Σάββατο 29 Αυγούστου 2009
ΑΠΟ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟ ΤΑ ΧΕΙΡΟΤΕΡΑ ΛΟΓΩ ΑΚΑΛΥΠΤΩΝ ΕΠΙΤΑΓΩΝ
Δρόμοι γεμάτοι λουκέτα και ξενοίκιαστα μαγαζιά
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΜΑΡΙΑ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Λουκέτο στα καταστήματα και τις επιχειρήσεις τους αναγκάζονται να βάλουν ολοένα και περισσότεροι έμποροι, καθώς η αγορά εξακολουθεί να δέχεται ισχυρά πλήγματα από την οικονομική κρίση. Οι επιχειρηματίες, μικροί και μεγάλοι, παρακολουθούν με αγωνία την πτώση που καταγράφουν τζίρος και κατανάλωση και χαρακτηρίζουν «πρωτοφανείς» τις διαστάσεις που έχει πάρει το φαινόμενο των ξενοίκιαστων καταστημάτων και επαγγελματικών χώρων. Τουλάχιστον 24% περισσότερες επιχειρήσεις έχουν κλείσει φέτος στην Αθήνα, ενώ εξίσου δραματική είναι η κατάσταση στον Πειραιά, όπου έχουν ήδη
κλείσει 2656 επιχειρήσεις.
Η κατάσταση, όπως προβλέπουν, αναμένεται να χειροτερέψει από τον Σεπτέμβριο, καθώς η βόμβα των ακάλυπτων επιταγών εκτιμάται ότι θα προκαλέσει αλυσιδωτές επιπτώσεις οδηγώντας ενδεχομένως σε αδράνεια, εκτός από τα εμπορικά καταστήματα, και επιχειρήσεις από τον χώρο των εισαγωγών και τη μεταποίηση.
Κλείνουν περισσότερες απ΄ όσες ανοίγουν
«Για πρώτη φορά σε επτά περιοχές της χώρας κλείνουν περισσότερες επιχειρήσεις από αυτές που ανοίγουν”, παρατηρεί ο κ. Νίκος Σκορίνης, γενικός γραμματέας της Συνομοσπονδίας των επαγγελματοβιοτεχνών. Πρόκειται για τη Βοιωτία, τη Θεσσαλονίκη, τον Έβρο, την Καρδίτσα, την Καστοριά, την Ιθάκη και την Κοζάνη, όπου στο πρώτο τετράμηνο του 2009 άνοιξαν 1.502 επιχειρήσεις, ενώ έκλεισαν 2.597. «Πρόκειται για τάση που καταγράφεται σε όλη τη χώρα, όπου μειώνεται ο αριθμός των νέων επιχειρήσεων και αυξάνεται συνεχώς ο αριθμός όσων κλείνουν. Στο πρώτο τετράμηνο του έτους άνοιξαν 14.500 νέες επιχειρήσεις και έκλεισαν 12.050, ενώ μέχρι πρότινος για κάθε επιχείρηση που έκλεινε, άνοιγαν 2-2,5 εταιρείες.
Χειρότερα μετά τις εκπτώσεις
«Μετά τις εκπτώσεις η κατάσταση θα επιδεινωθεί, καθώς οι έμποροι έχουν μεταθέσει την αποπληρωμή των υποχρεώσεών τους για το τετράμηνο Σεπτεμβρίου- Δεκεμβρίου», παρατηρεί ο κ. Βασίλης Κορκίδης, πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Πειραιά, ο οποίος έχει ήδη καταγράψει 56 λουκέτα σε καταστήματα στο κέντρο της πόλης και 48 σε συνοικιακούς δρόμους. Αναγκάζονται να κάνουν επιλεκτική αποπληρωμή των υποχρεώσεών τους», δηλώνει ο κ. Κορκίδης. Όπως επισημαίνει, ακόμη και η κάλυψη των ασφαλιστικών υποχρεώσεων των εμπόρων στο Ταμείο τους έχει πέσει στο 50%, από 75% που ήταν πριν ξεσπάσει η οικονομική κρίση.
Δύσκολα και στις περιφερειακές αγορές
«Με την οικονομική κρίση οι δουλειές έπεσαν. Καταχρεωθήκαμε και αναγκαστήκαμε να κλείσουμε. Δεν πήγαινε άλλο», δηλώνει ο κ. Γιώργος Ορφανός, ο οποίος έκλεισε το οικογενειακό ψητοπωλείο «Τα Φρυγαδέλια» που λειτουργούσε η κόρη του, Παρθένα Ορφανού, στην οδό Παλαμηδίου στον Πειραιά. «Κλείσαμε λίγο πριν από το Πάσχα. Οι δουλειές άρχισαν να πέφτουν πολύ από πέρυσι το καλοκαίρι». Πλήγμα δέχονται και οι έμποροι στο κέντρο της Αθήνας, αλλά και στις περιφερειακές αγορές, όπως είναι το Χαλάνδρι, το Μαρούσι, η Νέα Ιωνία και το Νέο Ψυχικό. «Δείτε πόσα ενοικιαστήρια υπάρχουν αυτή την εποχή σε καταστήματα και επαγγελματικούς χώρους κατά μήκος της Κηφισίας, από την Αλεξάνδρας μέχρι εκεί που ήταν παλιότερα ο “Φλόκας”», παρατηρεί ο κ. Παύλος Ραβάνης, πρόεδρος του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Αθήνας. «Τουλάχιστον 15 μαγαζιά είναι κλειστά». Μειώνουν 30% τις παραγγελίες τους
Κατά τον κ. Ραβάνη, η κατάσταση στο λιανεμπόριο θα επιδεινωθεί τους επόμενους μήνες. Οι παραγγελίες των λιανεμπόρων προς τους εγχώριους προμηθευτές τους έχουν ήδη μειωθεί κατά 30%, ενώ παρόμοιες είναι οι εξελίξεις στον χώρο των εισαγωγικών επιχειρήσεων. «Φοβούνται ότι δεν θα έχουν κατανάλωση», δηλώνει ο κ. Ραβάνης και προβλέπει ότι μετά τον Σεπτέμβριο οι επιχειρήσεις θα δεχτούν σοβαρό χτύπημα από τις ακάλυπτες επιταγές. «Κυκλοφορούν χιλιάδες επιταγές των πεντακοσίων, χιλίων και δύο χιλιάδων ευρώ, οι οποίες αλλάζουν χέρια χωρίς να πληρώνονται. Πόσο μπορεί να κρατήσει αυτή η κατάσταση;». Μάλιστα, σύμφωνα με έρευνα της εταιρείας Μarc για το ΒΕΑ, 8.500 μικροί και πολύ μικροί επιχειρηματίες δήλωσαν ότι οι εταιρείες τους κινδυνεύουν με κλείσιμο. «Υπό τις παρούσες συνθήκες ο αριθμός αυτός έχει αυξηθεί», εκτιμά ο κ. Ραβάνης, πρόβλεψη που στηρίζεται και στη συρρίκνωση της διαφοράς μεταξύ των νέων εταιρειών και αυτών που διαγράφηκαν από το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο. Στο πρώτο εξάμηνο του έτους διαγράφηκαν από το ΒΕΑ 1.500 επιχειρήσεις, ενώ στο αντίστοιχο περυσινό διάστημα οι διαγραφές ήταν 1.100.
100.000 νέες απολύσεις σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις
Αύξηση των διαγραφών βλέπει και το Εμπορικό και Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος. Ενώ το 2008 είχαν διαγραφεί συνολικά 2.166 εταιρείες, στο πρώτο εξάμηνο φέτος ο αριθμός των εγγεγραμμένων στο ΕΒΕΑ επιχειρήσεων που έκλεισαν, έχει ήδη φτάσει τις 1.205, εξέλιξη που οδηγεί τον πρόεδρό του κ. Κωνσταντίνο Μίχαλο να προβλέπει ότι «τα πράγματα είναι εξαιρετικά δύσκολα» και ότι «η κρίση θα είναι σφοδρότερη». Άλλωστε, σύμφωνα με έρευνα της ΓΣΕΒΕΕ, μέχρι το τέλος του έτους αναμένεται να χαθούν ακόμη 100.000 θέσεις εργασίας σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
http://www.tanea.gr