Πέμπτη 20 Αυγούστου 2009
ΟΤΕ : «Μπαλάκι» μεταξύ Citigroup και Deutsche Βank
Του Δημήτρη Παφίλα
Σε «βαρίδια» του χρηματιστηρίου έχουν εξελιχθεί πλέον οι μετοχές του ΟΤΕ και της ΟΠΑΠ. Από την αρχή του χρόνου είναι οι μοναδικοί τίτλοι του δείκτη FTSE 20 που καταγράφουν απώλειες 15,7% και 21,6% αντίστοιχα. Όπως θα δούμε, η μετοχή του ΟΤΕ έχει γίνει «μπαλάκι» μεταξύ δυο ξένων οίκων οι οποίοι εναλλάσονται μεταξύ τους στην θέση αγοραστών και πωλητών.
Σε ότι αφορά, όμως, την ΟΠΑΠ τα πράγματα είναι λίγο πολύ ξεκάθαρα : Η ίδια η διοίκηση δήλωσε ότι, ενδέχεται να μην πραγματοποιήσει τους στόχους του 2009. Η πίεση από την φορολογία των κερδών, η απαγόρευση του καπνίσματος στα πρακτορεία και η περαιτέρω ανάπτυξη των ανταγωνιστών στο online στοίχημα δημιουργούν ένα εκρηκτικό «μείγμα» για τον ΟΠΑΠ. Γι αυτό εξάλλου η διοίκηση επιχειρεί να βρει διέξοδο σε νέα παιχνίδια ή να ανακτήσει χαμένα έσοδα με την επαναφορά του «Ξυστό». Υπό αυτά τα δεδομένα είναι σαφές ότι για ορισμένοι ξένοι θεσμικοί έχουν αναθεωρήσει την στρατηγική τους.
ΟΤΕ : Στο έλεος των ξένων οίκων Ο ΟΤΕ, όμως, παραμένει ο μεγάλος «ασθενής» του ελληνικού χρηματιστηρίου καθώς οι Γερμανοί αγόρασαν στα 26- 27 ευρώ, ενώ την ίδια ώρα η μετοχή του ΟΤΕ παραμένει προκλητικά καθηλωμένη πέριξ των 10 ευρώ.
Σε σχέση με τα μεγέθη του, η μετοχή του ΟΤΕ παραμένει υποτιμημένη.
Παρά λοιπόν τις ανησυχίες των αναλυτών σχετικά με την επιβολή τέλους στην κινητή τηλεφωνία, ο οργανισμός τηλεπικοινωνιών παραμένει ασυναγώνιστος τόσο από πλευράς δικτύου, όσο και από πλευράς υπηρεσιών. Και το παραπάνω αποτελεί κοινό τόπο για όποιον επισκεφθεί ένα κατάστημα οποιασδήποτε ιδιωτικής τηλεφωνίας. Επιπλέον, ο ΟΤΕ κατέγραψε το κόστος για την εθελούσια έξοδο, έτσι τα επόμενα τρίμηνα αναμένεται να εμφανίσει λιγότερα έξοδα Τις πταίει λοιπόν ; Σύμφωνα με πληροφορίες από χρηματιστηριακές πηγές, δυο ξένοι οίκοι ασχολούνται ιδιαίτερα με την μετοχή του ΟΤΕ : Η αμερικανική Citigroup και η Γερμανική Deutsche Bank. ( Λονδίνο ) >Όπως λέγεται καθημερινά, οι μεν αμερικανοί είναι αγοραστές στην μετοχή ενω οι Γερμανοί πωλητές. Μάλιστα, οι δυο ξένοι εναλάσσονται μεταξύ τους στην θέση αγοραστών και πωλητών. Η διαδικασία επαναλαμβάνεται καθημερινά μέσω τριών ελληνικών χρηματιστηριακών ( θυγατρικές τραπεζών ) οι οποίες και λαμβάνουν τις εντολές από τους δυο ξένους οίκους.
Πηγή Εφημερίδα ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ