Τρίτη 18 Αυγούστου 2009
«Πανδημία» από... φέσια 2,1 δισ. €
Μορφή... πανδημίας λαμβάνουν τα «φέσια» στην αγορά, απειλώντας να στείλουν σε... μονάδα εντατικής θεραπείας την παραπαίουσα πραγματική οικονομία. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Τειρεσία που δόθηκαν χθες στη δημοσιότητα, στο επτάμηνο Ιανουαρίου - Ιουλίου η αξία των ακάλυπτων επιταγών εξακοντίστηκε στα 1,95 δισ. ευρώ έναντι 616,6 εκατ. ευρώ πέρυσι, εμφανίζοντας αύξηση της τάξης του 217,2%.
Αν προστεθούν και τα....
140 εκατ. ευρώ των απλήρωτων συναλλαγματικών, τότε ξεπερνάμε τα 2 δισ. ευρώ. Η αρνητική αυτή εξέλιξη αποδεικνύει ότι τα μέχρι στιγμής μέτρα που έχει λάβει η κυβέρνηση για να περιορίσει τις αρνητικές συνέπειες της κρίσης αποτελούν κενό γράμμα.
Το χειρότερο είναι πως στελέχη τραπεζών και εκπρόσωποι φορέων της αγοράς δεν διαβλέπουν φως στο τούνελ και εκτιμούν ότι για το υπόλοιπο του έτους η κατάσταση δεν θα εμφανίσει βελτίωση, με αποτέλεσμα οι ακάλυπτες να ξεπεράσουν για φέτος τα 3,5 δισ. ευρώ. Πρόκειται για ένα ιλιγγιώδες ποσό, πρωτόγνωρο για τα ελληνικά δεδομένα.
Αρκεί να αναφέρουμε ότι εφόσον επιβεβαιωθούν οι δυσοίωνες προβλέψεις, το ύψος των ακάλυπτων επιταγών για το 2009 θα υπερκαλύψει τη συνολική αξία των ακάλυπτων στην τριετία 2006-2008.
«Λουκέτα»
Το πρόβλημα λαμβάνει μήνα με τον μήνα τεράστιες διαστάσεις και στην αγορά φοβούνται ότι θα οδηγήσει σε εκατοντάδες «λουκέτα» μικρομεσαίων κυρίως επιχειρήσεων, αν αναλογιστεί κανείς ότι το 70% με 80% των επιχειρηματικών συναλλαγών γίνεται με επιταγές. Μάλιστα μερίδα τραπεζιτών θεωρεί πως το ζήτημα των επιταγών και η αδυναμία κάλυψής τους είναι πιο σοβαρό ακόμη και από τα επισφαλή δάνεια. Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με τα στοιχεία του Τειρεσία, τον Ιούλιο εκδόθηκαν 30.342 ακάλυπτες επιταγές, των οποίων η αξία ανήλθε στα 296,49 εκατ. ευρώ.
Καταγράφηκε δηλαδή μία αύξηση του αριθμού των επιταγών κατά 192,85% σε σχέση με τον ίδιο μήνα του 2008 και της αξίας τους κατά 181,88%.
Σε επίπεδο επταμήνου ο συνολικός αριθμός των τεμαχίων έφτασε τις 196.431 και η αξία τους στα 1,95 δισ. ευρώ με άνοδο κατά 217,2% σε σύγκριση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα.
Στις απλήρωτες συναλλαγματικές τον Ιούλιο καταγράφηκαν 13.230 αξίας 22,74 εκατ. ευρώ. Ο ρυθμός αύξησης εδώ είναι εμφανώς χαμηλότερος στο 25,2% και 59% αντίστοιχα σε σχέση με πέρυσι.
Στο επτάμηνο ο αριθμός τους φτάνει τις 85.608 και η αξία τους τα 140 εκατ. ευρώ.
Η έκρηξη των ακάλυπτων επιταγών είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την κατακόρυφη πτώση του τζίρου στην αγορά, την κάμψη της βιομηχανικής παραγωγής και την παραμονή σε βαθιά ύφεση σημαντικών κλάδων της οικονομίας (π.χ. οικοδομή).Και όπως δείχνουν τα τελευταία στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας, η εικόνα αυτή διατηρείται καθ όλη τη διάρκεια του πρώτου εξαμήνου του έτους. Εξάλλου, αναφερόμενος στους δείκτες ασφυξίας της αγοράς, ο κ. Παναγιώτης Λαφαζάνης, υπεύθυνος οικονομικής πολιτικής του ΣΥΝ, υπογράμμισε χθες πως «η αγορά βουλιάζει όλο και περισσότερο».
Εκανε μάλιστα λόγο για την ανάγκη χάραξης μίας στρατηγικής δημόσιου ελέγχου των τραπεζών. «Πρώτα απ όλα θα πρέπει να υπάρξει δημόσιος έλεγχος στην Εθνική Τράπεζα, ώστε να ασκηθεί μία χρηματοπιστωτική πολιτική σε όφελος των πολιτών και των μικρών επιχειρήσεων», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Από την πλευρά του ο κ. Κωστής Αϊβαλιώτης, εκπρόσωπος του ΛΑΟΣ, σημείωσε πως «η αγορά πάγωσε, γιατί ο κ. Καραμανλής έδωσε απλόχερα τα χρήματα στους τραπεζίτες χωρίς να υπάρχει δέσμευση ότι αυτά θα κατευθυνθούν στην αγορά».
ΚΩΣΤΑΣ ΤΣΑΧΑΚΗΣ
Πηγή http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=11379&subid=2&pubid=5366871