Σκοπός του blog είναι οι αλήθειες για αυτά που συζητάμε τόσο καιρό μεταξύ μας και μας προβληματίζουν.
Επίσης όσοι επιθυμείτε να δημοσιευθεί κάποιο δικό σας κείμενο,μαρτυρία ή ντοκουμέντο μπορείτε να το στείλετε στην παρακάτω διεύθυνση.
Όσοι επιθυμείτε να επικοινωνήσετε μπορείτε να στέλνετε τα email σας και τις παρατηρήσεις σας στο amoirakagem@gmail.com

Δείτε ΕΔΩ το blog της Ένωσης συνεργατών των εταιριών "ΓΕΡΜΑΝΟΣ ΑΒΕΕ" και "COSMOTE Κινητές Τηλεπικοινωνίες Α.Ε."

Σάββατο 15 Αυγούστου 2009

«Μάχη» για τα €2 δισ


Στις οπτικές ίνες και στα ευρυζωνικά δίκτυα θα δοθεί μέσα στο 2010 η μεγάλη μάχη κατασκευαστικών και τηλεπικοινωνιακών εταιρειών, όπως και παρόχων περιεχομένου υπηρεσιών, για το σε πρώτη φάση φιλέτο των 2 δισ. ευρώ που είναι.....



ο προϋπολογισμός του φιλόδοξου σχεδίου για τη σύνδεση δύο εκατομμυρίων νοικοκυριών με οπτική ίνα σε 54 πόλεις της Ελλάδας και συνολικά σε 186 δήμους της χώρας.

Το σχέδιο νόμου που έδωσε στη δημοσιότητα προς διαβούλευση ο υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών κ. Ευρ. Στυλιανίδης μελετάται ήδη από τους ενδιαφερομένους και αναμένεται να προκαλέσει έντονο ανταγωνισμό καθώς, αν προχωρήσει το εγχείρημα, σε βάθος μιας επταετίας θα δημιουργηθεί ένα νέο ηλεκτρονικό τοπίο στο οποίο εκατοντάδες επιχειρήσεις και δήμοι θα θέλουν να αποκτήσουν πρόσβαση. Αν πετύχει το σχέδιο, υποστηρίζουν πολλοί, θα αποκτήσει την ίδια ακριβώς αξία που είχε ο εξηλεκτρισμός της χώρας τον 20ό αιώνα.

Τα οφέλη από την απόκτηση μιας σύνδεσης οπτικής ίνας δεν περιορίζονται στο γρήγορο Ιnternet, που όπως εκτιμάται θα είναι τουλάχιστον τέσσερις φορές ταχύτερο από σήμερα, αλλά επεκτείνονται στην παροχή υπηρεσιών περιεχομένου, όπως καλωδιακή τηλεόραση, εικόνα υψηλής ευκρίνειας (high definition), τηλεδιάσκεψη κ.λπ.

▅ Η κατασκευή του έργου
Ο στόχος είναι το έργο να προχωρήσει με το μοντέλο της σύμπραξης δημόσιου- ιδιωτικού τομέα. Ειδικότερα 700 εκατ. ευρώ θα είναι η εθνική συμμετοχή- 100 εκατ. ευρώ ανά έτος, με βάση την εξέλιξη των υποδομών -, ενώ το Δημόσιο ευελπιστεί να προσελκύσει από ιδιώτες επενδυτές 1,4 δισ. ευρώ.

Το κράτος θα έχει χρηματοδοτική συμβολή 350 ευρώ ανά νοικοκυριό ή επιχείρηση για τη διάθεση οπτικής ίνας. Κανένα νέο κτίριο δεν θα αδειοδοτείται αν δεν συμπεριλαμβάνει μελέτη οριζόντιας και κάθετης καλωδίωσης για οπτική ίνα, κάτι το οποίο αποτελεί ελληνική πρωτοτυπία.

Θα δημιουργηθούν ως και τρεις Εταιρείες Ειδικού Σκοπού, καθεμία από τις οποίες θα αναλάβει ένα από τα τρία κομμάτια του έργου, ενώ η διάρκεια της σύμπραξης θα είναι τα 30 έτη. Κάθε πάροχος δικτυακών ή ηλεκτρονικών υπηρεσιών θα καταβάλλει μηνιαίο μίσθωμα για τη χρήση της ίνας στον φορέα διαχείρισης, που θα ονομάζεται «Εφόδια».

▅ Η διέλευση των καλωδίων
Με το σχέδιο νόμου που δόθηκε προς διαβούλευση απλοποιούνται οι διαδικασίες διέλευσης τηλεπικοινωνιακών καλωδίων σε όλη την επικράτεια και δεν επιβάλλονται τέλη. Η εγκατάσταση υποδομής σε δημόσια και κοινόχρηστα ακίνητα προϋποθέτει άδεια εγκατάστασης η οποία θα χορηγείται από την αρμόδια δημόσια αρχή που θα δημιουργηθεί («Εφόδια») για τον έλεγχο του εγχειρήματος εγκατάστασης των οπτικών ινών.

Η άδεια εγκατάστασης υποδομής επιτρέπει στον δημόσιο αυτόν φορέα να εγκαθιστά υποδομή σε εθνικές, δημοτικές και κοινόχρηστες οδούς, ανεξάρτητα από τον φορέα στον οποίο κατά περίπτωση έχει παραχωρηθεί η εκμετάλλευσή τους, σε πλατείες, πεζοδρόμια, ερείσματα και γενικά σε δημόσια και κοινόχρηστα ακίνητα, καθώς και στο υπέδαφος όλων των παραπάνω ακινήτων, και να χρησιμοποιεί την υποδομή σε διαρκή ή πρόσκαιρη βάση.

Για την εγκατάσταση και χρήση υποδομής δεν επιβάλλονται τέλη χρήσης ή κατάληψης οδών, πεζοδρομίων, πλατειών και λοιπών κοινοχρήστων χώρων ή τέλη χορήγησης ή/και χρήσης δικαιωμάτων διέλευσης ή οποιαδήποτε άλλα τέλη, εισφορές ή χρηματικές επιβαρύνσεις.

Ο ΟΤΕ και ο ρόλος του στο σχέδιο
OΟΤΕ αρχικά αντιδρούσε έντονα στο σχέδιο των οπτικών ινών καθώς διαθέτει ήδη δίκτυο και καλώδια χαλκού, ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, στελέχη της Deutsche Τelekom αναμένεται να έχουν σειρά συναντήσεων με κυβερνητικά στελέχη προκειμένου να αποσαφηνιστεί ο σχεδιασμός και των δύο πλευρών και να διερευνηθεί το ενδεχόμενο να βρεθεί η χρυσή τομή.

Σύμφωνα με στελέχη της τηλεπικοινωνιακής αγοράς, ένα πανελλαδικό δίκτυο οπτικών ινών θα είναι τεχνολογικά ανώτερο τόσο του υπάρχοντος όσο και του μελλοντικού δικτύου του ΟΤΕ (VDSL). Μάλιστα το δίκτυο αυτό δεν θα ελέγχεται από τον Οργανισμό, αλλά από τρία κοινοπρακτικά σχήματα, στα οποία θα μετέχουν εταιρείες κατασκευών, λογισμικού και ΔΕΚΟ. Αν όμως «παίξει» στο παιχνίδι και ο ΟΤΕ, ο μελλοντικός ρόλος του Οργανισμού θα είναι διαφορετικός. Πηγές του ΟΤΕ ωστόσο χαρακτηρίζουν το σχέδιο ανεφάρμοστο και υποστηρίζουν ότι το νομοσχέδιο βρίθει πολλαπλών νομικών και διαδικαστικών ασαφειών.


Πηγή http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&artid=283650&ct=16&dt=16/08/2009