Σκοπός του blog είναι οι αλήθειες για αυτά που συζητάμε τόσο καιρό μεταξύ μας και μας προβληματίζουν.
Επίσης όσοι επιθυμείτε να δημοσιευθεί κάποιο δικό σας κείμενο,μαρτυρία ή ντοκουμέντο μπορείτε να το στείλετε στην παρακάτω διεύθυνση.
Όσοι επιθυμείτε να επικοινωνήσετε μπορείτε να στέλνετε τα email σας και τις παρατηρήσεις σας στο amoirakagem@gmail.com

Δείτε ΕΔΩ το blog της Ένωσης συνεργατών των εταιριών "ΓΕΡΜΑΝΟΣ ΑΒΕΕ" και "COSMOTE Κινητές Τηλεπικοινωνίες Α.Ε."

Σάββατο 29 Αυγούστου 2009

Πώς θα γίνεται συνέταιρος της.......ΔΕΗ...???


Ρεπορτάζ : Καρολίνα Παπακώστα
(από ΤΑ ΝΕΑ)

«Ήταν μια επένδυση με ευνοϊκούς οικονομικούς όρους, εξασφαλισμένο πελάτη και προϊόν με υψηλή τιμή πώλησης» λέει στα «ΝΕΑ» ο κ. Γιάννης Λεμονής, αναφερόμενος στο φωτοβολταϊκό πάρκο που διαθέτει στο Δίστομο Βοιωτίας και παράγει ρεύμα το οποίο πουλά στη ΔΕΗ. O επιχειρηματίας, του οποίου... η κύρια δραστηριότητα είναι η παραγωγή σκυροδέματος, αποφάσισε το καλοκαίρι του 2006 μαζί με τον ξάδελφό του να μπουν σε έναν καινούργιο και πολλά υποσχόμενο, όπως τον χαρακτηρίζει, χώρο, τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και συγκεκριμένα τα φωτοβολταϊκά. «Το αρχικό κεφάλαιο που χρειαστήκαμε ήταν ....





500.000 ευρώ για ένα πάρκο ισχύος 100 ΚW, εκ των οποίων τα μισά χρήματα δίνει το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών με επιδότηση», αναφέρει. Θεωρεί ότι πρόκειται για μια επενδυτική κίνηση που αξίζει. Όπως σημειώνει, «σε πέντε χρόνια υπολογίζουμε ότι θα κάνουμε απόσβεση του κεφαλαίου μας και τα υπόλοιπα δεκαπέντε, μιας και το συνολικό συμβόλαιο με τον ΔΕΣΜΗΕ είναι εικοσαετές, θα βγάζουμε καθαρό κέρδος». Σε μηνιαία βάση το πάρκο τούς αποφέρει κέρδος 1.000 με 1.500 ευρώ. Το σημαντικότερο είναι ότι πρόκειται για κέρδος χωρίς κόπο και έξοδα, «δεν έχει προσωπικό και το κόστος συντήρησης είναι πολύ μικρό, αφού δεν ξεπερνά τα 200 ευρώ τον μήνα. Μπορείς μάλιστα να παρακολουθείς την απόδοσή του και από απόσταση, μέσω Διαδικτύου. Ο ξάδελφός μου, που είναι κάτοικος Αθηνών, το παρακολουθεί από τον υπολογιστή του μέσω του μόντεμ που έχουμε εγκαταστήσει στον μετρητή της ΔΕΗ στο πάρκο», λέει ο κ. Λεμονής. Ο κ. Δημήτρης Πίτσος έχει τέσσερα πάρκα των 100 ΚW στο Δίστομο και τα φωτοβολταϊκά είναι η κύρια επιχειρηματική του δραστηριότητα. «Από τη στιγμή που θα ξεμπερδέψεις με τη γραφειοκρατία, η οποία είναι εξαιρετικά περίπλοκη, η διαδικασία είναι εύκολη. Ισιώνεις το οικόπεδο και υπογράφεις συμβόλαιο με μια εταιρεία εγκατάστασης που αναλαμβάνει τα υπόλοιπα. Μέσα σε περίπου έναν μήνα τα πάντα είναι έτοιμα και σε 2- 3 εβδομάδες συνδέεσαι με το δίκτυο της ΔΕΗ», επισημαίνει. Τα οφέλη για όσους επιλέξουν να ξεκινήσουν μια επιχείρηση τέτοιου τύπου είναι αρκετά. Το κυριότερο είναι οι οικονομικές απολαβές, αφού μπορούν να πουλούν την ενέργεια που παράγουν στη ΔΕΗ προς 0,45 λεπτά ανά kwh. Σύμφωνα με τον κ. Γιώργο Σιδέρη, υπεύθυνο της ΔΕΗ για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας στην περιφέρεια Λιβαδειάς, «το κέρδος δεν είναι διόλου ευκαταφρόνητο. Φτάνει τα 54.000 με 55.000 ευρώ ετησίως για τα πάρκα ισχύος 100 ΚW και τα 12.000 ευρώ τον χρόνο γι΄ αυτά των 20 ΚW». Τονίζει ότι «στη ΔΕΗ έχουν τη δυνατότητα να πουλούν ενέργεια ακόμη και όσοι έχουν φωτοβολταϊκά ισχύος μέχρι και 10 ΚW, που τοποθετούνται στα σπίτια, προς 0,55 λεπτά ανά kwh». Βέβαια, ο κ. Πίτσος τονίζει ότι «τα φωτοβολταϊκά δεν είναι μια επένδυση από την οποία θα γίνεις πλούσιος. Το θετικό είναι πως είναι σταθερή επειδή έχεις σίγουρο αγοραστή τη ΔΕΗ». Ένα ακόμη πλεονέκτημα που εξασφαλίζει ότι όσοι πουλούν ρεύμα στη ΔΕΗ βγαίνουν κερδισμένοι είναι πως τα φωτοβολταϊκά φτάνουν στο μέγιστο της απόδοσής τους, όταν το δίκτυο της ΔΕΗ παρουσιάζει τις μεγαλύτερες ανάγκες για ενέργεια, δηλαδή το μεσημέρι και το καλοκαίρι, που είναι οι ώρες αιχμής. Η παραγωγή για οικιακή κατανάλωση πάντως προς το παρόν δεν συμφέρει, όπως παραδέχεται ο υπεύθυνος της ΔΕΗ, εκτός αν πρόκειται για σπίτι πολύ απομακρυσμένο από κατοικημένη περιοχή.