Σκοπός του blog είναι οι αλήθειες για αυτά που συζητάμε τόσο καιρό μεταξύ μας και μας προβληματίζουν.
Επίσης όσοι επιθυμείτε να δημοσιευθεί κάποιο δικό σας κείμενο,μαρτυρία ή ντοκουμέντο μπορείτε να το στείλετε στην παρακάτω διεύθυνση.
Όσοι επιθυμείτε να επικοινωνήσετε μπορείτε να στέλνετε τα email σας και τις παρατηρήσεις σας στο amoirakagem@gmail.com

Δείτε ΕΔΩ το blog της Ένωσης συνεργατών των εταιριών "ΓΕΡΜΑΝΟΣ ΑΒΕΕ" και "COSMOTE Κινητές Τηλεπικοινωνίες Α.Ε."

Σάββατο 22 Αυγούστου 2009

Χωρίς άμυνες η οικονομία στην επερχόμενη ύφεση


Τα χειρότερα έπονται για νοικοκυριά - επιχειρήσεις με καταβολή φόρων από το πακέτο του Ιουνίου

Σωτηρης Nικας

Η πραγματική οικονομία υποφέρει και όλα τα στοιχεία δείχνουν ότι η ύφεση θα «χτυπήσει» και την Ελλάδα φέτος, ενώ ο προϋπολογισμός έχει ήδη εκτροχιαστεί από το πρώτο εξάμηνο του έτους. Στο σκηνικό αυτό η κυβέρνηση είναι αναγκασμένη τους εναπομείναντες μήνες του 2009 να βρει τα απαιτούμενα έσοδα για να καλυφθούν οι «τρύπες» του φετινού προϋπολογισμού και να καταρτίσει έναν νέο, μέσω του οποίου θα επιτυγχάνεται και μάλιστα ταχέως η δημοσιονομική προσαρμογή.

Παρά τις όποιες παρεμβάσεις (μέσω εγγυήσεων του Δημοσίου, ΕΣΠΑ, ΤΕΜΠΜΕ κ.λπ.) η αγορά δείχνει ότι έχει επηρεαστεί πολύ περισσότερο απ’ ό,τι αναμενόταν από την οικονομική κρίση. Οι επιχειρηματίες ζητούν ακόμα περισσότερες διευκολύνσεις, την ώρα που στο υπουργείο Οικονομίας προσπαθούν να βρουν τον τρόπο με τον

οποίο θα αποφύγουν νέους φόρους για να σώσουν τον προϋπολογισμό.

Ολα όμως δείχνουν ότι το φθινόπωρο, οπότε και αναμένεται να εφαρμοστούν πλήρως τα εισπρακτικά μέτρα του Ιουνίου, η αγορά θα «στεγνώσει». Αυτό γιατί, από τη μία πλευρά θα πρέπει να καταβληθούν οι νέοι φόροι και από την άλλη -όπως παραδέχονται και στο οικονομικό επιτελείο- οι επιπτώσεις της κρίσης θα ενταθούν, αφού στην Ελλάδα έρχονται με χρονική υστέρηση σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη.

Ηδη, στο δεύτερο τρίμηνο του έτους ο ρυθμός ανάπτυξης συρρικνώθηκε κατά 0,2% για πρώτη φορά από το 1993. Η πτώση της ιδιωτικής κατανάλωσης, η συνεχιζόμενη κάμψη των επενδύσεων και η υποχώρηση των εξαγωγών ήταν οι λόγοι που παρέσυραν σε αρνητικά επίπεδα την ανάπτυξη, ενώ στο υπουργείο Οικονομίας εκφράζουν πλέον τους φόβους τους ότι η εικόνα θα είναι παρόμοια για ολόκληρο το έτος.

Η σημαντική επιβράδυνση της χρηματοδότησης των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων από τις τράπεζες είναι ενδεικτική της συρρίκνωσης του ΑΕΠ στο δεύτερο τρίμηνο, αλλά και των δυσκολότερων ημερών που έρχονται για την αγορά. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία που έχει ανακοινώσει η Τράπεζα της Ελλάδος, η πιστωτική επέκταση σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά διαμορφώθηκε στο 7,6% τον Ιούνιο, από 9,4% τον Μάιο του 2009 και 15,9% τον Δεκέμβριο του 2008.

Η χρηματοδότηση προς τις εγχώριες επιχειρήσεις τον Ιούνιο του 2009 επιβραδύνθηκε σε 8,8% από 11,4% τον προηγούμενο μήνα και 18,7% τον Δεκέμβριο του 2008, ενώ ο ετήσιος ρυθμός της πιστωτικής επέκτασης στα νοικοκυριά υποχώρησε σε 6,2%, έναντι 7,3% τον Μάιο του 2009 και 12,8% τον περασμένο Δεκέμβριο. Αυτό σημαίνει ότι η ιδιωτική κατανάλωση κατέγραψε μεγάλη πτώση, ενώ και οι επιχειρήσεις δεν διέθεσαν κεφάλαια για επενδύσεις. Μάλιστα, η εικόνα του ΑΕΠ θα ήταν χειρότερη εάν δεν γίνονταν και οι δημόσιες δαπάνες και επενδύσεις, για να στηριχθεί η ελληνική οικονομία.

Εκτός της επιβράδυνσης της πιστωτικής επέκτασης, οι ακάλυπτες επιταγές τον Ιούλιο παρουσίαζαν αύξηση 190% και ανήλθαν στα επίπεδα-ρεκόρ των 2 δισ. ευρώ, με την αγορά να «ασφυκτιά». Επιδείνωση όμως σημειώνεται σε όλους τους δείκτες που σχετίζονται με το ΑΕΠ. Η βιομηχανική παραγωγή υποχώρησε τον Ιούνιο κατά 11,4% σε σχέση με τον ίδιο περυσινό μήνα, ο τζίρος στο λιανικό εμπόριο κατέγραψε πτώση 13,8% τον Μάιο, ο κύκλος εργασιών του χονδρικού εμπορίου μειώθηκε κατά 9% στο πρώτο τρίμηνο του έτους και οι εξαγωγές υποχώρησαν κατά 20,7% τον Ιούλιο.

Μέσα σε αυτό το δυσμενές οικονομικό κλίμα, ιδιώτες και επιχειρηματίες θα κληθούν τους επόμενους μήνες να πληρώσουν εκ νέου για να «σώσουν» τον προϋπολογισμό. Ο υπουργός Οικονομίας κ. Γ. Παπαθανασίου έχει δηλώσει ότι τα μέτρα του Ιουνίου θα αποδώσουν τα αναμενόμενα έσοδα (1,9 δισ. ευρώ), αντισταθμίζοντας τις απώλειες από τον ΦΠΑ (τον Ιούλιο εκτιμάται ότι μειώθηκαν εκ νέου κατά 6-6,5%), τα έσοδα των τελωνείων, τα έσοδα από μεταβιβάσεις ακινήτων κ.λπ.

Τα μέτρα αυτά αφορούν:

1. Το ετήσιο τέλος κυκλοφορίας για τα σκάφη αναψυχής άνω των 10 μέτρων και τα ιστιοπλοϊκά άνω των 15 μέτρων, που ελλιμενίζονται σε ελληνικούς λιμένες και στην εφάπαξ έκτακτη εισφορά στους ιδιοκτήτες τους.

2. Τον ετήσιο ειδικό φόρο σε επιβατικά αυτοκίνητα και μοτοσικλέτες μεγάλου κυβισμού από 150 ευρώ για 1929 κ.ε. έως 650 ευρώ για αυτοκίνητα με κυβισμό πάνω από 5001 κ.ε. Το ποσό αυτό θα καταβληθεί μαζί με τα τέλη κυκλοφορίας του 2010.

3. Την αύξηση του ΕΦΚ Βενζίνης από 359 ευρώ σε 410 ευρώ το χιλιόλιτρο. Η συνολική αύξηση στη λιανική τιμή θα είναι 6 λεπτά περίπου ανά λίτρο.

4. Την αναπροσαρμογή του τρόπου υπολογισμού των τελών συνδρομητών κινητής τηλεφωνίας ανάλογα με το ποσό του μηνιαίου λογαριασμού, που γίνεται ήδη από την 1 Αυγούστου.

5. Τη ρύθμιση των ημιυπαίθριων χώρων, που από τον Σεπτέμβριο αναμένεται να ξεπεραστούν τα νομικά προβλήματα.

6. Την κατάργηση του αφορολόγητου ορίου στα κέρδη από λαχεία, λαχειοφόρες ομολογίες, λαχειοφόρες αγορές και παιχνίδια, τα οποία προκύπτουν από κληρώσεις που γίνονται στην Ελλάδα, καθώς και τα κέρδη από τα κάθε είδους στοιχήματα προκαθορισμένης ή μη απόδοσης που γίνονται στην Ελλάδα.

Συντάξεις Δημοσίου

Αμεσα θα πρέπει να θεσπίσει η Ελλάδα νόμο για την εξίσωση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης μεταξύ των αντρών και των γυναικών που εργάζονται στο Δημόσιο, τα Σώματα Ασφαλείας και τον Στρατό. Μετά τις πληροφορίες ότι η Κομισιόν ετοιμάζεται να απορρίψει το ελληνικό αίτημα για σταδιακή εξίσωση των ορίων ηλικίας, η εκπρόσωπος Τύπου του αρμόδιου για την Απασχόληση και τις Κοινωνικές Υποθέσεις επιτρόπου κ. Σπίντλα δήλωσε ότι η Ελλάδα βρίσκεται «αυτή τη στιγμή στη διαδικασία αναζήτησης λύσεων για τη βαθμιαία (σταδιακή) εξίσωση του χρόνου εξόδου ανδρών και γυναικών εργαζομένων στον δημόσιο τομέα». Μια διαδικασία την οποία η Κομισιόν υποστηρίζει. Οπως συμπλήρωσε όμως η ίδια, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή «δεν έχει πάρει μέχρι σήμερα οποιαδήποτε απόφαση γι’ αυτό το ζήτημα. Η Επιτροπή περιμένει να της ανακοινωθεί επίσημα ο νέος νόμος που θα εφαρμόζει τη σχετική απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου».

Η ίδια εκπρόσωπος υποστήριξε ότι «είναι επείγον να θεσπίσει η Ελλάδα ένα τέτοιο νόμο», δηλαδή η εξίσωση χρόνου εξόδου στη σύνταξη ανδρών - γυναικών, ενώ συμπλήρωσε ότι «η Επιτροπή θα αναγκασθεί να συνεχίσει τη διαδικασία επί παραβάσει της σχετικής κοινοτικής νομοθεσίας στην περίπτωση που η Ελλάδα δεν υλοποιήσει γρήγορα την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου». Μάλιστα, διευκρίνισε ότι η κυβέρνηση έχει μια άτυπη διορία ακόμη δύο με τρεις μήνες, για να καταθέσει το σχετικό νομοσχέδιο.

Σημειώνεται ότι η Κομισιόν είχε απορρίψει αίτημα της Ιταλίας για σταδιακή εξίσωση των ορίων ηλικίας. Εν τω μεταξύ, έντονη ήταν η αντίδραση της ΑΔΕΔΥ, που επισήμανε ότι η οποιαδήποτε απόπειρα αύξησης των ορίων συνταξιοδότησης των γυναικών στο Δημόσιο αποτελεί αιτία πολέμου. Η δημοσιοϋπαλληλική οργάνωση επιρρίπτει ευθύνες στην κυβέρνηση, επισημαίνοντας πως «η τακτική της μη αμφισβήτησης του πυρήνα της απόφασης του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου οδήγησε στο ναυάγιο της σχετικής διαβούλευσης με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_economy_100038_22/08/2009_326448