυρία ή ντοκουμέντο μπορείτε να το στείλετε στην παρακάτω διεύθυνση.
Όσοι επιθυμείτε να επικοινωνήσετε μπορείτε να στέλνετε τα email σας και τις παρατηρήσεις σας στο amoirakagem@gmail.com

Δείτε ΕΔΩ το blog της Ένωσης συνεργατών των εταιριών "ΓΕΡΜΑΝΟΣ ΑΒΕΕ" και "COSMOTE Κινητές Τηλεπικοινωνίες Α.Ε."

Κυριακή 30 Αυγούστου 2009

ΦΠΑ με δόσεις θα πληρώνουν ελεύθεροι επαγγελματίες και επιχειρήσεις


Νέο σύστημα για την είσπραξη του ΦΠΑ από τις επιχειρήσεις και τους ελεύθερους επαγγελματίες ετοιμάζει το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών, για να αντιμετωπίζει την καταβαράθρωση των εσόδων από το ΦΠΑ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το σχέδιο προβλέπει την αποσύνδεση του χρόνου υποβολής της περιοδικής δήλωσης ΦΠΑ από την πληρωμή του, μέτρο το οποίο αναμένεται να....



δώσει «ανάσα» ρευστότητας στις επιχειρήσεις, αλλά και να περιορίσει τη φοροδιαφυγή του ΦΠΑ κυρίως μέσω των εικονικών τιμολογίων.

Ειδικότερα, οι επιτηδευματίες με την υποβολή της περιοδικής δήλωσης ΦΠΑ θα προκαταβάλλουν το 20% ή 30% του φόρου που θα πρέπει να αποδώσουν στο Δημόσιο και το υπόλοιπο ποσό θα το εξοφλούν σε δύο ή περισσότερες μηνιαίες δόσεις.

Σήμερα οι επιχειρήσεις και οι ελεύθεροι επαγγελματίες με την υποβολή της περιοδικής δήλωσης ΦΠΑ (κάθε μήνα για όσους τηρούν βιβλία γ΄ κατηγορίας και κάθε τρίμηνο για όσους τηρούν βιβλία β΄ κατηγορίας του ΚΒΣ) υποχρεούνται να καταβάλλουν ταυτόχρονα ολόκληρο το ποσό του ΦΠΑ που αναλογεί για τις συναλλαγές που έχουν πραγματοποιήσει τη συγκεκριμένη περίοδο.

Διασταυρώσεις
Όμως, οι φορολογικοί έλεγχοι και οι διασταυρώσεις αποκαλύπτουν ότι χιλιάδες επιχειρήσεις λόγω της κρίσης και των έντονων προβλημάτων ρευστότητας που αντιμετωπίζουν αποφεύγουν την άμεση καταβολή του ΦΠΑ, τον οποίο, μάλιστα, τον παρακρατούν για μεγάλο χρονικό διάστημα. Περισσότερες από 62.000 επιχειρήσεις εντοπίστηκαν μέσω των διασταυρώσεων που διενεργεί η Γενική Γραμματεία Πληροφορικών Συστημάτων να μην έχουν αποδώσει το ΦΠΑ στο πρώτο τετράμηνο του 2009.

Οι επιτηδευματίες είτε «ξεχνούν» να υποβάλλουν στην εφορία τις περιοδικές δηλώσεις είτε υποβάλλουν μηδενικές δηλώσεις ΦΠΑ ή περιορίζουν τα ποσά του ΦΠΑ που θα πρέπει να αποδώσουν στο Δημόσιο χρησιμοποιώντας εικονικά τιμολόγια με τα οποία «φουσκώνουν» τις δαπάνες τους.

«Με τις αλλαγές στο καθεστώς απόδοσης του ΦΠΑ, τις οποίες ζητούν και οι εκπρόσωποι του εμπορικού κόσμου, θα ξέρουμε τουλάχιστον ποιος μας χρωστάει και πόσα, και θα δίνουμε ένα χρονικό περιθώριο να μας τα αποδώσει», αναφέρει στην «Η» αρμόδιος παράγοντας του υπουργείου Οικονομίας.

Το νέο μέτρο αναμένεται να συνδυαστεί με το ηλεκτρονικό «δίχτυ» που απλώνει στην αγορά η εφορία προκειμένου να παρακολουθεί ημερησίως τις πάσης φύσεως συναλλαγές, να γνωρίζει ανά πάσα στιγμή τον ημερήσιο τζίρο της επιχείρησης και να περιορίσει σε μεγάλο βαθμό τη χρήση πλαστών και εικονικών τιμολογίων.

Πρόκειται για το νέο ηλεκτρονικό σύστημα που φέρει την κωδική ονομασία i-tax και το οποίο θα αρχίσει να υλοποιείται με διαδικασίες εξπρές από το τέλος Σεπτεμβρίου. Το νέο σύστημα θα κάνει χρήση των νέων τεχνολογιών, όπως είναι το Διαδίκτυο και τα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας, προκειμένου να εντοπίζει συναλλαγές των επιχειρήσεων που εμφανίζουν υψηλό βαθμό επικινδυνότητας για φοροδιαφυγή.

Οι ταμειακές μηχανές και οι μηχανισμοί έκδοσης τιμολογίων όλων των επιχειρήσεων της χώρας θα συνδέονται online με τη Γενική Γραμματεία Πληροφορικών Συστημάτων. Με τον τρόπο αυτό, κάθε φορά που εκδίδεται κάποιο τιμολόγιο ή απόδειξη θα ελέγχεται άμεσα η εγκυρότητα του παραστατικού, αλλά και ο συνολικός τζίρος των επιχειρήσεων, ώστε να μπορεί να ελεγχθεί ο αποδιδόμενος ΦΠΑ.

Σύμφωνα με το σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών, μόλις ολοκληρωθεί η νέα ηλεκτρονική υπηρεσία θα κληθούν όλες οι επιχειρήσεις να προσαρμόσουν το λογισμικό τους έτσι ώστε κάθε φορά που θα δίνουν εντολή έκδοσης για κάποιο τιμολόγιο, η εντολή αυτή να «φεύγει» on line για το ηλεκτρονικό λογιστήριο της ΓΓΠΣ, το οποίο θα «υποδέχεται» και θα αποθηκεύει τα ηλεκτρονικά αντίγραφα των παραστατικών. Με τον τρόπο αυτόν θα επιτυγχάνεται:

Η ασφαλής πιστοποίηση της γνησιότητας των εκδιδομένων στοιχείων, αφού η ΓΓΠΣ θα μπορεί να έχει άμεση και πλήρη ενημέρωση για τα στοιχεία κάθε νέου τιμολογίου και τις συνολικές ημερήσιες εισπράξεις λιανικής

Η δυνατότητα ελέγχου - επαλήθευσης της γνησιότητας των εκδοθέντων και αποθηκευθέντων στοιχείων, αφού η ΓΓΠΣ θα μπορεί ανά πάσα στιγμή να προχωρεί στον άμεσο έλεγχο της εγκυρότητας των εμπλεκομένων ΑΦΜ για την έκδοση ενός τιμολογίου και συνεπώς να περιορίζει δραστικά την έκδοση πλαστών τιμολογίων.

Η διευκόλυνση του ελεγκτικού μηχανισμού της διασταύρωσης των στοιχείων.

ΜΑΡΙΑ ΒΟΥΡΓΑΝΑ