Σκοπός του blog είναι οι αλήθειες για αυτά που συζητάμε τόσο καιρό μεταξύ μας και μας προβληματίζουν.
Επίσης όσοι επιθυμείτε να δημοσιευθεί κάποιο δικό σας κείμενο,μαρτυρία ή ντοκουμέντο μπορείτε να το στείλετε στην παρακάτω διεύθυνση.
Όσοι επιθυμείτε να επικοινωνήσετε μπορείτε να στέλνετε τα email σας και τις παρατηρήσεις σας στο amoirakagem@gmail.com

Δείτε ΕΔΩ το blog της Ένωσης συνεργατών των εταιριών "ΓΕΡΜΑΝΟΣ ΑΒΕΕ" και "COSMOTE Κινητές Τηλεπικοινωνίες Α.Ε."

Παρασκευή 7 Αυγούστου 2009

Καμπάνα 15,8 εκατ. € για καρτέλ στα ξενόγλωσσα βιβλία


Πρόστιμα-μαμούθ συνολικού ύψους 15,8 εκατ. ευρώ για καρτέλ στην αγορά του ξενόγλωσσου βιβλίου επέβαλε η Επιτροπή Ανταγωνισμού σε 5 εκδοτικούς οίκους και 2 εταιρείες διακίνησης ξενόγλωσσων βιβλίων.
Η επιτροπή, έπειτα από αυτεπάγγελτη έρευνα, διαπίστωσε νόθευση του ανταγωνισμού από περιορισμούς που έθεταν σε συμβάσεις μεταξύ τους οι εμπλεκόμενες επιχειρήσεις, κυρίως για....



την αποκλειστική διανομή των ξενόγλωσσων βιβλίων στην Ελλάδα, ενώ κάποιες από τις εμπλεκόμενες επιχειρήσεις καθόριζαν και τις τιμές.
Συγκεκριμένα, η επιτροπή επέβαλε πρόστιμα στον εκδοτικό οίκο Βurlington Β.V. 7,82 εκατ. ευρώ, στην εταιρεία Ευσταθιάδης Α.Ε.
4,48 εκατ. ευρώ, στον εκδοτικό οίκο ΡΕΑRSΟΝ LΤD 1,43 εκατ. ευρώ, στην εταιρεία ΑΠΟΛΛΩΝ Α.Ε. 1,19 εκατ. ευρώ, στον εκδοτικό οίκο ΜΠΟΥΚΟΥΒΑΛΑΣ Α.Ε. 240.500 ευρώ, στον εκδοτικό οίκο ΟΧFΟRD 15.000 ευρώ και στον εκδοτικό οίκο ΗΙLLSΙDΕ ΡRΕSS 15.000 ευρώ. Η επιτροπή διαπίστωσε ότι σε κάποιες συμβάσεις διανομής που είχαν συναφθεί μεταξύ ορισμένων εκδοτικών οίκων και των εταιρειών περιέχονταν ρήτρες καθορισμού τιμών, απαγόρευσης παθητικών πωλήσεων σε συγκεκριμένες ομάδες πελατών. Με την απόφασή της, η ολομέλεια της Επιτροπής Ανταγωνισμού διαπιστώνει την ύπαρξη συμπεριφορών που παραβιάζουν τον ελεύθερο ανταγωνισμό και απαιτεί από τις εταιρείες να παύσουν άμεσα τις πρακτικές αυτές.
Οι κατηγορίες
Όπως αναφέρει η απόφαση της Επιτροπής Ανταγωνισμού έχοντας λάβει υπόψη της όλα τα στοιχεία του φακέλου, την εισήγηση της Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού, αλλά και τις καταθέσεις των μαρτύρων καταδικάζει:
● Τον εκδοτικό οίκο Βurlington και την εταιρεία Ευσταθιάδης για καθορισμό τιμών στα ξενόγλωσσα βιβλία.
● Τους εκδοτικούς οίκους Βurlington, Ρearson και τις εταιρείες Ευσταθιάδης, Απόλλων για απαγόρευση παθητικών πωλήσεων. Δηλαδή, δεν επέτρεπαν σε πελάτες τους λιανεμπόρους να δέχονται προωθητικές ενέργειες από ανταγωνιστές των εταιρειών διανομής και εκδοτικών οίκων.
● Τους εκδοτικούς οίκους Βurlington, Ηillside, Οxford, Μπουκουβάλας και τις εταιρείες Ευσταθιάδης και Απόλλων για μη εμπρόθεσμη γνωστοποίηση των συμβάσεων διανομής που είχαν συνάψει μεταξύ τους.
Οι εμπλεκόμενες επιχειρήσεις μπορούν να ασκήσουν έφεση κατά της απόφασης στο Διοικητικό Εφετείο.
Υπενθυμίζεται ότι η Επιτροπή Ανταγωνισμού στα τέλη Ιουλίου είχε ήδη επιβάλει συνολικό πρόστιμο 5 εκατομμυρίων ευρώ στις εταιρείες Ευσταθιάδης και Απόλλων με την κατηγορία ότι είχαν αντιανταγωνιστική συμπεριφορά. Σύμφωνα με το σκεπτικό της απόφασης, οι δύο εταιρείες κρίθηκαν ένοχες για κατάχρηση συλλογικής δεσπόζουσας θέσης στη συγκεκριμένη αγορά του ξενόγλωσσου σχολικού βιβλίου, για παραβάσεις που έγιναν την πενταετία 2002- 2006.
Μειώσεις τιμών
Υπολογίζεται ότι η αγορά του ξενόγλωσσου διδακτικού βιβλίου ξεπερνά τα 120 εκατ. ευρώ τον χρόνο. Στελέχη της αγοράς μάλιστα εκτιμούν ότι εν όψει της νέας σχολικής χρονιάς δύο αποφάσεις της Επιτροπής Ανταγωνισμού δεν αποκλείεται να οδηγήσουν σε μειώσεις στις τιμές των ξενόγλωσσων βιβλίων που χρησιμοποιούν οι μαθητές για την εκμάθηση ξένων γλωσσών στα φροντιστήρια και στα σχολεία.

Πηγή http://digital.tanea.gr/