Σκοπός του blog είναι οι αλήθειες για αυτά που συζητάμε τόσο καιρό μεταξύ μας και μας προβληματίζουν.
Επίσης όσοι επιθυμείτε να δημοσιευθεί κάποιο δικό σας κείμενο,μαρτυρία ή ντοκουμέντο μπορείτε να το στείλετε στην παρακάτω διεύθυνση.
Όσοι επιθυμείτε να επικοινωνήσετε μπορείτε να στέλνετε τα email σας και τις παρατηρήσεις σας στο amoirakagem@gmail.com

Δείτε ΕΔΩ το blog της Ένωσης συνεργατών των εταιριών "ΓΕΡΜΑΝΟΣ ΑΒΕΕ" και "COSMOTE Κινητές Τηλεπικοινωνίες Α.Ε."

Σάββατο 29 Αυγούστου 2009

Τριάντα χιλιάδες επιχειρήσεις στα...νύχια του Τειρεσία σε 1 μήνα.


Όλο και πιο δραματική γίνεται η κατάσταση στην αγορά με τα... φέσια να πέφτουν σύννεφο... Σύμφωνα με πληροφορίες, μόνο τον περασμένο μήνα μπήκαν στη... μαύρη λίστα του Τειρεσία, 30.000 επιχειρηματίες, οι οποίοι δεν κατάφεραν να καλύψουν τις επιταγές τους.
Καλπάζων είναι και ο ρυθμός των... λουκέτων επιχειρήσεων. Τα στοιχεία του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου της Αθήνας δείχνουν ότι .....



μόνο το πρώτο εξάμηνο του έτους διαγράφηκαν από τα μητρώα του ΒΕΑ 1.165 μεταποιητικές επιχειρήσεις, ενώ οι εγγραφές ήταν μόλις 925. Σημειώνεται δε, πως πολλοί επιχειρηματίες δεν δηλώνουν το «κλείσιμο» της εταιρίας τους στα επιμελητήρια, οπότε ο αριθμός των «λουκέτων» είναι πολλαπλάσιος.

Για «καταστροφή» κάνει λόγο ο πρόεδρος του ΒΕΑ Π. Ραβάνης, ο οποίος και για τους πλέον δύσπιστους καταθέτει και την ακόλουθη δική του μαρτυρία: «Περπατώντας στο τμήμα της Λεωφόρου Κηφισίας από το ύψος της Λεωφόρου Αλεξάνδρας μέχρι το γηροκομείο μέτρησα 35 ενοικιαστήρια σε καταστήματα. Σε απόσταση, δηλαδή μόνο 500 μέτρων».

Ο κ. Ραβάνης απέστειλε χθες επιστολή στα υπουργεία Οικονομίας και Οικονομικών και Ανάπτυξης, στην Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων Ελλάδας, στην Τράπεζα της Ελλάδας και στην Ένωση Ελληνικών Τραπεζών επισημαίνοντας για μία άλλη φορά «το πρόβλημα της έλλειψης ρευστότητας στην αγορά, όπως εκδηλώνεται με την τεράστια και συνεχιζόμενη αύξηση του φαινομένου των ακάλυπτων και μεταχρονολογημένων επιταγών. Πρόβλημα το οποίο είναι ήδη πολύ σοβαρό και δυστυχώς προβλέπεται να γίνεται εκρηκτικό το αμέσως επόμενο διάστημα».

Έγκυρες πληροφορίες αναφέρουν ότι μόνο τον περασμένο μήνα μπήκαν στο Σύστημα Αθέτησης Υποχρεώσεων ? Σ.Α.Υ της Τειρεσίας Α.Ε. περί τους 30.000 επιχειρηματίες, οι οποίοι άφησαν ακάλυπτες τις επιταγές τους. Αδυνατούσαν να βρουν τα χρήματα αφού οι δουλειές τους δεν πάνε καθόλου καλά. Η ζήτηση έχει πέσει στο... ναδίρ και οι επιχειρηματίες δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους.

Ο κ. Ραβάνης στην επιστολή του τονίζει ότι «εν μέσω της κρισιακής κατάστασης που βρίσκεται η οικονομία, με την έλλειψη ρευστότητας και την αδυναμία πολύ μεγάλου ποσοστού επιχειρήσεων να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους κάλυψης εγκαίρως των επιταγών που έχουν εκδώσει, υπάρχει ο σοβαρότατος κίνδυνος το επόμενο διάστημα ένα μεγάλο μέρος του επιχειρηματικού δυναμικού της χώρας να βρίσκεται καταγεγραμμένο στο σχετικό Σύστημα Αθέτησης Υποχρεώσεων ? Σ.Α.Υ. («μαύρη λίστα») της ΤΕΙΡΕΣΙΑΣ Α.Ε. με συνέπεια την αδυναμία συνέχισης της επιχειρηματικής τους δραστηριότητας και την ανατροφοδότηση της κρίσης. Η καταστροφική αυτή εξέλιξη και προοπτική επιτάσσει να ληφθούν άμεσα μέτρα αντιμετώπισης της κατάστασης όπως διαμορφώνεται για να αποτραπεί η περαιτέρω επιδείνωση της κρίσης της ελληνικής οικονομίας», λέει ο πρόεδρος του ΒΕΑ.

Προτείνει λοιπόν, στο θέμα που σχετίζεται με τη λειτουργία του Σ.Α.Υ. της Τειρεσίας Α.Ε. «να διαγράφεται από το Σύστημα ο εκδότης της επιταγής που σφραγίστηκε εφόσον εκείνο σε διάστημα έξι μηνών από την ημερομηνία έκδοσής της την εξοφλεί κανονικά και προσκομίζει στην τράπεζα το αντίστοιχο στέλεχος».

Ο κ. Ραβάνης θεωρεί ότι μία τέτοια ρύθμιση για το διάστημα που διαρκεί η κρίση θα δώσει «πολύτιμη ανάσα στην αγορά μειώνοντας σε σημαντικό βαθμό της συνέπειες της κρίσης».



Χρ. Κολώνας

Πηγή http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=15454&subid=2&pubid=15041172